Tenotomie heup adductor

 • #1

  Hallo, al een hele tijd loop ik met lies pijn rechts. Waarschijnlijk veroorzaakt door een chronische ontsteking van de heup adductor en. Ik heb inmiddels 2 kenacort injecties gehad en loop zowieso bij de fysio. Nu heb ik links een totale heupprothese waarbij ze destijds gebruik gemaakt hebben van een te lange steel. Met als gevolg veel pijnklachten, beenlengteverschil en een enkel en een flexie contractuur links. Nu wil mijn orthopeed een tenotomie uitvoeren aan een van de heup adductoren links om zo meer ruimte te kunnen creëren voor mijn rechter heup. Voordat ik dit laat doen wil ik echter weten wat eventuele ervaringen zijn bij personen die ook een dergelijke operatie hebben ondergaan. En om te kijken of er misschien ook andere opties zijn. Ik heb namelijk veel moeite gehad om te komen waar ik nu ben, en ben dus ook bang dat ik heel ver terug geworpen wordt in mijn herstel.

  Reactie
  #2

  Ik heb ook veel restklachten na een mislukte THP. Veel schade en littekenweefsel. Een operatie brengt vaak iets en je verliest ook iets anders. Soms wat je niet had verwacht en achteraf nooit voor had gekozen. Men weet het ook niet altijd.

  Maar mijn advies is om een verwijzing te vragen naar de St maartenskliniek om daar te vragen om een gangbeeldanalyse uit te laten voeren. Dan weet je veel beter wat er mis gaat en of deze operatie de beste optie is. Laat je heeeeel uitgebreid adviseren. Elke operatie geeft meer littekenweefsel.

   

   

  Reactie
  #3

  Hoi, bedankt voor je bericht! We zijn er tijdens een 3th opinion achter gekomen dat veel van mijn klachten afkomen door de niet goed geplaatste prothese. Helaas heeft dit wel bijna 7 jaar geduurd. Ook weten we dmv die 3th opinion dat mijn adductor klachten rechts een gevolg zijn van de niet goed geplaatste prothese en de zware overbelasting door het overcompenseren. Het advies was dan ook om eerst te starten met injecties die ik inmiddels ook heb gehad. Littekenweefsel is inderdaad een probleem daar ik meerdere heup operaties gehad heb. De prothese kreeg ik overigens op mijn 32e. Nu wil ik dus eerst alle opties bekijken en overwegen die ik kan vinden.

  Reactie
  #4

  ik vind het echt ontzettend verdrietig om te lezen dat je al zo lang en zo jong klachten hebt! Een thp op 32.. Dat is echt heftig, zeker als deze dan verkeerd geplaatst blijkt.

  Ik ga nu eerst naar de neuroloog om met een EMG te laten meten wat spieren en zenuwen nog doen. Daarna naar de 'mobiliteitspoli' vd st maartenskliniek voor die loopanalyse.

  Ik word gek vd pijn. Loop ook erg slecht. Maar ik wil deze analyse om te weten waar ik op welke manier de heup (en ook de rest) belast. Dan weet ik daarna meer.

  Ik had NOOIT nog een keer moeten laten opereren zonder een CT of echo vooraf om te bepalen hoeveel littekenweefsel er al zat. Nu is het een verkleefde bende geworden.

  1 keer heb ik trouwens wat verlichting in de lies ervaren door flinke dry needling op de adductor longus. Is ook nog een optie.

  Sterkte!!

  Reactie
  #5

  Wat verdrietig om te lezen dat u ook allerlei pijnklachten houdt en een slecht looppatroon. Ikzelf heb er heel lang over gedaan om eindelijk erachter te komen dat bij mij de steel te lang is. Dit kwam met name omdat er niet geluisterd werdt en ik was dus heel blij om eindelijk ook serieus genomen te worden. (Ik kreeg mijn thp overigens omdat mijn heup op was door een heup ziekte op jonge leeftijd) ook ik kan heel moeilijk lopen heb veel pijnklachten. Daarbij houd ik een hele hoge spierspanning in mijn bovenbenen wat ook weer pijnklachten geeft. Nu is er dus die optie om 1 van de adductoren door te halen om zo meer ruimte te creëren. Klinkt allemaal ook heel logisch maar ben toch huiverig.

  Reactie
  #6

  Ik had deze thp na5 eerdere operaties vanaf hele jonge leeftijd. Ik herken veel van wat je zegt. Vooral dat er een disbalans is van spieren die keihard moeten werken.

  Ik weet niet hoe erg je pijn is. Ik weet niet of deze adductor (de gracilis?) geen litteken geeft dat fietsen bv moeilijk maakt?

  Bij mij zijn de bilspieren nagenoeg verdwenen en de quadriceps belachelijk op spanning. Krijg daar kramp in door de overbelasting. Ik zou zelf best willen dat ze een vd adductoren zouden doorsnijden om ruimte te maken. Maar ik weet niet of ik ermee zou kunnen leven als fietsen of spreiden zoals met zwemmen dan niet meer kan.

  Ik ben best radeloos en snap ook dat jij niet zo maar deze operatie krijgt aangeboden.

  Een zenuwblokkade hogerop? Hebben ze het daar nooit over gehad?

  Ik ken niet al jouw feiten, maar weet wel dat ook mijn adductoren enorm pijn doen. En veel bewegingen verhinderen. Als je zeker weet dat dit kan helpen met ook je contractuur, en je met mogelijke restklachten kunt leven, zou ik voor die extra ruimte gaan. Niet iedereen krijgt pech met extra littekens. En de gracilis kun je missen.

  Ben heeeeeel benieuwd wat je gaat doen. Waar eigenlijk?

  Reactie
  #7

  Helaas is fietsen voor mij niet meer mogelijk behalve op een hometrainer dan. En wat lopen betreft zijn het kleine stukjes met kruk. Mede inderdaad door disbalans en pijn. Het litteken van deze operatie zou aan de binnenkant van mijn lies komen. De buitenkant is ook bij mij behoorlijk verkleeft door littekenweefsel. Ik probeer eerst zoveel mogelijk informatie te krijgen zodat ik goed kan afwegen of ik het wel of niet laat doen. Ik wil immers vooruit en niet weer een stap terug doen. Als ik inderdaad doorzet word de operatie waarschijnlijk in Zwolle gedaan. Maar zoals ik al schreef wil ik dan ook eerst kijken of er echt geen andere opties zijn en natuurlijk ervaringen horen van mensen die wel een tenotomie hebben laten doen op volwassen leeftijd. En dan met name ook de tijd net na de operatie daar dan de eerste tijd de benen zo veel mogelijk in abductie moeten worden gehouden. Wat voor methoden zijn daarvoor gebruikt. Ikzelf heb namelijk trauma's overgehouden aan de vele gips spreid broeken die ik gehad heb vroeger voor mijn heupen.

  Reactie
  #8

  ik wou dat je een reactie kreeg van iemand met ervaring.

  Mijn littekens (3) zijn aan de voorkant zijkant en achterkant. Gisteren heb ik vernomen wat een deel vd overcompensatie en pijn verklaart: er zijn zenuwen stuk gegaan, waardoor de nog aanwezige extra werken. Dat was een onverwachts risico van de operatie. Ook arts is verbaasd.

  Weet jij nu of er niet ook zenuwletsel is dat disbalans en pijn veroorzaakt. En wat als er nog meer optreedt aan een nu nog gezonde binnenkant?

  maar 3 keer in spreidbroek maanden gelegen, dat is idd erg zwaar. Kan wel dat dingen nu anders worden ervaren omdat spreidbroek als kind veel erger is denk ik.

  Sterkte met je besluit. Ik had deze complicaties nooit voor lief genomen kan er ook nu niet mee omgaan.

  Jouw actieradius is al nagenoeg nul.. Wel nog een vraag: is het 1 heup? Want ik kom nu verder doordat ik een step gebruik. Zo'n coole inklapbare, lichte. Gebruik ik aan een kant.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Bij mij komt de disbalans met name omdat er geen rek meer zit in pezen en spieren. Op mijn 16e heb ik een femorale osteotomie gehad. Ze hebben dus mijn heupkop doorgezaagd en gedraaid. Tevens hebben ze de trochanter (het stuk bot wat normaal uitsteekt) iets gedraaid en daarmee alle aahechtingen van spieren en pezen dus ook veranderd. Met het plaatsen van de thp is er door het gebruik van die te lange steel geen rekening mee gehouden dat er geen verdere rek in zat. En omdat er ee hele tijd niet goed geluisterd werdt naar mijn klachten is die schade nu alleen te herstellen bij het plaatsen van een nieuwe steel. Ware het niet dat die in die tussentijd natuurlijk muurvast gegroeid is en het losmaken daarvan dus nog meer schade veroorzaakt. Doordat er dus continu heel veel spanning staat op de pezen en spieren blijft alles zeer doen. Is er in mijn andere heup inmiddels artrose ontstaan en chronische ontstekingen van de adductoren. En dat zorgt weer voor overcompensatie waardoor mijn onderrug en met name mijn si gewricht veel klachten geven. Het grootste probleem zit bij mij dan ook echt in de spieren en pezen en maar een klein beetje door de zenuwen. Dat is bij mij namelijk een klein beetje restschade door een vitamine b12 tekort. Ik heb een tijdje een loopfiets geprobeerd omdat mijn linkerbeen inmiddels zo zwak is dat ik er ook niet continu op kan Staan. Maar helaas werden daar mijn ontstekingen nog heviger van. Die mag ik nu dus niet meer gebruiken. Om buiten meer mogelijkheden te hebben en er toch even tussenuit te kunnen maak ik inmiddels gebruik van een scootmobiel. Gipsbroeken heb ik over een periode van anderhalf jaar gehad. En dan iedere 6 weken nieuw gips. Voor die gipsbroeken heb ik eerst nog 3 maanden 'n tractie gelegen in het ziekenhuis.

  Reactie
  #10

  ik word er stil van.... Wat een vreselijke achtergrond heb je, en wat een vreselijk vreselijk stomme fout hebben ze gemaakt! Ik vind het heel erg verdrietig om te horen en tegelijk ontzettend knap dat je dit nog aan kunt.

  Ik heb 2 keer een femorale osteotomie gehad en 2 keer een nieuwe kom van een stuk bekken. Ik heb na de eerste operatie als complicatie kopnecrose gehad. En eigenlijk elke keer wel iets verloren en iets gewonnen met een operatie. Deze laatste heeft dus ook deels hetzelfde probleem: door 2 osteotomieen is er te weinig ruimte voor mijn spieren (adductoren, iliopsoas en rectus femoris). Niet te harden pijnlijk. Valium helpt een beetje. Maar aan de achterkant hebben ze per ongeluk de zenuw naar de bilspieren kapot gemaakt. Spieren zijn daardoor afwezig en restant gaat ook weg. Daardoor ben ik te zwak om te lopen. Maar nu blijkt door trombose ook de zenuw naar mijn voet beschadigd en dus zwik ik door mijn enkel en doet deze de godganse tijd pijn. Knie is inmiddels te pijnlijk en krakerig om trap te lopen. Bang dat die ook snel slijt nu.

  Is het echt niet beter om een revisie van de steel te doen? Je hebt zeker al gehoord dat dat te risicovol is? Maar je spieren en pezen zijn te kort, dat heb ik ook! Dat voelt vreselijk.

  En een zenuwblokkade tussen L5 en S1? Ik heb ook veel rugklachten, ook door vastgegroeide wervel van L5-S1 en te lange flexiebeperking, maar heb gehoord dat een blokkade in de rug wordt gedaan tegen de pijn in de heup.

  Sorry, ik wou dat ik een andere oplossing wist. Ik zou ook wel meer ruimte willen in mijn spieren, maar is niet alleen adductor die te kort is. Zijn er meer. Elke losmaking of klieving geeft weer meer littekenweefsel...

  Ik zou eerst een zenuwblokkade proberen indien mogelijk.

  Reactie
Reageer op: Tenotomie heup adductor
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief