De kracht van positief denken

De kracht van positief denken is zo groot dat het ervoor kan zorgen dat we krijgen wat we willen in het leven. Dat is de mening van een grote groep mensen. Maar hoe werkt dat dan?

“Bepaal je eigen toekomst!” “Maak je dromen waar!” Bumper stickers, Facebook berichten en magneten beloven een betere toekomst, maar zit er enige waarheid in?

Kunnen we onze eigen werkelijkheid creëren?

Het korte antwoord: ja. Vision boards, mantra’s en het opschrijven van je dromen tot in de kleinste details kunnen helpen om onze wensen te realiseren. Vraag het maar aan Kanye West, bijna tien jaar wilde hij met Kim Kardashian trouwen en uiteindelijk trouwde hij met haar!

Jaren geleden was het boek “The Secret” een enorme rage. Het boek beloofd dat wanneer je duidelijk, voor ogen hebt wat je wilt dat het dan uiteindelijk van jou zal zijn. Wil je dolgraag een strandhuisje? Het boek vertelt dat het werkelijkheid zal worden. Wil je een miljoen dollar? Je krijgt het. Altijd al een blauwe BMW willen hebben? Hij is van jou. Vele mensen houden natuurlijk van het idee dat dingen maakbaar zijn maar wat zegt onze pragmatische sceptische stem?

Gevolgen van positieve gedachten

“The Secret” is gebaseerd op de wet van aantrekking, het geloof dat “soort zoekt soort”. Positieve gedachten leiden tot positieve werkelijkheid en negatieve gedachten leiden tot negatieve realiteit Dat is waar, niet omdat de blauwe BMW die je zo graag wil op een dag gewoon voor de deur zal staan, maar vanwege de bedrading van onze hersenen.

Hoe werkt het?

Ons brein is als een enorme computer. Het houdt meer dan 100 miljard stukjes informatie uit elk moment van ons leven vast in neuronen. Neuronen vertellen de rest van de hersenen en het lichaam wat we moeten weten en doen. Echter, de hersenen kunnen onmogelijk direct elke bit in een keer herinneren, waardoor ze snelkoppelingen aanmaken (genaamd zenuwbanen), om meer herinneren. Dus hoe meer je iets wenst, hoe sterker de weg wordt om het te krijgen. Bijvoorbeeld ben je een sociale roker, dan hebben je hersenen een sterk traject ontwikkeld tussen het drinken, uitgaan en sigaretten. Daarom is het moeilijk om te stoppen. Gelukkig kunnen onze hersenen ook nieuwe zenuwbanen creëren en dus nieuwe gewoontes vormen. Dus hoe meer je je richt op iets, hoe sterker de paden worden!

Delen:  
reactie op “De kracht van positief denken
  1. Wat een onzin. Er wordt hier verband gelegd tussen conditionering en maakbaarheid. Ja, we kunnen onszelf conditioneren (stoppen met roken, assertiever zijn, enz.) en ja, we hebben een matige invloed op onze omgeving waardoor dingen tot op bepaalde hoogte maakbaar zijn. Maar het is de grootste flauwekul dat je door het te denken kunt krijgen wat je wilt. Wat als meerdere mensen geloven dat ze kunnen trouwen met Kim Kardashian? Er kan er maar 1 dit lukken. Het gaat er niet om dat je positief of negatief denkt, maar realistisch bent. Als je jezelf realistische doelstellingen voor ogen houdt die haalbaar zijn dan is de kans groot dat je die haalt waardoor je positieve prikkels krijgt die je conditioneren dat je goed bezig bent waar je je goed door voelt. Als je daarentegen jezelf onhaalbare dingen belooft en het lukt niet kan dat juist leiden tot depressie (dezelfde conditionering maar dan negatief).

    Geschreven door Evert op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief