16 jaar – Blaas heeft controle over mijn leven

  • #1

    Beste mensen,

    Ik ben een jongen van 16 jaar.

    Alvast heel erg bedankt dat jullie de tijd nemen om mijn probleem aan te horen.

    Het begon iets meer dan een jaar geleden. Met een tripje naar school moest ik eeneens heel erg nodig naar t toilet. We zaten in de bus zonder toilet en moesten nog 30km rijden. De buschaufeur besluit om te stoppen langs de weg en zei 'niet te ver van de bus af' en toen stond ik daar maar door alle druk die op me stond omdat iedereen keek lukte met het niet. De rest van de busreis was als de dood voor me. Toen we aankwamen meteen uit de bus gerent en naar een bosje gegaan. Verder niks aan de hand of enigsinds stress. Wel heel erg opgelucht.

    Die weken erna niet meer aan gedacht alleen viel me wel op dat ik soms heel erg nodig opeens naar t toilet moest. Steeds haalde ik t toilet net op tijd.

    Pas 3 maanden erna kreeg ik last van dat steeds t gevoel had om te plassen als ik in een situatie zat waar ik niet zomaar naar t toilet kon.
    Uiteindelijk naar de dokter geweest en moest een plastest doen en ik had niks.

    Weken lang kreeg ik steeds erger last van mijn problemen en heel de dag ging om mijn blaas. Proberen zo preventief te plassen zodat ik minder stress had in de lessen met strenge leraren. Uiteindelijk tegen mn leraren en klas gezegd dat ik iets met mn blaas had en dat ik ooit opeens naar t toilet kan gaan.

    Toen naar fyso geweest en kreeg oefeningen. Toen ging t iets beter maar nooit dat mijn symptonen wegwaren. Toen uiteindelijk mijn angst aangegaan met een 2,5 uur lange trip zonder toilet.

    Toen een maand later gingen we weer op een tripje en kreeg ik weer stress en kwamen mijn symptonen terug
    Weer naar fyso die me naar de uroloog stuurde. Paar weken geleden allemaal testjes gedaan en alles was goed. T bleek zelf dat ik een hele grote blaas heb die dagelijks (als ik thuis ben dus geen stress ofzo) tot wel 600ml kon openemn zonder veel aandrang maar als ik bij mensen ben dan is t al erg bij 150ml
    De uroloog wist niet wat ik had maar teminste geen overactieve blaas.

    En nu zit ik elke dag met stress en zie er geen hoop meer in en dus de vraag van wat ik heb en hoe ik t kan verhelpen.

    Ik voel constante druk op mijn blaas, vooral bij mijn eikel. Soms ook wit spul in de ochtend aan t eind van plassen. Ontlasting problemen heb ik al jaren.

    Ik hoop dat dit ooit kan worden verholpen want mijn droom is om presentaties te geven voor mensen. Vind ik t leukste wat er maar is, maarja nu kan ik t niet. Ik ben zelfs van plan om eventueel een luier te kopen maar ik wil nog niet volledig opgeven!

    Bedankt als u hierop wilt reageren! Waardeer ik echt!!

    Reageer
    #2

    Je hebt door het hele voorval een angstprobleempje ontwikkeld. Angst dat je niet op tijd naar toilet kunt.....en het in je broek doet.
    Ga naar de huisarts en bespreek het met de huisarts. Vraag een verwijzing voor een psycholoog.

    Reageer
    #3

    Je noemt zelf al een paar zaken die van belang zijn:
    1) stress
    2) 'iedereen' in de bus zat te kijken naar je.

    Bij stress komen hormonen vrij. Deze zijn beschikbaar vanwege de zogenoemde 'vecht of vluchtreactie'. Als je als oermens moest rennen voor een oer tijger, dan kon je dat dus vanwege die hormonen. Als je als oermens moest vechten, kon je dat ook vanwege die hormonen.
    Nu zijn we echter in de moderne tijd. Je hoeft niet meer te vluchten. Vechten komt niet zo vaak meer voor als [i]bittere noodzaak[/i].

    De gevoelens van 'iedereen kijkt naar mij' , zeker tijdens willen plassen, kan ervoor gezorgd hebben dat je wel degelijk [i]wilde[/i] vluchten. Daarbij komen die hormonen vrij.
    Realiseer je daarbij, dat diezelfde hormonen een rol spelen bij de blaas !
    Bedenk daarbij ook nog, dat je hersens in staat zijn, hier een 'vicieuze cirkel' van te maken.

    Bedenk bij jezelf wat de gedachten zijn die je hebt, als je ergens heen wil. Zit je de hele tijd op jezelf en op je blaas te letten? Dat kan het tot een probleem máken, terwijl het dat niet hoeft te zijn. Ga dan inderdaad naar een psycholoog.

    Die kan je stap voor stap leren, om dit aan te pakken. Je denkpatroon in deze doorbreken, kan een heel goede stap zijn.

    Tip voor nu: als je jezelf 'betrapt' op een gedachte die over je blaas gaat, laat die gedachte dan direct volgen door een andere gedachte. Train jezelf in het omzetten van die , voor jou negatieve, gedachte, in een nuttige gedachte.

    Reageer
    #4

    Hallo Anoni van 16,
    Je hebt kennelijk geen vertrouwen in je blaas. Dat terwijl die blaas het zelfs na die mislukte plasstop (gewoon schaamte) prima heeft gehouden. En als je nog een uur verder had gemoeten had je het ook gehaald. Een prettig gevoel is het uteraard niet maar een man doet het echt niet in zijn broek zolang hij dat niet wil. Als je 16 bent is je blaas al net zo sterk als van een volwassen man dus maak je geen zorgen. Vriendelijke Groet Astrid

    Reageer
    #5

    Zoooo erg bedankt voor deze reacties!!!
    Dit heeft mij zoveel energie en kracht gegeven om hier tegen door te vechten. Ga zeker naar de psycholoog! Ik weet hoe ik jullie kan bedanken!!!!!!

    Reageer
    #6

    Waarom doe je dan niet gewoon een luier om, tot het probleem over is? Dan weet je zeker dat er geen ongelukjes kunnen gebeuren.

    Reageer
Reageer op: 16 jaar – Blaas heeft controle over mijn leven


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief