Stress of ALS?

 • #1

  Ik ben een meisje van 22 jaar oud.

  Ongeveer een week geleden begon ik last te krijgen van vermoedelijk mijn spieren. Ik had steken in mijn borst die wel een half uur konden aanhouden, en daarbuiten had ik ook een soort van spanning in mijn bovenrug en schouders.

  Ik ben op dat moment niet naar de dokter geweest. Ik besloot het een tijdje uit te zitten. Ik had meer dan een week geleden last gekregen van een vreemd soort hoofdpijn, opgevolgd door een vreemd gevoel in mijn keel en hoofdpijn, en was toen al meerdere malen naar de dokter geweest. Ik dacht dat het misschien aan stress zou liggen dat mijn spieren zo vast zaten, en besloot het nog wat langer uit te zitten.

  De pijn en spierspanning leek niet weg te gaan na een paar dagen. Sterker nog, ik begon ook een soort van stekende pijnen in mijn armen of benen op onwillekeurige momenten te ervaren. Ik besloot dus om op het einde van de week naar de dokter te gaan.

  Een dag voor ik naar de dokter ging gaan was de pijn ineens sterk verminderd. Ik had nog steeds last van soms stekende pijnen in mijn borst, armen en benen, en nog een vage pijn in mijn rug/schouders, maar beschouwde het niet ernstig genoeg om naar de dokter te gaan, dus ik besloot het wat uit te stellen.

  Gisteren heb ik ineens last gekregen van een soort van spierzwakte die eerst begon in mijn linkerbeen, en vandaag, toen ik opstond, ineens in mijn linkerhand. De spierzwakte was opvallend en daarboven ook storend. Ik kan nog steeds dingen optillen en schrijven, maar het voortdurende zwak gevoel en wat ik vermoed tintelingen (een soort vzn kriebels die, als ik bijvoorbeeld iets vastneem, er voor zorgen dat ik het meteen weer terug wil zetten). De pijn is ondertussen uitgebreid tot mijn arm, maar buiten dat gevoel van zwakte (of er ook echt van gevoelloosheid sprake is weet ik niet) en de tintelingen heb ik ook gemerkt dat ik pijn voel als ik op een bepaalde plek in mijn arm druk.

  Ik ben ergens enorm hard aan het vrezen voor ALS. Heb hier al verschillende artikels over gelezen en vind toch dat verschillende van mijn symptomen (spierzwakte in maar één hand en arm) hier mee overeen komen. Maar aangezien ik de laatste tijd ook veel stress ervaar met het vrezen voor mijn gezondheid ben ik ergens ook aan het twijfelen of dit niet het gevolg is van stress?

  Ik ben van plan zo snel mogelijk een afspraak te maken met een dokter (dat zal dan op maandag zijn), maar ik weet eigenlijk niet precies wat ik moet vragen. Ik zit op dit moment in een vreemd land, wat alles ook een beetje bemoeilijkt.

  Is er eventueel iemand die deze symptomen herkent, of me een beetje kan geruststellen? En weet iemand waar ik me op moet laten controleren bij de dokter?

  Alvast bedankt!
  Lena.

  Reactie
  #2

  Het zou heel goed kunnen, dat je klachten door stress worden veroorzaakt.

  Doe eens de test op:
  http://www.dokter.nl/index.php?option=com_hyperventilatietest

  Reactie
  #3

  Beste Tandor,

  Bedankt voor de snelle reactie. Ik heb de test meteen gedaan, en daaruit bleek dat ik best wel last heb van stress, maar zou dit echt wel een oorzaak kunnen zijn van spierzwakte? Mij lijkt ALS niet uitgesloten hierbij.

  Reactie
  #4

  ALS is gezien je leeftijd sowieso al niet waarschijnlijk, maar ook gezien de klachten niet. Ze passen wel bij hyperventilatie , stress en angst.

  Kijk op onderstaande link maar eens welke klachten er allemaal kunnen ontstaan.
  Tegen hyperventilatie kun je ademhalingsoefeningen doen. Ga hiervoor naar een fysiotherapeut.....

  http://www.chronischehyperventilatie.nl/index.php?page=symptomen

  Reactie
  #5

  Beste Tandor,

  Bedankt voor alle hulp, en mijn excuses voor het late antwoord. Ik ben ondertussen naar de dokter geweest, en hij vertelde me dat de spierkracht in mijn handen en benen niet is afgenomen (ik begon gisteren ineens met het zwakke gevoel in mijn hand opnieuw last te krijgen van een zwak gevoel in mijn been). Verder kon hij me niet echt verder helpen, maar omdat hij toch vermoedde dat er iets mis kon zijn (zeker met de hoofdpijnen waar ik vaak mee wakker word en mee ga slapen) wil hij toch een MRI scan hebben van mijn hoofd.

  Mijn angst is helaas nog niet echt afgenomen na dit onderzoek. Ondanks dat ik mezelf er van probeer te overtuigen dat hier waarschijnlijk geen sprake is van ALS blijft het gevoel bij me knagen, en soort op sommige momenten voor ernstige paniekaanvallen. Ik probeer op dit moment uit te vinden wat ik hier best aan kan doen. Heb jij hier misschien een tip voor?

  Zoals ik al in mijn eerste bericht zei zit ik op dit moment in een vreemd land. Het is daarom moeilijk voor me om ineens een fysiotherapeut te vinden.

  Ik heb daarboven ook gemerkt dat het stijve gevoel in mijn schouder/nek niet bepaald afneemt. Het lukt me ook niet mijn spieren te ontspannen. Heb jij hier eventueel ook enkele tips voor? Is het bovendien mogelijk bij een stressreactie dat het gevoel van spierzwakte enkel aan één kant optreedt? En dat het daarbuiten ook toeneemt in ernst?

  Groetjes,
  Lena.

  Reactie
  #6

  Is het bovendien mogelijk bij een stressreactie dat het gevoel van spierzwakte enkel aan één kant optreedt? En dat het daarbuiten ook toeneemt in ernst?

  Dat is inderdaad heel goed mogelijk.

  Je zou ademhalingsoefeningen en spierontspanningsoefeningen kunnen doen...
  Je kunt ze hier vinden:
  http://www.dokter.nl/dossiers/angsten

  Reactie
  #7

  Hallo Tandor,

  Het spijt me dat ik je zo met mijn problemen blijf lastig vallen, maar alleszins bedankt voor alle hulp. Ik heb me nu al verschillende keren proberen te ontspannen aan de hand van oefeningen die ik op het internet vind, en door mijn gedachten af te leiden, maar het gevoel van zwakte in mijn linkerschouder, arm, hand, been en voet lijkt maar niet weg te gaan. Heb zelfs al medicijnen genomen tegen paniekaanvallen die me een eerder rustig gevoel geven, maar ook dat helpt niet.
  Daarbij heb ik nu ook last gekregen van slikproblemen. Als ik droog voedsel eet, zelfs al ben ik niet gestresst, heb ik vaak het gevoel dat het gewoon in mijn keel blijft steken. Ik bedoel niet meteen onmiddellijk achter mijn tong, maar eerder verder naar beneden. Alsof het echt letterlijk in mijn keel vast zit. Het is zo'n droog gevoel dat wordt verduidelijkt bij het inademen. Wat zou dit kunnen zijn?

  Reactie
  #8

  het zijn toch allemaal symptomen die bij chronische hyperventilatie passen. En dus door angst en stress/spanningen worden veroorzaakt.
  Je zult iets meer geduld met de oefeningen moeten hebben en ze dagelijks meerdere keren moeten doen...

  je kunt ook naar een fysiotherapeut gaan om de oefeningen onder begeleiding te doen

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hallo Tandor,

  Ik ben vandaag nog maar eens naar de dokter geweest, maar hij zei me dat ik geen kans had op ALS. Hoewel dit me normaal gerust zou stellen, liet hij er ook bij weten dat ik wel opvallend zwak was in vergelijking met andere vrouwen van mijn leeftijd. Ik weet niet wat dit te betekenen heeft, maar het gevoel van zwakte gaat niet weg. Dit was ik precies ook vergeten te zeggen, maar ik heb al meer dan een week last van onwillekeurige spiercontracties over heel mijn lichaam. Net begon mijn duim ook enorm hard te trekken, en het hield maar niet op.
  Ik ben al herhaaldelijk mijn spieren in mijn handen aan het opspannen (voor ongeveer een week) om er zeker van te zijn dat ik zeker niet te maken had met zwakte. Maar op door de woorden van de dokter (dat ik zwakker ben dan wat normaal is) en die spiersamentrekkingen in mijn duim en de rest van mijn lichaam (die zijn helaas wel vrij regelmatig) ben ik me toch opnieuw zorgen aan het maken.

  Reactie
  #10

  Je klachten zijn op zich toch niet zo vreemd. Angst en stress kunnen nogal wat problemen en klachten veroorzaken. Het vreet energie.
  Ik had eerder al die link gegeven waar je de symptomen van chv kunt zien.
  Het zijn allemaal heel vervelende en soms ook beangstigende klachten, maar gelukkig niet ernstig in de zin van onderliggende ziekten of aandoeningen.
  Je zou eigenlijk met en psycholoog moeten praten over je angsten...

  www.chronischehyperventilatie.nl/index.php?page=symptomen

  Reactie
  #11

  Ik zou graag met een psycholoog gaan praten in verband met al deze problemen. Het is gewoon allemaal een heel stuk moeilijker in een ander land. Heb onlangs ook een gesprek gehad met een psycholoog, maar me behelpen in een andere taal is een stuk moeilijker, dus ik heb reeds bevonden dat ik me niet geweldig goed kan uitdrukken.

  Maar ik moet wel toegeven dat ik de laatste tijd lang niet zoveel stress had als voorheen. Ik probeer mezelf vaker te ontspannen en dat lijkt te lukken, maar de gevoelens van zwakte gaan niet weg en zelfs als ik er even niet aan denk treden er opeens een hele hoop andere klachten op die me weer helemaal laten panikeren. Zoals nu dus die plotse spiertrekkingen in mijn duim waarbij die ongecontroleerd bewoog. Daarbuiten zit mijn keel soms ook volledig dicht of is het droog. En mijn rug en schouders zitten meteen gespannen na de minste beweging.

  Reactie
  #12

  Woon je permanent in het buitenland of verblijf je er tijdelijk?
  Heb je last van heimwee?

  Reactie
  #13

  Ik ga eind Augustus terug, maar heb niet bepaald veel last van heimwee.

  Reactie
  #14

  Maar wel last als ik het goed begrijp.......
  Dat kan wel een rol spelen.

  Reactie
  #15

  Natuurlijk is het nu moeilijker omdat ik enorm bezorgd ben om mijn gezondheid, en ik blijf me er maar druk om maken dat ik een ernstige ziekte heb. Het is gewoon opvallend dat het niet eens weggaat, zelfs al ontspan ik me.

  Reactie
Reageer op: Stress of ALS?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief