Met bril al jaren geen goed zicht, verpest studie en sociaal leven

 • #1

  Sinds een jaar of 6 heb ik geen moment fatsoenlijk zicht meer gehad met een bril. De klachten zijn over het algemeen als volgt:

  1. Mijn rechteroog stelt zich de hele tijd opnieuw scherp, wat lezen of iets met een scherm ondoenbaar maakt.

  2. Wanneer punt 1 niet voorkomt heb ik de neiging om mijn hoofd naar rechts te trekken.

  3. Veel druk achter de ogen aan de rechterkant, voelt als voorhoofdsholte ontsteking (niets overdreven)

  4. Enorm verlies van concentratie en moeite met het dichtdoen van de ogen.

  Wanneer ik nou een paar uur geen bril draag (met -4 al niet te doen als je veel moet rijden en schrijven) voel ik me een heel stuk beter. Maar daarna moet de bril weer op en die klapt meteen.
  Het idee dat de bril op moet is zelfs een reden om het bed niet meer uit te komen op sommige dagen.

  Nou besloot ik aan het begin van de zomervakantie een nieuwe bril te nemen. Wellicht was ik dan van de problemen af dacht ik. Dus ben naar Hans Anders gegaan (Zat eerder bij Specsavers, maar door de bovengenoemde klachten wilden zij me niet meer helpen). Een duurdere optici├źn zit er ook niet in; ik studeer straks fulltime en moet geld lenen. Over de service bij de HA heb ik ook absoluut niets te klagen. Er is een uitgebreide test uitgevoerd en ik ben goed opgemeten. Mijn zicht zit bij de 150 procent. De nieuwe bril zou dezelfde sterkte hebben als de oude bril. (prima, dacht ik, geen achteruitgang)

  Toen ik de bril op kwam halen en hem op deed kreeg ik meteen een klap in het hoofd; ik zag absoluut niet lekker meer. Een kwestie van gewenning werd me verteld. Nou, na drie weken "wennen" toch maar teruggegaan, want langer dan drie uur dragen en ik kon geen verkeersbord meer lezen, terwijl mijn oude (helaas flink bekraste) bril dan nog prima dienstdeed. De mensen van HA waren weer erg behulpzaam, ik werd compleet opnieuw opgemeten en mijn oude en nieuwe bril werden goed bekeken. Uiteindelijk bleek dat het enige verschil in de nieuwe en oude bril 1 graad in de cylinder was aan de rechterkant. Tevens is de sterkte een kwart verhoogt zodat vertekeningen wegvielen (ik zag op een of andere manier overal vertekeningen, maar met die verhoging niet meer).

  Alles goed en wel; nieuwe bril gehaald en maar liefst een volle week heerlijk kunnen kijken! Ik dacht echt dat het probleem nu opgelost was. Helaas begon maandagmorgen de ellende weer; ik zet de bril op en voel mijn rechterkant van het gezicht trekken. Mijn rechteroog heeft moeite met focus houden en links ziet ineens een stuk waziger. Getverderrie ­čÖü Daar gaan we maar weer mee terug. Mijn oude bril heft het ongemakkelijke gevoel meteen op; maar geeft zijn eigen wazige "watten"gevoel meteen bij het opzetten.

  Komt dit verhaal iemand wat bekend voor? En als iemand het heeft weten op te lossen ben ik daar ook erg benieuwd naar. Heb wel eens gehoord dat de cylinder helemaal uit de bril weghalen een oplossing kan zijn, maar dan zie ik niks meer dat rond is :P.

  Deze problemen hebben mij heel wat onvoldoendes opgeleverd en heel wat genante sociale momenten. Ik kan absoluut geen mensen in de ogen kijken als mijn ogen steeds moeten focussen en mijn hoofd vol watten zit; wat tot vervelende situaties lijdt.

  Zelf al gedaan:

  - Meerdere malen huisarts (Het zit in je hoofd is zijn antwoord)
  - Oogarts (Verschillende tests en nieuwe meting; alles in orde)

  Meer niet gedaan omdat ik het eigen risico verder niet kan betalen :$

  TL;DR: Bij elke bril problemen met de ogen; niet lekker zien. Zie punten 1, 2, 3 en 4 bovenin de post. Wordt hier gek van en ben benieuwd of er meer mensen met deze problemen zijn.

  Reageer
  #2

  Dezelfde problemen spelen nog steeds. Kan mijn tentamens niet leren zo. Is er iemand die kan helpen?

  Reageer
  #3

  Ik denk dat het tijd is om bij de huisarts een verwijzing te vragen voor de oogarts.

  Reageer
  #4

  Ben ik al twee keer geweest. Ook twee keer de orthoptist en zit in een traject bij de optometrist. Niemand snapt wat het is.

  Het lijkt erg op de symptomen van Heteroforie. Ik zie bij die haakjestest de haakjes ook niet op elkaar staan maar net wat los. Mocht niets uitmaken volgens de arts.

  Ik weet het niet meer. Het beïnvloed mijn leven enorm. Kan niet rustig leren, lezen, tv kijken, autorijden en van de omgeving genieten. Lang houd ik het niet meer vol denk ik. Ik probeer het al jaren.

  Reageer
  #5

  Heb veel opgezocht en Heteroforie lijkt toch erg op de klachten die ik heb.

  Tijdens de laatste test bij de optometrist zag ik ook de haken van 1 van de testen niet recht op elkaar, dat was echter normaal volgens haar. Verder zie ik met rechts alles wat rechthoekiger met lichten die diagonaal naar rechtsonder gaan en met links alles vierkante en gaan lichtjes diagonaal naar linksonder. Zonder

  Verder merk ik als ik met beide ogen afzonderlijk kijk (hand voor ene oog, dan voor het andere) dat objecten niet alleen wat naar rechts en links verplaatsen, maar dat ook diagonaal doen (met en zonder bril).

  Bij de orthoptist heb ik tot twee keer toe een nare ervaring gehad; gevoel dat de klachten niet serieus genomen worden. Tot twee keer toe gedruppeld en gemeten, maar zelfs wanneer ik vertelde dat het beeld wazig en vlekkerig was kreeg ik te horen dat ik maar moest wennen. Dat wil dus overduidelijk niet. Mijn rechteroogspieren trekken steeds, heel vervelend. Zelf heb ik het gevoel dat er iets in de cilinder niet goed is of dat ik een prisma moet.
  Ik heb extra zuurstofdoorlatende lenzen van specsavers gehad waarmee ik me gewoon heel goed voel, maar helaas beschadigen die mijn hoornvlies, waardoor ik met pijnlijke ogen rondloop als ik ze draag, die heb ik dus ook niet meer in. Optometrist kon niet verklaren waarom dat wel beter zag en de orthoptist noemt me een leugenaar...

  Ik ben het echt helemaal zat om niet lekker TV te kunnen zien, niet lekker te kunnen lezen, niet even om me heen te kunnen kijken zonder een drukkend gevoel constant. Het is alsof niemand me serieus neemt en niemand me wil helpen. Heb door dit probleem al 2 studies mogen staken omdat ik gewoon niet functioneer in en voor een groep als ik een bril draag.

  De oogarts zelf heeft 1 keer gekeken naar de ogen en me naar een hoop rode lijnen laten kijken voor oogziektes. Was in orde allemaal, de 2e keer ben ik niet eens 3 minuten binnen geweest; "Orthoptist zegt niet zeuren en wennen? dan dat gaan doen". Afschuwelijk gevoel als je dan weer naar buiten loopt en gewoon weer een hele tijd mag wachten tot de volgende poging. Dat is 22 augustus weer, krijg geen prioriteit en sta compleet achteraan, de afspraak is al 2 keer door het ziekenhuis verplaatst naar achteren.

  Ik post hier weer in de hoop dat iemand wat herkent en uit eigen ervaring iets kan vertellen. De hoop verdwijnt langzaam en dat is zonde.

  Reageer
  #6

  Vandaag gehoord dat ik inderdaad Heteroforie heb. Moet een prismabril van 0.75 + mijn sterkte. Tevens moet die sterkte optimaal geslepen zijn en heb ik een soort supercilinder (weet even het woord er niet voor) nodig om ervoor te zorgen dat ik mijn dubbelbeelden kwijtraak. Binnenkort een extra meting en second opinion. Ik hoop dat ik binnenkort van de klachten af ben en weer fatsoenlijk kan leven!

  Reageer
  #7

  Helaas nog geen antwoorden van medisch specialisten. Orthoptisten raden een prismabril af en willen graag oefeningen. Ik mag echter van de huisarts niet meteen naar een kliniek om dat te doen, ze wil dat ik eerst naar het ziekenhuis ga. Helaas ben ik daar dus al 2 keer weggestuurd met "wen er maar aan". Afschuwelijk hoe lang dit duurt. Ondertussen ben ik ook veel floaters gaan zien (misschien door het focussen op de ogen).

  Pas 22 augustus afspraak 1. Waarschijnlijk 5-8 weken later pas vervolg. Tot die tijd kan ik dus alsnog niks, omdat ik geen lenzen meer kan dragen niet meer studeren, niet meer ontspannen, eigenlijk alleen maar wat rondjes lopen buiten en slapen.

  Reageer
  #8

  Misschien een doorverwijzing vragen voor een neuroloog. Mogelijk meer te zien op een MRI-scan, EEG of VEP (visually Evoked Potentials). Een VEP is de methode om de zenuwbaan van het oog naar de achterzijde van de hersenen door te meten.

  Ik hoop dat je er iets aan hebt. Ik maak ongeveer hetzelfde mee, studie heb ik op stil moeten zetten. Heb meer zichtklachten dan die jij opnoemt. Heel apart, tot nu toe bij mij nog niets gevonden. Erg frustererend, ben wel nog steeds op zoek.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hoi, dit verhaal lijkt heel erg op wat ik meemaak. Ik heb vanaf mijn 16e jaar een bril gekregen met cilinder sterkte van -1,5 en -1 sferisch aan beide ogen en sinds dien kennis gemaakt met een soort druk achter de ogen. Ben toen terug geweest naar de opticien en daar zeiden ze dat ik er maar aan moest wennen. Dat wennen ging voor geen meter en heb de bril afwisselend gedragen voor een paar jaar, alleen als ik de scherpte echt nodig had. Mijn eindexamen heb ik toen ik 18 was niet gehaald omdat ik me niet lang op een examen kon concentreren en pijn achter mijn ogen kreeg. Het voelde ook alsof ik duizelig werd en de letters voor mijn ogen aan het dansen waren. Met contactlenzen had ik deze problemen veel minder en voelde ik me vele malen beter. Lenzen kon ik alleen niet meer verdragen omdat mijn ogen geïrriteerd raakten. Op mijn 19e besloot ik mijn bril altijd de hele dag op te houden ondanks de pijn die het gaf. Na een maand of 4-5 voelde ik me steeds beter en leek het alsof ik er aan gewend was. Dat jaar heb ik dan ook mijn examenjaar succesvol kunnen overdoen. Opgelost zou je denken, totdat ik mijn bril kwijt raakte in de trein. Nieuwe bril gekocht en daarna begonnen de klachten weer van voor af aan. Ik was het toen zo zat dat ik besloot om mijn ogen te laten laseren om mijn ogen op 1 stabiele sterkte te krijgen. Mijn studie heb ik dat jaar moeten staken vanwege de klachten. 5 april 2017 heb ik mijn ogen gelaserd en kwam uit op een sterkte van +1 aan beide ogen ongeveer. De pijn achter mijn ogen werd sinds toen nog vele malen erger en ik kon helemaal niks meer. Lezen, televisie kijken en auto rijden was totaal onmogelijk. Kliniek snapt er natuurlijk helemaal niks van. Net als alle orthoptisten en oogartsen die ik de afgelopen jaren heb bezocht. Dingen als: Het zit in je hoofd, je moet er aan wennen en dit kan niet dat het aan je ogen ligt. Een bril van +1 geeft nauwelijks verlichting. Het is nu meer dan een jaar sinds de ooglaserbehandeling en het is niet meer zo erg dat ik met mijn ogen dicht op bed moet liggen maar ik heb er nog steeds veel last van. Studeren en normaal leven is nog steeds niet mogelijk. Zou ik met een van jullie in contact kunnen komen die dezelfde klachten hebben als ik?

  Reageer
  #10

  Mag ik weten  hoe het nu met jullie gaat.

  Ik heb ook deze problemen.

   

   

  Reageer
  #11

  Beste Anoniem,

  Ben geen kenner, maar de ogen van mijn vouw kregen ook bij HA cilinderglazen. Wat gaf dat veel vertekening, vooral als ze onder een andere hoek (dan de optische as) door de bril keek. Zowel dichtbij/veraf kijken, als het hoofd naar links en rechts draaien gaf een vertekening. Bij lezen werd ze erg moe (spierspanning). Er bleken 2 zaken niet goed: Ten eerste: De oogafstand was kleiner dan de brandpuntsafstand tussen beide glazen (twee middelpunten van de glazen uit elkaar stonden).  Dus nieuw montuur met de juiste glazen afstand. Ten tweede: Als ze naar beneden keek stond dicht bij alles scheef ook was dat groter en kleiner.  Hiervoor moesten de glazen behoorlijk ver voorover gekanteld staan. Bijna met de onderkant tegen de wang. Nu een jaar later kan ze er nog steeds goed door zien.

  Anoniem, als ik je verhaal lees begrijp ik dat je met lenzen eigenlijk goed kon zien. Die draaien met je oogbol mee dus kijk je altijd door de optische (lens) as. Met je nieuwe bril wordt waarschijnlijk het samenwerken van je twee ogen niet goed ondersteund. Bedenk dat hoe dichter de brilglazen bij je ogen staan hoe beter je door het centrum van het brillenglas blijft kijken. Ik mag bij HA zelf mijn montuur uitzoeken. Beter is om de afstand van je ogen te meten en daarop de breedte van je montuur af te stemmen. Lees dat er nog veel meer zaken aan je ogen zijn gevonden, maar als het hiermee allemaal is begonnen is het waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak. Of zijn de overige zaken misschien wel door je slechte bril ontstaan.

  Wens je veel succes en in ieder geval Nooit opgeven!

  Reageer
Reageer op: Met bril al jaren geen goed zicht, verpest studie en sociaal leven
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief