Hogere sterkte uit cyclometing (met oogdruppels): wat moet ik nu qua brilsterkte

 • #1

  Hallo!

  Ik heb al een tijdje last van slechter zicht / vermoeidheid en een soort doffe spierpijn achter mijn rechteroog, die ik vooral voel na beeldschermwerk. Ik ben hiervoor naar de opticien gegaan. Die dacht na een oogmeting dat mijn cilinder op rechts van -2,25 naar -1,75 was gegaan en schreef me een nieuwe bril voor.

  De nieuwe bril zorgde voor weinig verbetering en ik was sowieso wel klaar met brillen. Ik ben bij een ooglaserkliniek geweest om te kijken of ik in aanmerking kom voor een ooglaserbehandeling of het plaatsen van een extralens. Daar hebben ze een cyclometing gedaan. Hieruit bleek dat ik een accommodatieafwijking / accomodatiespasme heb. (En ook dat ik niet in aanmerking kom voor beide behandelingen in verband met een kleine oogkamer en te hoge sterkte, vandaar dat ik toch weer verder moet met brillen.)

  In plaats van de +4,50 (-1,75 cilinder) op rechts en +4,25 (-2.25 cilinder) op links heb ik volgens de subjectieve cyclometing een sterkte van r: +6,75 (-2,00 cilinder) en l: +7,00 (-2,00 cilinder). Ik span mijn oogspieren onbewust als een malle aan, waardoor ik een veel lagere sterkte heb in oogmetingen zonder druppels.

  Het advies van de ooglaserkliniek is dat ik met die cyclometing naar de opticien zou gaan voor een nieuwe bril die 'ongeveer in het midden' zit qua sterkte en dit dan langzaam op te bouwen.

  In reguliere oogmetingen lukt het me simpelweg niet om te ontspannen en zie ik zeer slecht met een hogere sterkte. Bij mijn opticien hebben ze gekeken welke sterkte nog enigszins acceptabel zou zijn. Dit is r: +5,75 (-2,00 cilinder) en l: +6,25 (-2,00 cilinder). Ik heb een pasbril op deze sterkte opgehad, waar ik wel mee kon leven. Ik kreeg er een beetje hoofdpijn van, maar mijn zicht was oké. Dus het plan van de opticien is deze sterkte in mijn bril zetten en dan over een tijdje bijstellen.

  Ik heb hier een paar vragen over die mijn opticien niet kan beantwoorden. En waar ik ook op Google geen bevredigend antwoord op kan vinden. Daarom ben ik naar de huisarts gegaan voor een verwijzing voor een (telefonisch) consult bij een oogarts of optometrist. Alleen zijn de wachttijden in mijn regio bijna 3 maanden. En moet ik dan daarna nog eens drie weken wachten op een eventuele nieuwe bril. In de tussentijd zit ik met een rechteroog dat na een paar uur beeldschermwerk pijn doet, wat mijn werk bemoeilijkt.

  Ik heb ook het idee dat mijn vragen niet zo spannend zijn, en een bezoek aan een oogarts niet per se nodig is. Vandaar dat ik hoop dat hier iemand zit met enige kennis op dit vlak.

  Mijn vragen:
  1. Wat betekent de sterkte uit de cyclometing nou echt. Is dit mijn ware sterkte en ook de sterkte waar ik zo snel mogelijk naar toe moet met mijn bril, of is het normaal dat je oogspieren een klein beetje compenseren, en moet ik er qua sterkte wat onder blijven zitten?
  2. Als ik wel in meerdere stappen naar die ultieme sterkte van de cyclometing toewerk, hoe snel moeten die stappen elkaar dan opvolgen? Ik begreep van de opticien dat het wenproces meestal een paar weken duurt bij zoiets, maar betekent het dan dat ik over een paar weken alweer een nieuwe bril moet, of kan daar best weer een tijdje (bijvoorbeeld een jaar) overheen gaan? Met mijn behoefte aan zowel een bril als een zonnebril is dit nogal een duur grapje, dus voor mij wel belangrijk in de afweging.
  3. Zorgt dat accommodatiespasme er ook voor dat mijn cilinder anders is en kan ik het beste de cilinder uit de cyclometing aanhouden? Als in: moet ik in de nieuwe bril meteen al de cilinder van -2,00 laten zetten? Zonder druppels is die rechts namelijk steeds -1,75.
  4. Wat vinden jullie van de stap die de opticien nu wil zetten. Is dat oké?

  Dank!!

   

  Reactie
Reageer op: Hogere sterkte uit cyclometing (met oogdruppels): wat moet ik nu qua brilsterkte
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief