angst en paniekstoornis?

 • #1

  Hoi, ik heb (volgens de huisarts & psycholoog) al 8 maanden last van angst en paniekstoornis. Ik dacht constant dat ik een hartaanval ging krijgen en had ook echt klachten die daarbij hoorde. Ik heb bij de huisarts mn bloeddruk laten opmeten, hart filmpje laten maken en bloed laten prikken en daar kwam niets uit.. Nou dus toen doorgestuurd naar een psycholoog die mij later medicijnen voorscheef, het ging langzaamaan beter alleen nu krijg ik de laatste tijd weer af en toe steken / druk op de borst en een raar gevoel in mijn linkerarm.. Ik word nu dus weer zo bang dat het toch niet iets met mn hart is.. Zou de huisarts dat dan gezien moeten hebben?

  Ps. Ik zou graag met mensen in contact komen die hetzelfde hebben..

  Reageer
  #2

  Ik ben 22 jaar trouwens!

  Reageer

  Leven met angst kan je dagelijks leven nogal belemmeren. Ben je voor jezelf of voor iemand anders op zoek naar een oplossing en heb je niet genoeg aan de antwoorden die je kunt vinden in ons forum? Ook in dat geval helpen wij je graag verder.

  Angstklachten? Test ze zelf!TEST JEZELF
  Partner content
  #3

  Het zullen toch ongetwijfeld angst gerelateerde klachten zijn door hyperventilatie. Doe de test op:
  https://www.dokter.nl/zelftesten/hyperventilatietest/

  Reageer
  #4

  Mocht het jou echt zodanig dwars zitten in jouw dagelijkse taken (school, werk, hobby) dan kan je eventueel een kliniek kunnen overwegen.

  Zoek eens op Yes We Can, en overleg met de hulpverleners.

  Wat voor medicijnen? Benzo's of antidepressiva?

  Reageer
  #5

  Ik slik 100 mg Sertraline op dit moment.

  Reageer
  #6

  Mocht je het langere tijd slikken met weining of geen resultaat, overleg met de hulpverleners voor een andere soort, of dosering. Benzo's zijn een goed tijdelijk alternatief of extratje.

  Reageer
  #7

  Oke dankjewel, maar als het iets met me hart was had de huisarts dat toch moeten zien? En had ik daar geen 8 maanden mee rond gelopen toch?

  Reageer
  #8

  Dat is waar. De klachten die jij beschrijft zijn "normaal" met een angststoornis.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hallo!

  Ik heb zelf ook vaak paniekaanvallen en hyperventilatie. Jouw klachten lijken er zeker op. De uitslag van je onderzoeken is niks uitgekomen dus ik zou me verder niet druk gaan maken over je hart. Schijnbaar was hij helemaal in orde ?

  Bij een paniekaanval ga je anders ademen. Hierdoor krijgt je lichaam minder zuurstof en ga je allerlei klachten krijgen. Wat ook kan lijken op een hartaanval.

  Het probleem is als je eenmaal een paniekaanval hebt gehad dat je ze vaker krijgt. (hoeft niet, had ik wel) en als je het vaker krijgt ga je natuurlijk denken dat er WEL wat mis is. Ookal is het niet zo.

  Probeer veel afleiding te zoeken en dingen te doen wat je ontstrest.

  Reageer
  #10

  dat zou dan inderdaad zijn opgevallen

  Reageer
  #11

  Ik sukkel al (vermoedelijk) zo'n anderhalf jaar met een angststoornis en chronische hyperventilatie. Misschien gaat het nog verder jaren terug maar begin ik nu pas sedert anderhalf jaar de lichamelijke symptomen te hebben.
  Ik heb hypochondrie. Je kunt niet geloven hoeveel verschillende symptomen ik al heb gehad.
  Ik zal er een paar opnoemen maar ik zal er ongetwijfeld een hoop vergeten.

  Buikpijn.
  Drukkend gevoel aan de ribben.
  Steken in de borst.
  Post nasal drip.
  Spiertrillingen.
  Myoclonieën.
  Ijl gevoel in het hoofd.
  Spanning op voorhoofd en in gezicht.
  Raar gevoel aan de linkerkant van mijn lichaam (soort korte spanning) die na enkele seconden wegtrekt.
  Vol gevoel in oor.
  Enz, enz.

  Als het ene symptoom mindert of verdwijnt duikt er een ander op.

  Ik heb al verschillende onderzoeken gehad.
  Volledig urologisch onderzoek met MRI van klein bekken: alles normaal.
  Echo abdomen: alles normaal.
  Echo hart: daaruit komt dat ik extra-systolen heb (volledig ongevaarlijk, waarschijnlijk veroorzaakt door stress)
  Inspanningstest: alles normaal.
  24h holtermeting: normaal.
  Neurologisch onderzoek (reflexen, kracht, evenwicht, enz): normaal
  EMG: fasciculaties te zien maar goedaardig, voor de rest normaal EMG.
  SSEP test: normaal.
  Hyperventilatie provocatietest: positief voor CHV.

  Ik ben in behandeling bij een fysiotherapeut voor ademhalingsoefeningen. De huisarts heeft mij een angstremmer voorgeschreven maar die heb ik vooralsnog niet genomen.
  Ik heb vrijdag een vervolgafspraak bij de neuroloog gehad en die heeft nog een benadrukt dat mijn symptomen echt wel door CHV/angst komen en heeft mij aangeraden op zoek te gaan naar hetgeen voor mij helpt. Dat kan van alles zijn, een hobby, yoga, knutselen, gesprekken met een psycholoog, enz.

  Ik ben zoekende om het op een natuurlijke manier te verhelpen. Binnenkort volg ik een cursus mindfullness/meditatie om te zien of dat helpt.
  Ik zal pas overgaan tot het nemen van pillen als echt niets anders helpt.

  Reageer
  #12

  FTP, vervelend om te horen.

  Mag ik vragen waarom jij de angstremmers niet hebt genomen van de huisarts?

  Mijn mening is hard met een kern van waarheid. Stop met medische onderzoeken, vind een psycholoog en eventueel psychiater. Ik snap niet waarom de huisarts dat niet eerder heeft voorgelegd. En jij pas na 1,5 jaar gaat zoeken. Meditiatie/mindfullness, een hobby hebben is wel goed. Alternatieve geneeswijzen proberen blijft jouw keus, maar het heeft zover ik weet en lees op dit forum heeft niemand dat goed gedaan. Zonde van het geld maar vooral van je tijd.

  Reageer
  #13

  Ik ben om te beginnen al niet voor medicatie, gelijk welke niet. Als ik de mogelijke bijwerkingen lees over antidepressiva, angstremmers, enz dan heb ik er al helemaal geen zin meer in.
  Daarbij komt dat de meeste maar beginnen werken na weken innemen. Ik vrees ook dat wanneer ik er éénmaal mee begin ik er nooit meer zal vanaf geraken. Daarom dat dit voor mij echt wel een laatste redmiddel is.
  Waarom ik pas na zo lang begin zoeken is omdat ik in eerste instantie echt wel dacht dat er iets mis was met mij. Ik ben bijna 49 dus de kans dat ik iets heb is groter dan bij iemand van pakweg 25.  Ik ben sowieso al snel zenuwachtig, heb lange tijd veel stress gehad en ben snel ongerust over mijn gezondheid. Ik ben een perfectionist en een piekeraar, blijkbaar zijn dergelijke mensen risicogevallen voor CHV. Ik heb niet gedacht aan CHV, ik had daar zelfs nog nooit van gehoord. Het is wel een feit dat de huisarts niet echt een hulp is geweest. Hij heeft die onderzoeken voorgeschreven. Het is pas wanneer ik vorig jaar in augustus met spiertrillingen naar hem ging en zei dat ik dacht dat ik een angststoornis had dat hij zei "ik denk dat al lang". Dan had ik zo iets van waarom the fuck heb je dat dan niet eerder gezegd.
  Dan heeft hij nog die neurologische onderzoeken voorgeschreven. Ik heb wel een heel grote hulp aan de neurologe gehad.
  Ik heb een boek gelezen over CHV en herken er echt heel veel in. Het is de neurologe die mindfullness heeft voorgesteld omdat zij dat zelf ook doet en daar veel baat bij heeft.

  Het geld kan me niet schelen, ik heb er genoeg 🙂
  Alternatieve geneeswijzen zal ik niet echt aan beginnen. Met natuurlijke manier bedoel ik, mijn denken en doen aanpassen, niet één of ander middeltje nemen.  Een psycholoog raadplegen is de volgende stap, eerst eens proberen of meditatie/mindfullness beterschap brengt. Na een keer of 4-5 zal ik wel weten of het iets voor mij is of niet.

  Reageer
  #14

  ik ben er dus echt heel erg bang voor.. elke dag denk ik wel van oh als ik maar niet neerval, als ik maar geen hartaanval krijg en zulke dingen.. maar ik ben pas 22 en onderzocht bij de huisarts dus eigenlijk zou ik moeten geloven dat er niets aan de hand is maar het voelt zo echt..

  Reageer
  #15

  Dan is het goed om eens met een psycholoog te gaan praten

  Reageer
Reageer op: angst en paniekstoornis?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief