Helder denken

  • #1

    is er iemand die een (lange) psychose heeft gehad en nu niet meer helder kan denken?

    Ze zeggen dat je tijdens een pychose niet helder kan denken, wat waar is in de zin dat je de werkeljkheid niet meer goed interpreteert. Het rare aan het woord helder vind ik dat ik tijdens mijn psychose ales juist heel Helder ervaarde.

    Alles was ontzettend helder, veel helderder dan normaal, vooral in ht begin. Ik heb de psychose zelf als positief ervaren (ook al zie ik nu wel dat het ook heel veel negatieve kanten had en zeker erna).

    Ik kan nu in ieder geval niets meer helder krijgen.
    Alles is een grote rotzooi in mijn hoofd en niets komt tot een einde. Ik krijg nergens grip op en ik begrijp niets meer. Ik voel me veel verwarder nu, dan tijdens mijn psychose. Ik was wel verward, maar ik ervaarde het veel minder zo. Pas toen ik er langzaam achterkwam dat ik waan-ideeen had raakte ik in de war. En dit lijkt alleen maar erger te worden.

    Reageer
    #2
    Reageer
    #3

    Eigenlijk is in een psychose zitten voor de patient zelf soms heel prettig. Het probleem ermee is dat het niet de realiteit is en dat je in psychotische toestand niet goed kan functioneren en ook veel kapot kan maken (bijvoorbeeld vriendschappen, relaties). Ookal is het voor jezelf erg prettig, voor de omgeving meestal niet. Ik heb wel vaak gezien dat mensen om die reden liever geen medicijnen slikken, omdat de psychotische toestand prettig is. Als je er niets mee zou schaden, is er natuurlijk niets mis mee om psychotisch te zijn, maar als je daardoor niet kan werken, etc, is dat wel een zware prijs die je ervoor betaalt.

    Reageer
    #4

    Ja.. ik ervaarde de psychotische toestand als heel prettig.. vooral in het begin. Het leek alsof alles helder was, ik alles wist, al mijn dromen uitkwamen en ik was intens gelukkig.
    Maar ik had ook heel veel ruzie met mijn familie en heel veel twijfel en verwarring. Al met al wil ik niet terug naar de psychose, maar dan liever naar de tijd daarvoor.. Maar dat lijkt maar niet te lukken.
    Ik voel me in een niemandsland. Bovendien was de schok nogal groot toen ik erachter kwam dat ik had geloofd in allerlei dingen die helemaal niet echt waren. Een psychose is uiteindelijk toch niet fijn, want het is nep. Nu lijkt alles nep en kan ik niets meer begrijpen.
    Ik vind het heel erg en het duurt al zo lang.. het iss alsof ik geen emoties meer kan voelen of verwerken

    Reageer
Reageer op: Helder denken


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief