ik kan geen emoties voelen

 • #1

  Hallo,

  Ik ben 25 jaar. En heb al zo lang als ik me kan herinneren het probleem dat ik geen emoties kan voelen. Ik kan ze wel herkennen bij anderen, Maar niet bij mezelf voelen. Anderen merken dit zelden bij mij omdat ik in veel situaties wel goed kan inschatten welke emotie er bij hoort, en daar ook mijn gezichtsuitdrukking op kan aanpassen. Maar omdat ik het zelf gewoon niet voel krijg ik het idee dat ik gewoon toneel aan het spelen ben.

  Ik voel bijvoorbeeld ook geen liefde naar familie, terwijl ik weet dat dit dus wel zo hoort.

  Ik woon samen en ik weet dat ik van m'n vriendin hou, maar voel er lichamelijk totaal niks bij.

  Het is dus continu dat ik alles in mijn hoofd prima besef hoe het werkt en wat er van me verwacht word maar daardoor uitgeput raak. Ik ervaar bij leuke dingen geen genot waardoor ik wel een robot lijk die alles maar doet omdat het moet.

  Ik heb gewoon een normale jeugd gehad. Wel kreeg ik rond mijn 6e al de stempel ADHD en loop vanaf die leeftijd ook bij instanties als ggz maar heb het idee dat bij welke hulpverlener ik ook kom ze maar niet geloven/ serieus nemen dat je dus geen gevoel kan ervaren. Zijn er mensen die zich hier in herkennen. Of een idee hebben wat dit kan zijn ?

  Ik wil graag duidelijkheid hebben omdat dit grote invloed heeft op mijn leven.

  Het volhouden van een baan is onmogelijk.

  Het liefst ben ik de hele dag alleen.

  Sociale contacten onderhoud ik niet, het komt altijd van mijn vrienden hun kant

  En ga zo maar door. Hoop dat ik hier serieus genomen word en misschien een oplossing in zicht komt

  Reactie
  #2

  Het is mogelijk, dat je een verstoorde affectregulatie hebt of een persoonlijkheidsstoornis. Dit zijn namelijk 2 mogelijkheden waarbinnen jou beschrijving wel zou kunnen passen. Maar ook een  aandoening binnen het AS (autisme spectrum) zou mogelijk zijn. En dan is het nog maar de vraag of je ook daadwerkelijk ADHD hebt.

  Is er, nadat de ADHD is vastgesteld, nog enig psychologisch onderzoek gedaan dat je je nog kunt herinneren?

  Reactie
  #3

  Hallo tandor, bedankt voor uw reactie.

  Er is onlangs vastgesteld dat ik een dysthyme stoornis heb en persoonlijkheidsstoornisnao. Maar nog steeds heb ik het idee dat dit niet alles is. Omdat ik de depressie ook niet voel, Maar merk in m'n gedrag. Bijvoorbeeld door me af te zonderen of alleen nog maar op de bank willen liggen. Er is niet verder op de diagnose ingegaan omdat ik volgens de psychiater mijn leven niet op orde heb. En ben doorverwezen naar een maatschappij gerichte training bij het ucp in Groningen. Bij de intake bleek dat ik niet in de groep paste vanwege mijn problemen en door hun weer doorverwezen naar sein vanwege slaap problemen. Ik heb nu het idee dat het allemaal weer vastloopt en ik weer niet verder kom.

   

  Het autistisch spectrum zat ik ook aan te denken maar wat ik dan vooral tegenkom is dat iemand met autisme moeite heeft met emoties om te gaan en te herkennen bij anderen. Dit heb ik dus niet, ik kan heel goed zien aan iemand of die bijv verdrietig is. En ben ook meester geworden in het spelen van emoties. Omdat ik wel in een situatie door heb hoe ik me op dat moment gedragen moet. Wel heb ik moeite om iemand te troosten als die huilt bijv. Maar dat komt omdat ik geen aangetrokkenheid of liefde naar diegene voel.

   

  Vriendelijke groet,

  Reactie
  #4

  Dat zijn toch 2 stoornissen, die wel verantwoordelijk kunnen zijn voor je problematiek. Dat je een depressie niet als zodanig ervaart/voelt, kan dus een gevolg van de persoonlijkheidsstoornis zijn. Het zijn complexe aandoeningen die ook moeilijk te diagnosticeren zijn. Heel vervelend voor je.

  Eerst maar eens naar sein en kijken wat die voor je kunnen betekenen.

   

  Reactie
  #5

  Hoi tandor,

   

  Dat zou inderdaad wel kunnen dat het ene met het andere in verbinding staat, maar wat ik raar vind is dat de psychiater de persoonlijkheidsstoornis als nao laat staan en niet verder wil onderzoeken en in plaats daarvan mij door verwijst naar een reintegratie cursus omdat ik mijn leven niet op orde heb. Maar de oorzaak van mijn problemen maakt juist dat ik mijn leven niet op orde heb. Ook kwam ik dit nog tegen: www.rijnlandmodel.nl/achtergrond/psychologie/compartimentalisatie_emotieblindheid_bronnen.htm en het verhaal wat de meneer daar vertelt is net of ik mijn eigen verhaal lees.

   

  Vriendelijke groet,

  Reactie
  #6

  Dat de psychiater de stoornis als NAO laat staan kan wel redenen hebben.

  Er zijn een aantal persoonlijkheidsstoornissen, die kunnen worden vastgesteld op basis van een aantal criteria. Stel, dat je 4 criteria/kenmerken moet voldoen om een specifieke stoornis vast te stellen, maar je hebt er maar 3, dan wordt naar een andere stoornis gekeken. Ook daar zijn dan bijvoorbeeld 4 criteria waaraan voldaan moet zijn om deze vast te stellen. Als je daar dan ook aan minder dan 4 criteria voldoet, wordt naar de volgende mogelijke stoornis gekeken. Als je dus bij geen van de bekende stoornissen volledig aan de criteria voldoet wordt de diagnose NAO gesteld. Dat maakt het juist diagnosticeren van persoonlijkheidsstoornissen heel erg moeilijk. Het is dus niet per definitie zo, dat de psychiater niet wil, maar niet kan.

  Je zou alexithymie met de psych kunnen bespreken...maar ook hier geldt voor: het is moeilijk vast te stellen. Ook hiervoor zou een aandoening binnen het AS verantwoordelijk kunnen zijn.

  Reactie
  #7

  He hallo, ik herken het zo heb je weleens gedacht aan alexythimie?

  Kijk maar even op internet!

  Suc6! Je bent niet alleen!.

  Reactie
  #8

  Ik ben er stil van... ik heb precies, maar dan ook precies hetzelfde!

  Acteren, het zien en weten hoe te moeten reageren in situaties maar voelen... Helaas niet.

   

   

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hoi,

  Ik herken mij ook in het verhaal van Drenth. Ik ben gediagnosticeerd met ADD. Alexithymie kan het niet zijn; ik ben nl heel goed in staat emoties bij anderen te herkennen. In een narcistische persoonlijkheidsstoornis herken ik mij ook niet.

  Is er iemand die mogelijk nog een andere denkrichting heeft. Ik wil er namelijk graag mee aan de slag.

  Reactie
Reageer op: ik kan geen emoties voelen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief