Gezicht

Gezicht - Medische Forum - Dokter.nl

Gezicht

 • #1

  Hallo,

  Ik heb wel eens van die dagen dan word ik 's ochtends wakker met een beetje een rot gevoel in mijn gezicht het is dan altijd de rechterkant. Ik kan het niet precies uitleggen, het doet ook niet zeer ofzo, maar het is gewoon een rot gevoel. Komt het misschien omdat ik heel de nacht op deze kant slaap?

  Reageer
  #2

  Ja, je idee is juist. je zou met de fysiologie van de innervatie van de huid van het gezicht precies kunnen achterhalen welke zenuw gecomprimeerd raakt en dus klachten geeft.

  Reageer
  #3

  Iemand die pijn in het gezicht krijgt, zal waarschijnlijk naar tandarts of huisarts gaan. Als de tandarts het gebit in orde bevindt en er niet kort daarvoor een tandheelkundige behandeling heeft plaatsgevonden die de pijn zou kunnen verklaren, is het niet zo waarschijnlijk dat hij aan aangezichtspijn denkt. De tandarts heeft daarin weinig scholing gehad.
  De huisarts zal wellicht pijnstillers voorschrijven.
  Maar als de pijn aanhoudt, zal de persoon in kwestie naar de huisarts teruggaan. En dan begint een vaak lange zoektocht.
  Een ander geval doet zich voor, wanneer de pijn na een bepaalde specialistische behandeling (bijvoorbeeld tandheelkundig of op KNO-gebied) ontstaat. De patiënt in kwestie zal dan niet naar de huisarts, maar allereerst naar de specialist teruggaan. Ook dan kan er een lange zoektocht volgen.
  Deze zoektocht kan grofweg tot drie uitkomsten leiden:
  Ten eerste, er wordt een duidelijke oorzaak van de pijn gevonden die verholpen kan worden. De aangezichtspijn blijkt dan niet chronisch te zijn. Als deze oorzaak echter niet snel wordt gevonden, kan men lange tijd (zelfs jaren) last hebben van de pijn.
  Ten tweede, er wordt een oorzaak gevonden die niet volledig verholpen kan worden. De pijn gaat dan niet geheel weg, of keert telkens terug en dus is er sprake van chronische aangezichtspijn.
  Ten derde, er wordt geen oorzaak gevonden. Men zal dan proberen de pijn zelf aan te pakken.
  De omschrijving van de pijn door patiënten met trigeminus neuralgie is vaak heel kenmerkend. Heeft de huisarts het vermoeden dat het om aangezichtspijn gaat, dan zal hij doorverwijzen naar de neuroloog.
  De definitieve diagnose wordt vervolgens door de neuroloog gesteld. Het is niet wenselijk dat de huisarts dit doet of dat hij de aangezichtspijn gaat behandelen. De huisarts heeft niet voldoende ervaring met zulke specifieke zaken. Is er eenmaal een behandeling ingesteld en gaat het goed, dan kan de huisarts eventueel wel de controle doen. Is er eenmaal de diagnose 'typische aangezichtspijn' gesteld, door de neuroloog, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor behandeling.
  Trigeminus neuralgie
  Zoals hierboven vermeld, geeft typische aangezichtspijn felle pijnscheuten in het gezicht, maar daar komt de pijn niet vandaan. Die komt vanuit een zenuwknoop net buiten de hersenstam.
  Tussen de schedelbasis en de hersenen in ligt een zenuw. Die heeft drie takken naar gebieden in het gezicht. Deze zenuw wordt nervus trigeminus (Latijn) of drielingzenuw genoemd.

  De gevoelsinformatie (pijn, tastzin) van uit de gebieden rondom de drie takken komt uiteindelijk samen in een zenuwknoop, genaamd het ganglion Gasseri, ofwel de zenuwknoop van Gasser.

  De bovenste tak gaat over het bovenste deel van het hoofd en komt via de zenuw die deels in de oogkas loopt in de zenuwknoop.
  De tweede tak verzorgt het gevoel in de bovenkaak en de neusvleugels en eindigt weer in de zenuwknoop.
  De derde, onderste tak eindigt daar ook en voorziet grofweg de onderkaak en de kin van gevoel.

  Bij mensen met trigeminus neuralgie wordt vaak een vaatafwijking gevonden bij bovengenoemde zenuwknoop.
  Vaatafwijking wil in dit geval zeggen: een bloedvaatje dat een beetje kronkelt en tegen de zenuwknoop aankomt. Daardoor wordt deze geprikkeld en zendt 'pijnsignalen' uit naar de zenuwtakken. Meestal beperkt de pijn zich tot één zenuwtak, maar soms zijn er twee bij betrokken of zelfs alle drie.

  Bij onderzoek kan men deze vaatafwijking niet zien. Het gaat om heel kleine vaatjes, met een doorsnede van 1 mm of minder. Soms wordt bij mensen met een zuivere trigeminus neuralgie geen kronkelend bloedvaatje aangetroffen; er zijn dus ook nog andere oorzaken.
  De pijnaanvallen bij trigeminus neuralgie kunnen spontaan optreden, maar ook worden uitgelokt, bijvoorbeeld door kauwen, praten, koude, tocht, warmte, aanraken. Als er bepaalde delen in het gezicht zijn, die bij aanraken aangezichtspijn veroorzaken, dan noemen we die delen 'trigger points'.
  Patiënten met trigeminus neuralgie kennen ook pijnvrije periodes. Deze kunnen maanden tot soms zelfs jaren duren!

  De naam van deze aandoening kan als volgt verklaard worden: 'trigeminus', vanwege de drielingzenuw die erbij betrokken is, 'neuralgie', omdat het een zenuwpijn betreft. Een wat verouderde naam voor deze pijn is 'tic douloureux' ('pijnlijke zenuwtrekking').

  Reageer
Reageer op: Gezicht
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif