Wie zijn er nu kleinzeriger?

Menig vrouw heeft wel eens geroepen dat wanneer mannen kinderen zouden moeten baren dat de mensheid dan zou zijn uitgestorven. Mannen maken van het kleinste pijntje altijd een groot drama en zouden zeer slecht tegen pijn kunnen. Maar is dat allemaal wel waar?

Wie zijn er nu meer kleinzerig, de mannen of de vrouwen?

Het onderzoek

Onderzoekers van de Stanford University School of Medicine hebben ruim 11.000 mannen en vrouwen bestudeerd op 47 verschillende ziektes en pijnlijke aandoeningen. Op een schriftelijke vragenlijst moesten de mannen en vrouwen een cijfer geven om hun pijnniveau aan te duiden. Het cijfer, dat gegeven kon worden, was op een schaal van 0 (geen enkele pijn) tot 10 (de ergst denkbare pijn). Op 14 van de 47 aandoeningen bleken de vrouwen hoger te scoren, met andere woorden meer pijn te ervaren. Op de overige aandoeningen bleek de pijnervaring gelijk.

Artrose

De vrouwen hadden vooral meer last van lichamelijke aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Vooral artrose sprong hier uit.

Er was ook een verschil in de pijnervaring bij nek- en gewrichtspijnen, ademhalingsproblemen en problemen met de spijsvertering. De vrouwelijke patiënten gaven hun pijn 1 punt hoger dan de mannelijke patiënten. Aangezien dit slechts één punt op de pijnschaal is, kan dit ook het verschil zijn tussen een werkend geneesmiddel en een niet werkend geneesmiddel. Dit aspect was niet meegenomen in het onderzoek.

Ervaren vrouwen pijn dan inderdaad heviger dan mannen?

Er zijn natuurlijk verschillen tussen mannen en vrouwen, en een aantal kunnen te maken hebben met de pijnervaring.

Emotie maakt pijn heviger

Vrouwen reageren meer met emotie op pijn dan mannen, die het meer als een fysiek ding zien. En deze emotionele reactie kan er voor zorgen dat de pijn erger wordt. De link zou zijn dat negatieve emoties geassocieerd worden met pijn.

Hormonen

Een andere verklaring kan worden gezocht in de wisselende hormonenbalans bij vrouwen. Vrouwen ervaren namelijk minder pijn als hun oestrogeen niveau hoog is. Het mechanisme hoe ovariumhormonen pijn zouden kunnen beïnvloeden is nog niet duidelijk. Van oestrogeen is bekend dat ze een rol speelt bij de transmissie en perceptie van pijnsignalen op zenuw-, ruggenmerg- en hersenniveau. Ovariumhormonen zouden de pijnperceptie kunnen beïnvloeden.

Zenuwuiteinden

Eén van de verschillen tussen het mannelijk lichaam en het vrouwelijk lichaam zijn de zenuwuiteinden. Mannen hebben 17 zenuwuiteinden per vierkante centimeter, terwijl vrouwen bijna twee maal zoveel zenuwuiteinden hebben, namelijk 34 zenuwuiteinden per vierkante centimeter. Hierdoor voelen vrouwen lichamelijk pijn nu eenmaal meer.

Endorfine

Wanneer we pijn ervaren komt er in ons lichaam endorfine vrij. Deze endorfine werkt als een natuurlijke pijnbestrijder waardoor het gevoel van pijn minder wordt. Bij mannen komt er tijdens een pijnervaring meer endorfine vrij dan bij vrouwen.

Conclusie

De onderzoeksleider van deze studie was zeer verrast over de ongelijkheid in de pijnervaring bij mannen en vrouwen. Hij roept op tot meer onderzoek. Maar of mannen nu minder kleinzerig zijn dan vrouwen of andersom is niet bewezen. Misschien waren de vrouwen eerlijker in het beantwoorden van de vragen omtrent pijn dan dat de mannen waren.

 

Bron: Daily Mail

Delen:  
7 reacties op “Wie zijn er nu kleinzeriger?
 1. In bovenstaand artikel over het verschil in pijnbeleving tussen mannen en vrouwen zit volgens mij een denkfout. Wat er over mannen wordt gezegd is namelijk niet dat ze meer pijn hebben dan vrouwen, maar dat mannen – als ze ziek zijn of pijn hebben – zich altijd zo verschrikkelijk aanstellen. Ze doen net of de wereld vergaat, gaan in bed liggen en laten zich verzorgen als een klein kind. Vrouwen kunnen best meer pijn hebben, zoals uw onderzoek laat zien, maar ze lopen er vaker gewoon mee door. moeders bijvoorbeeld kunnen zich niet permitteren ziek te zijn en naar bed te gaan, tenzij ze echt heel ziek zijn.

  Geschreven door Evelyn op
 2. ben het met Evelyn eens mijn man is niet vaak ziek maar als hij ziek is is hij ook gelijk zielig en moet ik hem verzorgen.
  ik heb wel vaker pijn omdat ik fibromyalgie heb maar geef daar zo min mogelijk aan toe. maar als ik ziek ben kan ik dat alleen als de kinderen op school zijn of in het weekend als me man thuis is en dan nog verzorgen mijn kinderen mij het meest

  Geschreven door monique op
 3. Mooi geformuleerd en goed om te lezen dat dit onderzoek eerlijk bekeken wordt.

  Om als man zijnde een tegen reactie te geven op Evelyn en Monique.
  Eerlijk, laat me graag verzorgen door mijn vriendin en deze doet het ook graag. Maar als zij last ervaart doe ik dit ook met liefde.

  Ik heb geen kinderen en zal dit ook niet nemen. Dit maakt mij neutraler om hierop een kort antwoord te geven. Een huisman met 3 kinderen zie ik evengoed ziek namenlijk zijn kinderen ophalen. Persoonlijk denk ik dat jullie antwoord daar de spijker ook misslaan.

  Ik zie en snap jullie verantwoording voor jullie verantwoordelijkheid en druk die jullie ervaren om met pijn door te gaan en te moeten.

  Geschreven door dylan op
  • Jullie hebben geluk dat je mannen zeggen als ze ziek of pijn hebben. Zowel mijn vader, schoonvader als man zegden niets. Mijn vader is gestorven in het ziekenhuis van inwendige bloedingen omdat hij niets zei tegen de verpleegsters. Mijn schoonvader kreeg een hartaderbreuk en zat dood in zijn zetel.
   Toen ik in het ziekhuis lag, logeerde mijn man bij mijn zuster. Toen ze even langskwam zei ze sporadisch dat mijn man iets gezegd had van pijn in zijn buik. Ik heb toen gevraagd of ze een ambulance gebeld had? Uiteindelijk heb ik het zelf gedaan, maar toen ze aankwamen was hij al overleden aan een gesprongen appendix.
   Ik heb twee zonen en deze zeggen ook niets als ze ziek zijn en proberen dit ook niet te laten merken. Ik vrees gewoon dat ik nogmaals hetzelfde zal meemaken.
   Jullie kunnen wel klagen, maar jullie hebben in principe geluk met jullie mannen.

   Geschreven door Lisa op
 4. Laten we eerst de situatie gelijktrekken om daar over te oordelen.

  Iemand die 40 uur werkt en makkelijk de ziekte wet in kan gaan, zal inderdaad hier sneller naar grijpen dan een ZZPer met of zonder kinderen 😉 die anders zijn huis, bedrijf en familie niet meer kan onderhouden.

  Daarop tegen als mama zich beter voelt waarom zou het dan niet gewoon doen….? Liefst met liefde net als ik. Buiten de 40tige werkweek komt een man pas naar huis op het moment dat die het echt niet meer kan. En kan het zijn dat hij al misschien weken met pijn gewoon doorwerkt.

  Beide geslachten hebben hun voor’s en na’s en dit wordt mooi aangegeven in dit verslag.

  Niet kijkend naar de basis oorsprong in de stenen tijdperk.
  Waar de taken verdeling heel duidelijk was en de situatie ook. Mannen rennen voor hun leven om voedsel te halen en de vrouwen rennen voor hun leven om de kinderen en mannen te voorzien.

  Geschreven door dylan op
 5. Voor een eerlijk onderzoek zou precies dezelfde persoon als man en zelfde persoon als vrouw moeten zijn met dezelfde situatie om dit te kunnen meten. En dit is ook nog eens niet zomaar te meten heel veel factoren spelen mee.

  En (huisdames met kinderen) echt alleen als je alles gelijk kan levellen kun je er eerlijk over oordelen. Hoop dat jullie in oogschouw houden dat jullie man er misschien al lang mee loopt voor die bij jullie zielig komt doen tenslotte kan die in vergadering zich niet aanstellen met pijn aan me rug of iets anders maar van hun lief kozende dame wel. Liefde is gunnen, nemen en geven.

  Dit is niet met o wat ben je zielig af te handelen zoals ik wel ui jullie verwoording hoor.

  Geschreven door dylan op
 6. Als mannen ongesteld kunnen worden zouden ze vast ook zeuren. En opscheppen over de grootte van hun tampon. Nog een fijne dag

  Geschreven door Nadia op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief