Braakfobie?

 • #1

  Hallo,

  ik heb al sinds jaren erge angst voor overgeven, ook wanneer andere mensen overgeven druk ik mijn ogen en oren zo erg mogelijk dicht zodat ik niks hoor of zie. Ik ontwijk dronken mensen zo veel mogelijk omdat ik niet wil zien of horen dat ze overgeven. Wanneer ik het toch hoor, krijg ik het koud, begin ik te rillen en word zelf ook erg misselijk.

  Is dit braakfobie? Zoja, wat kan ik eraan doen?

  Reageer
  #2

  ga in therapie!

  Reageer
  #3

  Minstens 115.000 Nederlanders en Belgen kampen met een extreme angst voor overgeven en misselijkheid. De fobie voor overgeven - ook wel emetofobie genoemd - is de zevende meest voorkomende fobie ter wereld. Toch denken de meeste emetofoben dat ze de enige zijn met deze 'rare' fobie. De fobie is niet bekend bij het grote publiek, wordt niet snel herkend door huisartsen of psychologen, en wordt ook nauwelijks onderkend door de wetenschap.

  Emetofobie is een extreme, irrationele angst voor overgeven. Mensen met emetofobie zijn bang om te moeten overgeven, vooral in situaties waar ze niet weg kunnen. Vaak zijn ze ook bang om anderen te zien overgeven, voor enkelen is dat hun enige angst.

  De fobie heeft vergaande gevolgen. De overgeefangst ligt vaak aan de basis van alle beslissingen die worden gemaakt. Welk beroep wil ik uitoefenen, wil ik kinderen, maar ook wat eten we vandaag en waar gaan we uit? Bij alles wat een emetofoob doet, vraagt ze zich af 'kan ik hierdoor geconfronteerd worden met overgeven?'.

  Door hun angst vermijden mensen met een overgeeffobie diverse situaties, waarin ze zelf zouden kunnen overgeven en niet op tijd weg kunnen. Ook de nabijheid van mensen die wellicht gaan overgeven en factoren die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals bepaald voedsel en drank, worden vermeden.

  Als ze de confrontatie wel aangaan, hebben de emetofoben vaak last van veel angst en/of paniekaanvallen. De misselijkheid bij angst zorgt ervoor dat mensen met een overgeeffobie in een vicieuze cirkel terechtkomen. Ze worden misselijk van de angst, en daarna angstig van de misselijkheid.

  Emetofobie heeft verschillende uitingsvormen. Sommige emetofoben eten erg eenzijdig en vallen hierdoor veel af. Anderen zijn vooral bang om besmet te worden door buikgriep en ontwikkelen een vorm van smetvrees. Een derde groep is vooral bang om over te geven op een plek waar ze niet snel weg kunnen en hebben een vorm van straatvrees en/of een paniekstoornis.

  Hoewel de fobie onbekend is bij het grote publiek, en zelfs nauwelijks onderkend door de wetenschap, is het een veelvoorkomend probleem. Minstens 115.000 Nederlanders en Belgen hebben er last van. De fobie voor overgeven, oftewel emetofobie, is de zevende meest voorkomende fobie. De meeste mensen met een overgeeffobie denken dat ze de enige zijn en komen er daarom niet of nauwelijks voor uit.

  Lees meer: http://www.stichtingemetofobie.nl/index.php?mid=201163&pagina=tekstpagina

  Reageer
  #5

  Ik heb denk ik ook een braakfobie altijd als iemand begint te overgeven in mijn buurt begin ik te huilen en in paniek te raken en ren ik weg ik vermijd café s al en als ik misselijk ben begin ik te trillen en te huilen omdat ik bang ben om te overgeven ook als mijn vader bier op heeft dan blijf ik al uit zijn buurt op school wil ik ook nooit bij de wasbak zitten dan raak ik al in paniek als misselijk wordt dan denk ik dat ze moeten kotsen want bij ons in de klas kotsen de meeste kinderen daar freakt

  Gr. S

  Reageer
Reageer op: Braakfobie?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief