Bloeduitslag hormonen man

 • #1

  Beste allemaal,

  Ik heb een vraag over mijn bloeduitslag omtrent hormonen. Ik ben een jongen van 28 jaar en heb in de ochtend bloed laten prikken. Dit zijn de waardes:

  T4 vrij thyroxine - waarde 14 - normaal 9/24

  TSH - waarde 0,14 - normaal 0,4/4 (Ik weet dat alleen mijn TSH altijd te laag is)

  Prolactine - waarde 0,2 - normaal 0,03/0,26

  Progesteron - waarde 1,3 - normaal 0,8/4,9

  Oestradiol - waarde 0,18 - normaal 0,07/0,17 (Iets verhoogd)

  Testosteron - waarde 14,3 - normaal 10/35

   

  Wat betekent dit? Ik geloof dat testosteron bij mannen op een piek zit in de ochtend, is mijn waarde dan niet laag? (bloed laten prikken in de ochtend). Schommelt oestrogeen ook nog de gehele dag door bij een man (hoog piek in de ochtend?)? Zou ik te weinig testosteron kunnen hebben en te veel oestrogeen, waardoor ik klachten heb lijkend op die van CVS? (chronisch vermoeidheidssyndroom)

  En is het afdoende om 1 keer bloed te laten prikken, of zou ik dat vaker moeten doen i.v.m. wisselende waardes?

  Alvast bedankt!

  Reactie
  #2

  Met uitzondering van de TSH, waarvan je weet dat die te laag is, zie ik geen problemen in de waarden die je geeft. Vermoeidheidsklachten zouden wel door de schildklier veroorzaakt kunnen worden... Vraag een verwijzing voor de internist. Alle waarden kunnen schommelen gedurende de dag

  Reactie
  #3

  Beste Tandor,

  Bedankt voor de reactie!

  Voor o.a. de schildklier ben ik bij de internist geweest. Ik had zelf ontdekt dat mijn TSH altijd te laag is, maar spijtig genoeg ben ik er nooit op geattendeerd.  De internist heeft mij weggestuurd met advies jaarlijks een bloedtest te doen i.v.m. mogelijke toekomstige problemen.

  Ook mijn huisarts kon verder geen informatie erover geven. Ik weet dus niet of ik ook klachten kan hebben door alleen een te lage TSH. T4/T3 etc. is verder bijv. goed. Een 'vage' diagnose als CVS/ME helpt verder ook niet, vandaar dat ik benieuwd was naar de overige hormonen.

  Reactie
  #4

  Maar met de andere hormonen is niks mis. Die kunnen met die waarden geen klachten veroorzaken.

  Reactie
  #5

  Naast doktersbezoek misschien nog advies vragen op natuurgeneeskundig gebied. Bloedonderzoek zegt weinig over oorzaken. Hormonen kunnen ontregeld raken door ons westerse eet- en leefpatroon. Zo is je dagelijkse voedingspatroon belangrijk. De meeste mensen zeggen gezond te eten maar vaak valt dat tegen. Belangrijk is om te zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elke eetmoment, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast kunnen er nog dingen spelen als candida, slechte darmflora en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Ook daar weer zegt bloedonderzoek niet zo heel veel over. zo is een magnesiumtekort niet aan te tonen op bloedniveau.

  Reactie
Reageer op: Bloeduitslag hormonen man
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief