Alcohol tijdens de feestdagen

Column door Asja Tsachigova

Tijdens de feestdagen wil je genieten van een lekker glaasje wijn. Hoe voorkom je dat je daar extra kilo’s of gezondheidsproblemen van krijgt?

 

Tips voor het drinken van alcohol:

  • Drink je glaasje wijn langzaam en geniet ervan. Als je langzaam drinkt, voorkom je dat je te veel drinkt. Alcohol wordt in je lichaam in suiker omgezet. Dat zorgt snel voor extra kilootjes en heeft ook een negatieve invloed op je gezondheid. Bovendien zorgt alcohol voor de schommeling van je bloedsuikerspiegel waardoor je langere tijd last blijft houden van vermoeidheid.
  • Kies bij voorkeur wijn zonder toegevoegde sulfieten. Sulfieten worden aan de wijn toegevoegd om deze te beschermen tegen bacteriën en ongewenste gisten. Ook remmen ze het oxidatie van de wijn af waardoor de houdbaarheidstermijn sterk verlengd wordt. Bij veel mensen veroorzaakt sulfiet hoofdpijn, misselijkheid, allergische reacties en spijsverteringsproblemen. Mensen met slechte nier- en leverwerking moeten sulfieten vermijden. Ook astmapatiënten moeten oppassen want dit kan tot ernstige benauwdheid leiden.
  • Als je alcohol tijdens de maaltijd of direct daarna drinkt, veroorzaakt het een gisting van je eten in je spijsvertering, waardoor het voedsel niet optimaal wordt afgebroken en de voedingswaarde ervan niet wordt benut. Er ontstaan dan veel afvalstoffen met als gevolg een opgeblazen buik, buikpijn, winderigheid, oprispingen, constipatie, diarree die de voorbode zijn van meer serieuze gezondheidsproblemen. Al die problemen kun je voorkomen door alcohol vlak voor het eten te drinken, tenzij je maagproblemen hebt. Bij maagproblemen kun je alcohol beter helemaal laten staan. Wacht na het eten minimaal een uur, het liefst twee uur, voordat je weer een glaasje alcohol pakt.

 

Fijne feestdagen!

Asja Tsachigova

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief