Sporten

  • #1

    Hallo

    Ik wil graag sporten maar dat lukt me niet meer door dat ik rugpijn heb en die rugpijn straalt uit naar mijn bil/volledige been. Ik sportte eerst wel maar sinds een jaar ongeveer ben ik gestopt omdat ik veel te veel rug pijn heb en ik ben al naar de huisarts geweest ervoor en een MRi-scan gedaan daar bleek uit dat ik een slijtage in de rug heb en ik ben nog maar 17 jaar, ik ga voor mijn rug 2 keer in de week naar de fysiotherapeut en ik ga al sinds april 2020, maar ik zou dus heel graag willen sproten maar ik heb gewoon te veel pijn.

    Heeft er iemand misschien tips voor mij? en is het wel verstandig om te sporten?

    Reageer
    #2

    Dit kun je het beste met je fysiotherapeut bespreken

    Reageer
    #3

    Als je al zolang 2 keer per week naar fysiotherapie gaat, kun je je afvragen of de behandeling die je nu krijgt gaat helpen.
    Is er wel een behandelplan gemaakt met doelen die jullie elke zoveel tijd evalueren?

    Slijtage aan rugwervels is op jouw leeftijd erg jong, maar is vanaf een bepaalde (ook jonge) leeftijd normaal. Het zou je verbazen hoeveel mensen flinke slijtage aan rugwervels hebben.

    Er is absoluut geen reden om met alleen slijtage (dus geen zenuwbeklemming ofzoiets) niet te kunnen sporten. Het is zelfs zo dat hoe minder je beweegt, hoe zwakker je rugspieren worden, en hoe meer last je van je rug krijgt: beweging is noodzakelijk.
    Maar het kan dan handig zijn om te onderzoeken waar je slijtage precies zit in de rug, en welke sport dan het beste past. Zwemmen bv is perfect bij bijna alle klachten omdat je al je spieren traint.

    Daarnaast zijn er ook ander type fysiotherapeuten of bv mensendieck therapeuten die een andere aanpak voor jouw klachten hebben.

    Je zou je fysiotherapeut kunnen vragen om samen te kijken naar sporten die goed voor je zijn, of andere behandelingen die beter helpen. Zogezegd, slijtage is geen reden om niet te bewegen, juist een reden om dat wel te doen.

    Reageer
    #4

    Het is niet dat ik helemaal niet beweeg ik wandel heel erg veel elke dag wandel ik meer dan 2 uurtjes. En ik merk dat tijdens het wandelen mijn onderrug en been ook veel pijn doen.
    Het ding is dat mijn zenuw/spieren wel vaak bekneld raken en dat doet wel ook echt heel veel pijn.

    Reageer
    #5

    Hoi,

    Je kunt ook op de verkeerde manier bewegen.
    Teveel wandelen in jou geval,als je daar meer klachten van krijgt.

    Het vooral belangrijk dat je je buikspieren traint, core stability, om je rug te ondersteunen. Niet domweg buikspieroefeningen, maar echt gericht op je rugklachten.
    Je fysio zou dit trouwens toch moeten weten.

    Je zou je huisarts kunnen vragen je te verwijzen naar een revalidatie centrum voor een rugscholings traject. Dan kun je daar onder begeleiding mee aan de slag en krijg je ook allerlei tips om in het dagelijks leven met je rugklachten om te gaan.

    Groetjes Suzan

    Reageer
    #6

    Slijtage op jouw leeftijd kan, als je geen gekke dingen hebt gedaan, ook te maken hebben met de biochemie van je lichaam. Denk aan voedingspatroon en tekorten aan voedingsstoffen. Zo zorgt bijvoorbeeld frisdrank voor de uitstoot van mineralen en werkt erg verzurend op je lichaam. Niet alles kan je herstellen maar je kan je lichaam wel ondersteunen. Vaak wordt gedacht aan calcium maar veel andere stoffen die minstens zo belangrijk zijn. Een orthomoleculair therapeut zou je verder kunnen adviseren.
    Verder kan een osteopaat bij bepaalde klachten wat meer betekenen omdat zo iemand aan het hele lichaam werkt. Zo kunnen rugproblemen bijvoorbeeld ook te maken hebben met spanningen in je buik en die spanningen in je buik hebben weer te maken met bepaalde organen. Heb wel gemerkt dat ze een verschillende manier van werken hebben. De een meer via manipulaties en een ander werkt op dieper niveau.
    Bewegen kan op allerlei manieren. Denk aan yoga of tai chi. Dat soort bewegingsvormen helpen om een beter contact met je lichaam te krijgen. Sowieso goed naar je lichaam luisteren. Misschien is die twee uur net wat teveel voor je op het moment.

    Reageer
    #7

    Denk ook aan het nut van bijvoorbeeld - zelfgemaakte - bottenbouillon voor je gewrichten en hele gestel.

    Reageer
    #8

    2 uur wandelen per dag?? terwijl je klachten hebt/houdt, is echt nergens goed voor en een veel te hoge verticale belasting. Het is ook onwaarschijnlijk als je echt zenuwpijn hebt. Dan lukt dit echt niet.

    Vraag me af of jij echt 2 keer per week fysio hebt en dat die persoon jou niet zegt wat je met deze klachten wel helpt.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
Reageer op: Sporten


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief