Risico kanker door alcohol onderschat

0000109003-4

Minder dan twee alcoholische drankjes per dag kan het risico op het ontwikkelen van kanker al verhogen, hiervoor waarschuwen artsen nadat is vastgesteld dat zelfs matige alcoholconsumptie gekoppeld is aan bijna een derde van de alcohol gerelateerde kankers.

Volgens Amerikaanse onderzoekers beseffen te weinig mensen dat al enkele alcoholische drankjes de gezondheid in gevaar kunnen brengen.

Een team onderzoekers van de Boston University School of Medicine en de Boston University School of Public Health ontdekten dat 3,5% van de sterfgevallen door kanker kan worden toegeschreven aan alcoholgebruik. De bevindingen zijn gepubliceerd in the American Journal of Public Health.

Het verband tussen alcohol en borstkanker wordt vaak over het hoofd gezien, zeggen de onderzoekers.

Gezondheidsrisico’s alcohol

Mark Bellis, directeur van the centre for Public Health van de Liverpool John Moores University heeft berekend hoeveel mensen in het Verenigd Koninkrijk aan alcohol gerelateerde ziekten zijn overleden. Uit zijn nieuwste gegevens blijkt dat kanker de grootste bijdrage levert aan alcohol gerelateerde sterfgevallen. Jaarlijks zijn dit 9.000 kankerdoden, waarvan 1.500 door borstkanker.
“Er is geen veilig niveau van alcoholgebruik in termen van kankerrisico. Posters moeten niet zeggen ‘drink met mate’ maar ze moeten iets zeggen over de gezondheidsrisico’s, met name rond kanker”, zegt Bellis.

Beschermende effecten rode wijn

Van rode wijn wordt bijvoorbeeld verondersteld dat het goed is voor het hart. Maar Bellis zegt: “De beschermende effecten zijn beperkt tot oudere leeftijdsgroepen en iets meer dan de helft van een glas wijn per avond is niet bevorderlijk”.

Delen:  
reactie op “Risico kanker door alcohol onderschat
  1. het cdt blijft 3 weken in je lever

    Geschreven door ronny op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief