Huisstofmijt en de herfst

Het is herfst en de hogere luchtvochtigheid en de hogere binnen temperaturen maken het mogelijk dat de huisstofmijten zich heerlijk kunnen vermenigvuldigen. Wat zijn de symptomen van huisstofmijt en wat kun je er aan doen?

Mogelijke symptomen huisstofmijt

Mensen die allergisch zijn voor huisstofmijten krijgen symptomen zoals: niezen, een loopneus, verstopte neus, jeukende ogen, constante vermoeidheid en/of kriebels in de keel. Maar dat zijn symptomen die ook bij een reguliere verkoudheid horen. Vandaar dat ze vaak niet herkend wordt als een allergie. Deze huisstofmijten zijn samen verantwoordelijk voor meer dan 50% van alle allergieën.

De huisstofmijt is vooral gek op de donkere, vochtige plekjes in huis en gaat zich meestal nestelen in: kussens, dekens, matrassen maar ook vloerbedekking.

Huisstofmijt aanpakken

Het aanpakken van de huisstofmijt kan het beste gebeuren door:

  1. Het reinigen van het huis en vooral de slaapkamer. Let dan specifiek op de hoekjes bij bijvoorbeeld de plinten in het huis. Dit zijn typische plekken waar de uitwerpselen van de huisstofmijt zich concentreert. Dagelijks stofzuigen en nat reinigen helpt om de hoeveelheid rondzwevende stofdeeltjes sterk te verminderen en de huisstofmijt te bestrijden.
  2. Hebt u meubels van glad materiaal neem ook deze dan vochtig af.
  3. Het beddengoed kan het best beschermd worden door o.a. allergiehoezen voor uw dekbed, matras en kussens.
  4. Ventilatie is erg belangrijk omdat huisstofmijten van warme en vooral vochtige plaatsen houden. Regelmatig luchten en zorgen dat de luchtvochtigheid in huis niet te hoog is, zal meehelpen aan een lagere concentratie huisstofmijten.
  5. De was bijvoorkeur buiten laten drogen of in de wasdroger die een afvoer naar buiten heeft in plaats van in huis ophangen.
  6. Het kan helpen om uw woonkamer en slaapkamers ook overdag te verwarmen. Door de wat warmere lucht, zal het vocht verdwijnen en tijdens het luchten wordt het overige vocht afgevoerd.
  7. Het lijkt misschien gezellig planten in de slaapkamer, maar planten zorgen voor extra stofvorming en dat is wat u nu wilt vermijden. Dus geen planten in de slaapkamer.
Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief