bloedarmoede door intolerantie voor gluten en lactose ?

  • #1

    Hallo,

    Al 5 jaar ben ik op zoek naar de oorzaak van mijn bloedarmoede en algehele vage klachten. Ik heb een jaar in zuid-amerika gewoond en toen ik daar woonde en later terug kwam had ik vaak last van buikpijn, hoofdpijn, een opgezette buik, hartkloppingen, vermoeidheid, opgezwollen keelklieren en puistjes. Ik ben er dankzij advies op dit forum proefondervindelijk achter gekomen dat ik niet goed tegen zuivel en gluten kan. Medische tests (bloedonderzoek/coeliakie-screening en lactose-ademtest in het ziekenhuis) hebben dit helaas niet kunnen bevestigen. Als ik goed op mijn voeding let gaat het gelukkig veel beter met me, maar omdat ik me de laatste tijd weer vaker moe begon te voelen, heb ik bloed laten prikken en ik blijk flinke bloedarmoede te hebben. Zink en ijzer erg laag en B12 binnen de marges maar die mag ook omhoog. Ik eet al 20 jaar vegetarisch en laat 1x/jaar bloed prikken om eventuele tekorten aan te vullen, maar het valt me op dat ik standaard ijzer, zink en b12 tekort kom. Ik kan nog zo gevarieerd eten en opletten op mijn voeding, ik neem het gewoon heel slecht op... kan dit door de intolerantie van zuivel en gluten komen, dat mijn darmen nog steeds beschadigd zijn of heeft het een heel andere oorzaak ? Mijn antroposofische huisarts opperde dat het misschien door een emotionele blokkade komt, maar daar twijfel ik over. Hopelijk kan iemand me wat meer helderheid bieden. Alvast bedankt voor eventuele reacties !

    e

    Reageer
    #2

    Als je minder goed tegen granen en zuivel kan hoeft dat nog niet te maken te hebben met gluten of lactose. Veel mensen kunnen minder goed tegen tarwe maar vaak wel tegen andere granen. Zuivel is om meerdere redenen minder goed voor je lichaam. Zo wordt de meeste zuivel gepasteuriseerd, werkt het op je hormoonhuishouding en bevat het veel exorfinen.

    Een vegetarisch eetpatroon kan zorgen voor tekorten aan tal van aminozuren, vitaminen en mineralen, waaronder carnitine, lysine, taurine, carnosine, creatine, zink, chroom, ijzer en vitamine B12. Niet zo vreemd dus als je klachten krijgt.  Voor de opname van ijzer zijn stofjes belangrijk als magnesium, molybdeen, taurine, lysine, vitamine B en C. De opname wordt verminderd door fytinezuur, cafeïne en calcium. Vegetarische voeding bevat vaak veel fytinezuur dus op alle manieren komt de ijzeropname in de knel. Misschien overwegen toch een beetje vis, vlees en ei te gebruiken. Zelf eet ik vis en een paar keer in de week vlees omdat mijn lichaam dat nodig heeft. In edelgistvlokken zitten trouwens belangrijke stofjes als zink, chroom en vitamine B. Je zou advies kunnen vragen op natuurgeneeskundig gebied.

    Reageer
    #3

    hoi catootje,

    Bedankt voor je advies. Ik ben al een tijdje bij een ayurvedisch therapeute die me hierin begeleidt. Ik heb het idee dat ik er baat bij heb. Normaal gesproken, als je niet overdrijft met bonen en ze goed klaar maakt zou fytinezuur geen probleem moeten zijn en zou ik voldoende voedingsstoffen uit mijn vegetarische dieet moeten kunnen halen, behalve b12 dan. Misschien zou ik dat samen met ijzer het beste bij moeten slikken om niet zulke pieken en dalen te hebben in mijn bloedwaarden... ? Cafeïne gebruik ik amper, ik drink al een tijdje geen koffie meer en eet ook bijna geen chocolade. Als het zonder vis en vlees kan dan zou ik daar heel blij mee zijn. Het staat me ontzettend tegen om dat te eten.

     

    groeten,

    evelyne

    Reageer
    #4

    Ayurvedisch kan goed zijn maar misschien wat extra voedingsstoffen, als je bepaalde stoffen minder binnen krijgt via je voeding. Denk dan ook eerder aan een orthomoleculair genezer. Zelf eet ik niet zoveel vlees en gebruik ook wat stofjes, zoals creatine. Voor de aanmaak van creatine is vitamine B12 nodig. Een natuurgenezer legde het zo uit dat ik beter wat creatine kan slikken, zodat de vitamine B12 meer beschikbaar is voor andere lichaamsfuncties. Een hooggedoseerde multi kan ook schelen voor stofjes als zink. Wat ik zeg zijn natuurlijk wat algemene dingen.

    Carnitine zit in vlees maar wordt ook aangemaakt uit lysine en methionine, samen met cofactoren als ijzer, vitamine B en C, magnesium en betaïne. Schijnt met je bloedgroep te maken te hebben in hoeverre je lichaam vlees nodig heeft. Als je ook geen dierlijke producten als eieren eet,  kan je ook bepaalde stofjes missen, zoals biotine.

    Reageer
Reageer op: bloedarmoede door intolerantie voor gluten en lactose ?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief