IQ testen zo krom?

  • #1

    Hallo,

    Mijn vraag gaat niet zozeer over een gezondheidsklacht. Het gaat namelijk over de hoogte score van een IQ test. Ik heb namelijk zelf 3 jaar geleden een IQ test afgelegd bij Apanta jong van de GGZ. Deze kwam uiteindelijk uit op 80, wat betekende dat ik zwakbegaafd zou zijn en autisme zou hebben, terwijl ik op een leeftijd van 9 jaar een IQ van 90 had en ze 3 jaar geleden niet genoeg konden vinden om een stempel op mijn naam te zetten. Dit zou dus betekenen dat mijn IQ gedurende de jaren zelfs is afgenomen, terwijl ik toch echt veel en veel meer geleerd heb in de periode van 9 jaar tot 22 jaar, ook op scholen. Bij de IQ test van 3 jaar geleden werd gezegd dat ik een grote woorden/taalschat had, maar niks bakte van rekenen, cijfertjes onthouden, snelheid en figuren. Mijn moeder heeft een IQ van rond de 120/130, mijn vader een IQ van 60, maar bij hem werd gezegd dat hij flink autisme had en doordat hij al zo oud is (72 jaar) en er vroeger een gebrek aan kennis was, en dat men nu veel meer weet dan vroeger en er nu veel meer studies zijn gedaan, dat daardoor zijn IQ zo laag is.

    Ik vraag me af hoe het kan dat mijn moeder zo hoog scoort en mijn vader zo laag en dat ik ook vrij laag scoor, terwijl dit in mijn jongere jaren juist hoger was? Je zou toch verwachten dat een IQ juist stijgt naar mate je ouder wordt, tot een bepaalde leeftijd? Of is het dan dat IQ testen zo krom zijn en niks vertellen over iemand zijn werkelijke IQ? Want het stukje kennis wat iemand geleerd heeft in schooljaren, buitenom rekenen en taal, mis ik eigenlijk heel erg in een IQ test. Zo'n test is gebazeerd op hoe goed iemand zijn taal/woordenschat is, hoe goed iemand kan rekenen en ook hoe snel je kunt rekenen, hoe goed je cijfertjes kunt onthouden en patronen in figuren herkennen. Maar niet op de daadwerkelijke kennis van iemand. Wat heeft figuren nou te maken met je IQ? En is het terecht om bijv te zeggen dat iemand autisme heeft als diegene een van de onderdelen wat minder scoort dan de rest? Want hoe kan een persoon met een laag IQ dan toch het niveau hebben van minimaal MBO 4 of hoger en toch goed functioneren? Hoe kan zo'n persoon dan toch minimaal 3F niveau bij rekenen hebben?

    Ik hoop dat iemand mij kan vertellen waarom IQ testen hierop gebaseerd zijn en of het terecht is om aan de hand van deze onderdelen tegen iemand te zeggen wat diegene z'n IQ is? Zijn IQ testen nu daadwerkelijk zo krom? Het is iets waar ik graag achter kom.

    Mvg, Annoniem

    Reageer
    #2

    De normen voor iq testen van kinderen liggen anders dan bij volwassenen. Ook de aard van de individuele testen is anders. De gradatie en het niveau verschilt. En als je de ene dag meer uitgerust bent dan de andere kan dat ook nog verschil maken

    Reageer
Reageer op: IQ testen zo krom?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief