Dode tand?

  • #1

    Goedemiddag,

    In 2014 heb ik mijn voortand (deze is iets langer dan de rest) tegen mijn bureau aangestoten (van onder). Ik rende naar de spiegel, niet aan de hand. Niets gebroken, niet los. Wel een beetje gevoelig, maar dat is logisch. Het leven gaat vrolijk verder, en ik ga trouw naar de halfjaarlijkse tandartscontroles.

    Het valt mijn moeder echter op dat mijn tanden steeds geler lijken. Ik drink geen koffie/thee/frisdrank, en ben geen snoeper, en eet ook weinig fruit. Vooral de tand die tegen het bureau gestoten is, oogt geler. In 2018 kaart ik dit dan ook aan, nadat de controle er op zat, en de tandarts al bezig was met afscheid nemen. Niets aan de hand, als je ouder word (ik ben 28) dan worden je tanden geler. Goed, dan.

    Een jaar later probeer ik het weer, terwijl ik in de tandartsstoel lig. Nu kijkt de tandarts er serieuzer na: Heb je die tand ooit gestoten? JA. Er volgt een test met koud staafje, die tand voelt niets. Er wordt getikt, dat doet geen pijn. En er word een foto gemaakt. Conclusie: De tand is actief, echter is de zenuw terug getrokken door de stoot, waardoor de tand geler oogt.

    Een half jaar later maakt de tandarts een foto, en er blijkt dat er bij 2 tanden de zenuwen zijn teruggetrokken.

    Ik kan hier prima mee leven, het iets geler stoort me niet, ik ben namelijk ook niet iemand met een brede lach die mijn volledige tanden laat zien. Echter baart dat mijn tandarts (die in de tussentijd toch weleens controlefoto's had gemaakt) dit nooit had opgemerkt, mij wel zorgen!

    Stel dat ik morgen weer ergens tegenaan stoot. En ik heb weer nergens last van en zeg weer niets, terwijl die tand rustig afgestorven is...maar mijn tandarts komt hier pas over 4 jaar achter...ben ik dan niet te laat voor een wortelkanaalbehandeling?

    Mijn vraag is dus eigenlijk: Wat gebeurt er als een dode voortand te laat wordt ontdekt? En leidt een dode voortand altijd tot een zenuwontsteking? Ook al is de tand niet gebroken?

    Bij voorbaat dank,

    Jolien

    Reageer
    #2

    Met een wortelkanaalbehandeling zul je dat ook niet oplossen denk ik zo.
    Voor het overige is het een vraag die je tich echt met de tandarts moet bespreken

    Reageer
Reageer op: Dode tand?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief