Mensen met een depressie voelen zich vaak erg alleen

Mensen met een depressie voelen zich vaak erg alleen

Wanneer je een depressie hebt, kun je je erg alleen voelen. Je voelt je onbegrepen en wilt niemand tot last zijn. Bovendien lijkt iedereen behalve jij, gelukkig te zijn en zijn of haar leven op orde te hebben. Waarom lukt het jou niet om je zo te voelen? Iedereen lijkt het antwoord te hebben, maar niemand de oplossing. Bij een instellingen zoals Sterk! GGZ, sta je er nooit alleen voor. Zij gaan samen met jou en verschillende gespecialiseerde disciplines aan de slag, zodat je weer plezier in het leven kunt hebben!

Iemand met een depressie kan zich erg eenzaam voelen en het idee hebben er alleen voor te staan. Dat je er daadwerkelijk helemaal alleen voor staat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Vaak zijn er juist heel veel mensen bereid om te helpen; ze weten alleen vaak niet goed hoe. Daarnaast is het vaak lastig voor omstanders om dichtbij je te komen. Mensen met een depressie hebben vaak de neiging zich erg terug te trekken. Dit doe je niet bewust. Het hoort bij de ziekte.

Je wilt niemand tot last zijn: anderen zitten vast niet te wachten op je geklaag en je verdriet. Wat de oorzaak van je eenzaamheid ook is, het feit blijft dat je je erg alleen kunt voelen. Of dat nou gegrond is of niet. Die gevoelens zijn er nou eenmaal en mogen er zijn. Gelukkig is er vaak wat aan te doen.

Onbegrip

Een depressie kan een grote impact hebben op je sociale leven. Wanneer mensen aan de buitenkant niet goed kunnen zien dat je ziek bent, hebben ze soms moeite met het inschatten van de ernst. Vervelende opmerkingen zoals: ‘’maar je ziet er toch goed uit?’’ zijn vaak goed bedoeld, maar helpen absoluut niet.

Daardoor kun je je onbegrepen en geïsoleerd voelen. Je naasten kunnen immers niet voelen wat jij voelt. Je vermijdt het contact terwijl je eigenlijk juist enorm veel behoefte hebt aan een luisterend oor en iemand die je begrijpt. Het liefst iemand die je vertrouwt en dicht bij je staat.

Sociale druk

Een andere oorzaak van eenzaamheid bij depressie, kan sociale druk van buitenaf zijn. Het lijkt vaak haast wel of iedereen zich altijd maar vierentwintig uur per dag gelukkig moet voelen. Social media, TV, tijdschriften: overal zie je beelden van gelukkige mensen. Maar waarom voel jij je dan niet zo? Probeer je op zo’n momenten te bedenken hoe irreëel dat is. Het is niet realistisch om je de hele dag blij en opgewekt te voelen. Het is oké om je zo nu en dan verdrietig, moe of boos te voelen. De kunst is om hier goed mee om te gaan en te accepteren dat je je zo voelt. Balans is het sleutelwoord hierbij. Bij een depressie is die balans natuurlijk ver te zoeken en voel je je bijna de hele tijd ‘slecht’.

Zo kunnen anderen jou helpen

Wanneer je in een depressie terecht komt, zullen de adviezen je waarschijnlijk om de oren vliegen. Je moet van alles. Iedereen heeft wel een idee wat het beste voor je is. Bovendien veranderen de mensen om je heen plotseling in huis-, tuin- en keukenpsychiaters: iedereen heeft zo zijn eigen vermoeden over wat de oorzaak is. Je hebt gewoon wat te weinig geslapen, te hard gewerkt enzovoort.

Geef geen advies

Probeer als buitenstaander niet te veel advies te geven aan iemand die depressief is. Het is niet zo dat deze persoon opeens niks meer weet. Het probleem is vaak niet dat iemand niet weet hoe hij of zij goed voor zichzelf moet zorgen, maar juist dat het diegene niet goed lukt. Zeggen dat iemand gezond moet eten en goed moet slapen of juist moet gaan sporten heeft dus geen zin.

Toon begrip

Wat je wel kunt doen is er voor die persoon zijn. Toon begrip en empathie. Oordeel niet en bied een luisterend oor. Al is het maar af en toe een belletje, kaartje of berichtje. Probeer te laten weten dat je er voor hem of haar bent en dat deze persoon er toe doet. Vraag ook of je wat kunt doen. Met een klein klusje is iemand vaak al erg geholpen. Of neem bijvoorbeeld iets te eten mee. Heb daarnaast niet de illusie dat je iets terug kunt verwachten. Iemand met een depressie is niet zichzelf en zal verder misschien weinig interesse terug tonen. Dit is niet bewust. Wanneer je deze tips in gedachten houdt, dan kom je al een heel eind.

Dit kun je zelf doen

Vertel je naasten wat er speelt

Zoals eerder stond beschreven, zullen mensen niet altijd begrijpen wat een depressie precies inhoudt. Probeer in dat geval duidelijk te zijn. Leg uit wat er speelt. Verwijs ze desnoods naar een website en praat over je gevoelens. Dat is absoluut niet makkelijk, maar kan wel heel erg helpen en opluchten. Onbekend maakt onbemind zeggen ze wel eens. Wanneer je er met je naasten over praat dan begrijpen ze het beter.

Vermijd Social Media

Maken al die blije beelden op bijvoorbeeld: Instagram en Facebook je alleen maar eenzamer en ongelukkiger? Dan kun je het misschien beter (tijdelijk) vermijden. Verwijder de applicatie bijvoorbeeld van je telefoon, dan kom je minder in de verleiding erop te kijken. Desnoods verwijder je je account definitief. Houd in je achterhoofd dat je niemand verschuldigd bent om hier uitleg over te geven. Het gaat om jouw herstel.

Accepteer hulp

Probeer wanneer iemand je hulp aanbiedt, dit te accepteren. Mensen vragen niet voor niets of ze wat voor je kunnen betekenen. Sterker nog, ze zullen je graag helpen. Daardoor voelen omstanders zich minder nutteloos.

Bedenk iets kleins dat makkelijk uit te voeren is: samen een wandeling maken, een kleine boodschap doen, een kop koffie drinken enzovoort.

Vul niet in voor een ander

Vul vooral niet in voor een ander. Je zult vaak denken dat je het niet waard bent en kunt niet begrijpen dat anderen überhaupt nog naar je omkijken. Hoewel je dat nu misschien niet kunt zien, is dat natuurlijk grote onzin. Ook jij doet ertoe. Probeer niet van alles te bedenken over wat anderen mogelijk wel niet over je zullen denken. Meestal zijn die gedachten hartstikke onrealistisch.

Zoek hulp

Een depressie gaat meestal niet vanzelf over. Hulp zoeken is geen schande. Iedereen heeft wel eens ergens hulp bij nodig. Accepteer dat je sommige problemen nou eenmaal niet alleen kunt oplossen. Het hebben van een depressie is net zo normaal als wanneer je een been breekt. Het probleem is alleen dat het minder makkelijk te behandelen is. Accepteer, hoe moeilijk dat ook is, dat je ziek bent en dat de symptomen, zoals eenzaamheid, bij je ziekte horen en dat je niet jezelf bent.

Wanneer je dus nog geen professionele hulp hebt gezocht, is het beter dat je dit alsnog gaat doen. Zelfs wanneer je twijfelt of je wel echt een depressie hebt of dat er mogelijk iets anders aan de hand is. Een instelling die onder andere gespecialiseerd is in depressie en waar je er in ieder geval nooit alleen voor staat is STERK! GGZ. Hier kun je je binnen de instelling of ambulant laten behandelen. Vind je het eng om je probleem aan de telefoon uit te leggen? Stuur dan gerust een mailtje. Lukt het je niet om zelf hulp te zoeken, probeer het dan te vragen aan iemand die je vertrouwt. Accepteer hulp wanneer iemand dit aanbiedt.

Tot slot

Een depressie kan je leven behoorlijk beïnvloeden en is iets waarbij je je erg alleen kunt voelen. Met de juiste behandelaren is het mogelijk om een oplossing te vinden om weer te functioneren met je klachten, zodat je je weer als jezelf kunt voelen en weer plezier kunt hebben in het leven.

– Partner Content –

Delen:  
24 reacties op “Mensen met een depressie voelen zich vaak erg alleen
 1. Een belangrijk punt dat ik mis is het geloof ! Meditatie over God is een kracht die depressies kunnen overwinnen en weer zin en geluk in dit leven schenken. Veel depressies ontstaan door angst voor de dood. Het misterie van het leven en het eindige van het leven houdt ieder mens hoe dan ook bezig. Vaak worden mensen hier depressief van. Geloof en genade van de Heer zijn weldadig en hoopgevend en bieden perspectief in dit tijdelijke leven.
  Dat wens ik alle mensen toe.
  Ik wilde dit toch even aan u doorgeven.
  Dirk de Jong

  Geschreven door Dirk de Jong Den Haag op
  • Nee…….bedankt

   Geschreven door rollercoaster op
 2. Een belangrijk punt dat ik mis is het geloof ! Meditatie over God is een kracht die depressies kunnen overwinnen en weer zin en geluk in dit leven schenken. Veel depressies ontstaan door angst voor de dood. Het misterie van het leven en het eindige van het leven houdt ieder mens hoe dan ook bezig. Vaak worden mensen hier depressief van. Geloof en genade van de Heer zijn weldadig en hoopgevend en bieden perspectief in dit tijdelijke leven.
  Dat wens ik alle mensen toe.
  Ik wilde dit toch even aan u doorgeven.
  Dirk de Jong

  Geschreven door Dirk de Jong op
  • Nee…….bedankt

   Geschreven door rollercoaster op
   • Geloof. De hele wereld staat bijna in brand door geloofskwestie’s. Nu weer Oekraine/Rusland bij die brug naar de Krim. Geloof ? Grote veroorzaker van ellende en geen mooie verhalen s.v.p.

    Geschreven door Sam op
    • Het gebrek aan inleven in gedachtegoeden die ver van onszelf afstaan veroorzaakt haat en oorlogen. En isolatie en depressie. Niet de religie (welke dan ook) is fout, maar de mens. Zonder religie was er net zoveel oorlog omdat we nog even hebzuchtig en apatisch zouden zijn. Door te oordelen over religie doe je precies waar je religieuzen van beschuldigd.

     Geschreven door Humaan op
 3. Het geen wat jullie schrijven klopt…maar de hulpverlening stopt je graag vol met medicatie inmiddels 12 kilo bijgekomen (daar wordt je vrolijk van) soms kun je alles verliezen in een mum van tijd als kadootje krijg je een behoorlijke schuld mee van je ex…..
  De overheid maakt het niet uit of jij wel/niet kan betalen als het maar betaald wordt. Dat je daardoor in schulden raakt maakt niks (daar wordt je ook vrolijk van als men daar niet meer uitkomt!!! Je wilt en zelf een dubbele baan maar daar steekt de overheid een stokje voor en …je leeftijd moet je ook nog mee zitten
  Kom niet aan met volkskredietbank die helpen je niet daar je teveel onkosten heb en deze eerst moet aflossen (zien niet in als het onder 1 potje gaat het wat makkelijker zou gaan) wat doe je je sluit je zelf op wilt niemand lastig vallen met je soris, in deze tijd is niemand daar op aan het wachten)
  Het klopt als je depresief bent, ben je verdomd eenzaam en de medicatie maakt je er echt niet vrolijker op integendeel de harde confrontaties dat je bijna aan de grond bent en geen kant meer op kan
  Gesprekken zijn fijn …maar handvaten heb je nodig …werk heb je nodig….zodat je eruit kan klimmen met vallen en opstaan
  Maar jammer genoeg bewerkstellig ze het tegenovergestelde onze hulpverlening
  Het is een toneelspel als hun cijfers en inkomen maar kloppen…. verder is het ver van mijn bed show ..totdat er met zo iemand iets gebeurd dan hebben ze hun zegje klaar (hij/zij was ook heeel zwaar depresief )
  Waar is hier oorzaak en gevolg!!!!! Dat isn’t de realiteit van onze maatschappij
  Depresief JA je bent verdomd alleen …..

  Geschreven door Wil uit de depressie en soris! op
  • 100% mee eens, krijg gewoon een flashback het na lezen van je bericht ……

   Geschreven door Dolf op
 4. Het helpt echt niet als mensen zeggen je bent zo negatief ik krijg er hartkloppingen van. En je hebt het alleen maar over jezelf. Terwijl je altijd voor iedereen klaar stond.!

  Geschreven door Jopie op
 5. Mensen vergeten gauw….vooral als jij altijd voor hun klaar stond!
  Ze begrijpen dat niet of willen het niet begrijpen …..Jij was er toch altijd waarom nu niet Dat begrijpt men niet”jammer” dat het zo is

  Geschreven door Wil uit de depressie en Soris op
  • Inderdaad constant het verwijt dat ik negatief ben….dat het een dipje is (duurt inmiddels bijna mijn hele leven) en zo ontzettend veel oordelende mensen die maar speculeren….van alle antidepressiva dat maar niet helpt en goed beschouwd ben ik het allemaal helemaal zat. Ik vind dit ook een ondraaglijk lijden…..
   Francis

   Geschreven door Francis op
  • ja dat ken ik .

   Geschreven door bill dirk op
 6. Waardoor is de depressie ontstaan is een vraag die ik mezelf eerst stel.
  Als het is getriggerd door een traumatische gebeurtenis zoals bv: dood van een geliefde, ongeluk, relatiebreuk, verlies van werk, enz dan heeft dit vaak wat tijd nodig om verwerkt te worden.

  Als de depressie is ontstaan door een chemische onbalans in bv: Dopamine, want dit is nodig om de andere Catecholamines te produceren: Noradrenaline en Efedrine.

  Een tekort aan dopamine zal leiden tot depressie, gebrek aan motivatie, gebrek aan plezier. Catecholamines-deficiënties zullen leiden tot
  ADD / ADHD. Vaak kan dit al van de geboorte af al zo zijn omdat het het lichaam niet goed werkt.

  Of een onbalans in Serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die meerdere functies heeft in de hersenen en in het lichaam.

  Een tekort aan serotonine kan depressie, slapeloosheid, problemen met de beweeglijkheid van het maag-darmstelsel en vele andere stoornissen veroorzaken. SSRI-medicijnen zullen een serotonine-tekort niet herstellen maar tijdelijk verlichting geven door de heropname van serotonine te remmen.

  Daarna kan na langdurig gebruik, een door dit medicijn veroorzaakte depressie ontstaan, waardoor je het moet blijven nemen want als je ermee stopt zijn de hersenen door de langdurige remming van de heropname van serotonine, juist minder serotonine gaan aanmaken. Dus het medicijn heeft nu voor een chronische depressie gezorgd terwijl het juist voor depressie was gegeven.

  Alleen het vinden van de oorzaak en het aanpakken ervan zal tot genezing leiden. Het bestrijden van symptomen is uiteraard wel lucratief voor de farmaceutische industrie.

  Dopamine en Serotonine en alle andere belangrijke neurotransmitters hebben bepaalde vitamine en mineralen nodig om zo zelf door het lichaam aangemaakt te kunnen worden.
  Ik ga ze niet allemaal opnoemen en weet ze ook niet allemaal maar raad iedereen aan om een goed organisch multivitamine, vitamine D3, Omega 3 visolie en Magnesium supplement aan te schaffen
  dan weet je in elk geval dat het lichaam alles voorhanden heeft om de neurotransmitters zelf te kunnen aanmaken.

  Niet om reclame te maken maar ik heb ze na lang onderzoek gedaan te hebben bij Vitaminecompleet
  aangeschaft. Kijk en oordeel zelf maar.

  Ik ben zelf helaas ervaringsdeskundige op het gebied van alle soorten/klassen antidepressiva.
  Uiteindelijk ben ik erachter gekomen via een bloedtest dat mijn testosteron niveau, alsook vrij testosteron en bio beschikbaar testosteron, te laag was en dit zorgt ook voor depressie.
  Ik ben een man overigens maar vrouwen kunnen ook hun hormonen uit balans hebben uiteraard.
  Het heeft me wel eerst 8 jaar aan allerlei doktoren, psychologen,psychiaters en allerlei medicijnen
  gekost.

  Een andere veroorzaker van depressie kan bijnier moeheid zijn of problemen met Pregnenolone, DHEA, Cortisol, etc…. Er kan dus vanalles mis zijn en ik wil niemand ontmoedigen maar juist een zo uitgebreid mogelijk beeld geven zo goed als ik kan.

  Een uitgebreide bloedtest die echt ALLES test wat er te testen valt kan hier antwoord op geven.
  Ik moet erbij vertellen dat de kans dat iemand die hier in Nederland krijgt zeer klein is tenzij je al bijna dood bent. Men bestrijd liever symptomen omdat doktoren zo getraind zijn.
  Daarom heb ik mijn bloedtest en behandeling in het buitenland moeten zoeken en moet ik alles zelf betalen. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Balance My Hormones heeft hierin hulp geboden.
  Nogmaals ik schrijf hier niets om reclame te maken voor andere bedrijven en uiteraard doe ik het natuurlijk wel door ze hier te vermelden dat snap ik. De reden dat ik dit doe is omdat het mensen misschien kan helpen zoals het mij nu helpt en dan kan ik het toch niet laten omdat ondanks ik reclame maak het niet te zeggen vind ik.

  Ik wens iedereen veel kracht, sterkte en liefde toe,

  Erwin

  Geschreven door Erwin op
 7. Allemaal herkenbaar, ik weet het ook niet meer! Word nog depressiever als ik het allemaal lees!

  Geschreven door Fr op
  • Sorry ja ik weet wat je bedoeld ik ben er ook geweest maar toch heeft de kennis me de juiste richting op geholpen. Veel sterkte.

   Erwin

   Geschreven door Erwin op
  • Depressie stoot op onbegrip

   Geschreven door Harold op
 8. Nog een aanvulling op mezelf:

  De darmflora moet optimaal en gezond werken want dit heeft ook invloed op je psychologische en mentale gesteldheid. Dus de darmbacteriën in balans.
  Sorry dat ik het niet meteen erbij gezet heb want het is heel belangrijk.

  Erwin

  Geschreven door Anoniem op
 9. wat je reageert te snel? Hoezo? Zie het zo vaak niet zitten, elke dag is een worsteling! Je sleept je door je dag, geen plezier meer hebben, soms vlucht ik voor mijn gedachten, ga dan even wandelen maar het zit in je verdomd moeilijk!

  Geschreven door Asje op
 10. je Hoef niet alleen te zijn om je ellendig te voelen,dat kan ook in een huwelijk/relatie waar je je eenzaam in voelt ,omdat je kort word gehouden omdat de ander niet alleen wilt zijn ,en jezelf een gevangene voelt in een gouden kooi 😔en dat je,je anders schuldig voelt tegenover diegene als je toch ergens op visite gaat en bestookt word door smsjes waar je bent,waneer je naar huis komt. Zo blijf je ook eenzaam en alleen

  Geschreven door Twijfelaartje op
 11. Jammer dat de “hulpverlening” niet luisterd naar wat men verteld aan ze
  Oorzaak en gevolg, met de oorzaak moeten ze aan het werk gaan
  Zo’n bloedonderzoek lijkt me juist een hele goede oplossing (Denk dat het goedkoper is wanneer men de oorzaak vind, als de gesprekken en alle medicatie wat men toestopt en ook nog erop aandringen ze helpen je moet ze innemen!!!! )
  Jammer dat men niet gehoort wordt in in die specialisatie alles gaat via vragen lijst en daar wordt een diagonose in vastgesteld

  Wens jullie allemaal veel kracht om hier uit te komen en ook weer van het leven mogen genieten

  Geschreven door Wil van depressie af en de Soris op
 12. Ik heb al bijna 18 jaar een chronische depressie. De oorzaak was bij mij aanvankelijk een burn out. Een half jaar als een zombie op de bank zitten en mij triest voelen en niet weten wat er aan de hand was. Op staande voet ontslagen door een werkgever waarvoor ik door het vuur ging. 60 uur per week gewerkt met daarbij met de lange reistijd en overal horen dat ik DE troubleshooter was om claims tegen de werkgever te voorkomen. Op gegeven moment bij kerst was het op. Ik kon niet meer. Gebrek aan waardering bij het ontslag was de kers op de taart voor de depressie. Ik voelde geen pijn, geen verdriet, geen vreugde geen emotie. Na een half jaar in therapie, medicijnen, het werd nog vlakker.
  Een cesuur gemaakt, relatie na 24 jaar beëindigd, verhuisd en een nieuw leven begonnen, platteland, tuin en zo meer. Bleef redelijk stabiel.
  6 jaar geleden is er een lichamelijke/erfelijke oorzaak gevonden. Ik heb hematomachrose.
  Ben van de medicijnen af. Ben wel alcoholist geworden met alle gevolgen.
  Heb nu fantastische hulpverlening, wekelijks. Heb een nieuwe relatie die mij ten volle ondersteund.
  Mijn belangrijkste wapenfeit is dat ik niet meer leef in het verleden, maar in het heden en de toekomst. Een berg is ook maar een berg stenen, stuk voor stuk aanpakken en niet teveel in één keer willen doen. Neem tijd voor jezelf na een hectische periode. Probeer stressloos en gezond te leven, wandelen, fietsen en zwemmen helpt. Ook mindfullness kan je helpen, meditatie, bidden kan mij verder helpen.
  Ik heb erkend dat ik problemen heb, ben daardoor kwetsbaar, maar er zijn altijd mensen die mij 24/7 willen en kunnen helpen. Per 1-1-2019 goede hulp bij de rook- en alcoholverslaving.
  Ik heb geen angst, alleen hoop dat ik weer kan voelen…
  Wens me succes, hoop dat jij het ook hebt..

  Geschreven door Anoniem op
 13. ben nu 56 en mijn leven is nog niet veel soeps geweest .paar gelukkige jaren .veel meer zal het niet zijn .zo blijf je derpresief .

  Geschreven door bill66 op
 14. Ben nu 73 jaar en angst voor de dood nu weer droom ik over dood gaan en twijfel erg over het geloof ben een christen en droom dat ik verdwijn in het niets en dat je altijd donker en koud bent en dan droom ik weer hoe sterf dit jaar en zo vergal ik mijn leven helemaal vraag zelf laat me maar dood gaan je leven is voorbij er is geen leven meer je familie kleinkinderen vrienden zijn langzaam verdwenen voel me alleen verdrietig wat doe ik hier nog er is niets meer voor te leven geen plezier meer
  Dank u dat u het leest en ik mijn hart kan luchten

  Geschreven door Theo450 op
 15. Beste Theo ,boven mij. ik ben 68 en ook al vanaf mijn 17e jaar bang voor de dood, t is zo moeilijk…al 35 jaar medicijnen, n endogene depressie gaat niet over. (zegt de arts) soms beter en soms slecht…Ik weet wat je bedoeld….
  Iedereen sterkte en wat nog beter is
  Beterschap.

  Geschreven door Luna op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief