Midlife stress ‘gaat vooraf aan dementie’

Midlife stress 'gaat vooraf aan dementie'

Hoe stressvoller de gebeurtenissen waren, hoe hoger het risico op dementie werd, meldt BMJ Open. De onderzoekers zeggen dat stresshormonen de schuldigen kunnen zijn. Het lijkt erop dat midlife stress vooraf gaat aan dementie.

Gevolgen van stresshormonen

Ze zijn in staat schadelijke veranderingen in de hersenen in gang zetten. Stress hormonen kunnen namelijk een aantal veranderingen in het lichaam veroorzaken en beïnvloeden dingen zoals bloeddruk en bloedsuiker controle. Daarnaast kunnen ze tot vele jaren na het ervaren van een traumatische gebeurtenis op een hoog niveau blijven, leggen dr. Lena Johansson en haar collega’s uit. Maar ze geven ook aan dat er meer werk nodig is om hun bevindingen te bevestigen en om na te gaan of dezelfde stress en dementie koppeling ook kan optreden bij mannen.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ondergingen de vrouwen een reeks van onderzoeken en testen op het moment dat zij eind dertig en midden 40 of 50 jaar waren. En daarna op regelmatige momenten in de volgende vier decennia.

Aan het begin van het onderzoek, zegt een op de vier vrouwen dat zij ten minste een stressvolle gebeurtenis, zoals weduwschap of werkloosheid ervaren. Een vergelijkbaar percentage zegt minimaal twee stressvolle gebeurtenissen te hebben meegemaakt en een op de vijf heeft er minimaal drie meegemaakt. De overige vrouwen hadden of meer dan bovengenoemd aantal stressvolle gebeurtenissen ervaren of geen.

De follow up

Tijdens de follow-up, stierven 425 van de vrouwen en ontwikkelde 153 vrouwen dementie. Toen de onderzoekers terug keken op de geschiedenis van midlife stress bij de vrouwen, vonden zij het verband tussen stress en het risico op dementie. Dr. Johansson zegt dat toekomstige studies moeten kijken naar de vraag of stress management en gedragstherapie kunnen helpen bij het voorkomen van dementie .

Dr. Simon Ridley van Alzheimer Research UK, zegt dat het moeilijk is om uit deze studie op te maken of de spanning rechtstreeks heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van dementie, of dat het louter een indicatie van een onderliggend risicofactor is bij deze groep vrouwen, of dat de verbinding te wijten is aan een geheel andere factor. “We weten dat de risicofactoren voor dementie complex zijn en onze leeftijd, genetica en omgeving allemaal een rol spelen. Huidig bewijs suggereert dat de beste manieren om het risico op dementie te verminderen, het eten van evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging, niet roken en de bloeddruk en cholesterol onder controle houden zijn.

“Als u zich zorgen maakt over uw gezondheid in het algemeen, dan adviseren wij om dit bespreken met uw huisarts.”

 

Bron: ncbi.nlm.nih.gov

Delen:  
3 reacties op “Midlife stress ‘gaat vooraf aan dementie’
 1. erge jeuk op bovenkant rug en op schouder en rode bultjes-die dame is 88 jaar oud

  Geschreven door sohansingh op
 2. Mijn schoonmoeder leeft al jaren in stress.
  Haar man heeft al jaren kanker. Zij ervaart een soort van injecteren in haar achterhoofd. Alsof er iets wordt ingespoten. Het wordt dan zwart voor haar ogen. De klachten zijn erger geworden, tijdens hun vacantie. Zij
  heeft aangegeven bang te zijn dat ze dement wordt. Is hier sprake van een gegronde angst?
  Is dementie per definitie erfelijk?
  Is er al een medicijn ontwikkeld en beschikbaar?.Zo ja, hoe heet dat middel?

  Geschreven door eDuijneveld.Ynter your name… op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief