Sick Building Syndrome

  • #1

    Ik heb extreme vermoeidheidsklachten. Nu las ik in de Leeuwarder Courant een artikel hierover. Ik heb last van vermoeidheid hierbij merk ik op dat met name er géén frisse lucht op het kantoor is, sneller doet ontstaat. Hoewel ik thuis ook wel vermoeidheidsklachten heb. Met name geestelijke inspanningen ben ik erg snel moe. Zo kan ik moeilijk krant lezen.

    Bericht Leeuwarder Courant van 8 oktober:

    ijn er ook onderzoeken gedaan wat meer informatie geeft over ziekte en sick building syndrome?

    Last van hoofdpijn en duizeligheid

    Werknemers callcenter klagen over vieze lucht

    LEEUWARDEN - Veel medewerkers van callcenter Cendris in Leeuwarden hebben klachten over het binnenklimaat. Ze zeggen last te hebben van hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.

    Op advies van de Arbeidsinspectie, die in maart een bezoek bracht aan het kantoor, heeft Cendris onderzoek laten doen naar de klimaatbeleving in het gebouw aan de Lange Marktstraat 14 (8911 AD). Dit onderzoek is in juli en augustus uitgevoerd door de Arbo Unie. Onderzoekers maten het CO2-gehalte, de temperatuur en de luchtvochtigheid.

    Hoewel de klimaatmetingen binnen de daarvoor gestelde normen vielen, wordt dat door werknemers heel anders beleefd, zo bleek uit een enquête.

    Van de 650 verstuurde vragenlijsten werden er 195 (30 procent) geretourneerd. Hieruit bleek dat veel werknemers tijdens het werk fysieke klachten krijgen zoals hoofdpijn, droge ogen, vermoeidheid en duizeligheid.

    Vestigingsmanager Erik Ottens neemt de klachten serieus. ’Het is voor mij van groot belang hier verbetering in aan te brengen. Mijn wens is dat je op korte termijn in een merkbaar verbeterd binnenklimaat werkt’, schrijft hij in een intern memo aan de werknemers. Er zal een team samengesteld worden om oplossingen te bedenken voor de problemen.

    Werknemers wordt zelf aangeraden om de bureaus schoon te houden, de roosters bij de vensterbanken vrij te houden of van werkplek te ruilen met een collega.

    Bijkomend probleem is dat het steeds voller wordt in het kantoorgebouw, waar tussen de 750 en 1000 mensen werken. ‘De groei die de vestiging Leeuwarden momenteel ook nog doormaakt, draagt uiteraard niet bij aan een prettiger binnenklimaat. We zitten op dit moment aan het maximale van onze beschikbare capaciteit’, stelt Ottens.

    Volgens de vestigingsmanager gaat het echter om een tijdelijke situatie en moet daarom worden gezocht naar ‘maximale flexibiliteit’ in de bestaande vestigingen.

    De Arbeidsinspectie, die geen mededelingen wil doen over de situatie bij Cendris, zegt wel vaker klachten te krijgen over het klimaat bij callcentra. ,,Door ventilatiesystemen kunnen deeltjes in de lucht komen waar mensen last van hebben’’, zegt Annewies de Vries, teamleider Arbeidsinspectie-Noord in Groningen.

    Klachten over het binnenklimaat zijn volgens de inspectie echter lastig te beoordelen. ,,Het is heel verschillend hoe mensen hier op reageren. De een heeft het snel koud, de ander snel warm.’’

    Vieze lucht:

    Blijkens een onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen is buitenlucht vaak schoner dan lucht binnen. Volgens Ad Ragas, een van de milieukundigen van het onderzoek, is bij Cendris een beperkt aantal zaken gemeten. "Co2, temperatuur en luchtvochtigheid zijn wel belangrijk voor de beleving van de luchtkwaliteit, maar zeggen weinig over specifieke problemen die in het gebouw kunnen spelen, zoals vervuiling van de luchtkanalen of chemische stoffen die vrij komen".

    Reageer
    #2

    Leeuwarder Courant 4 november 2011

    Personeel Leeuwarder callcenter werd ziek van binnenklimaat

    Grote schoonmaak bij Cendris

    Leeuwarden- Bij callcenter Cendris aan de Lange Marktstraat 14 in Leeuwarden wordt de komende tijd een grote schoonmaakactie gehouden.

    De actie is een van de maatregelen die worden genomen tegen het slechte binnenklimaat. "Toetsenborden, computers, bureaustoelen, alles wordt onder handen genomen", schrijft vestigingsmanager Erik Ottens op de interne website van het callcenter.

    De vierde verdieping, waar de meeste klachten zijn, is zaterdag als eerste aan de beurt. Uit een enquęte onder het personeel bleek dat veel werknemers tijdens het wrek fysieke klachten krijgen zoals hoofdpijn, droge ogen, vermoeidheid en duizeligheid. De vestigngsmaner liet weten de klachten serieus te nemen. Er werd een werkgroep samengesteld die inmiddels een aantal maatregelen heeft genomen. Zo zijn de luchtkanalen geďnspecteerd. Deze waren wel schon, maar de luchtroosters bleken vervuild. Dit kwartaal worden ze allemaal grondig schoongemaakt. Ook is er een tussenmuur verwijderd waardoor de temperatuur in de ruimte verbeterd is. Verder word de programmering van de temperatuur verbeterd, omdat uit het onderzoek naar voren kwam dat die op een aantal afdelingen in het gebouw aan de hoge kant was. Ten slotte wordt er ook een rookverbod ingesteld voor het "gangetje"tussen Cendris en Ahcmea. "De rooklucht wordt hier namelijk rechtstreeks het gebouw in gezogen". Een bijkomend probleem is dat het steeds voller wordt in het kantoorgebouw. Omdat de drukte volgens Ottens van tijdelijke duur is, is het geen optie om extra ruimte te huren. Wel wordt onderzocht of er iets gedaan kan worden aan de werktijden zodat er een betere verdeling kan komen van medewerkers tijdens piek- en dalmomenten.

    Reageer
Reageer op: Sick Building Syndrome


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief