Landkaarttong (lingua geographica)

  • #1

    Hoi ik heb al sinds mijn 12e last van een landkaarttong; witte aanslag , relief , scheurtjes kleurverschil , bultjes.. (ben nu 20) 🙁

    Ben al lang bij de dokter geweest en die zegt simpelweg dat er niks aan te doen is. Mijn tong ziet er echt verschikkelijk ranzig en onhygiënisch uit (terwijl ik 3 x per dag me tanden poets).

    Ik ben er erg onzeker door geworden, ik dacht altijd dat het eens wel een keer weg zou gaan maar nee.

    Nou mijn vraag is of jullie iets weten wat ik kan pproberen zodat het minder wordt of misschien wel helemaal mee weg kan gaan, Er moet iets zijn !

    Groetjes Jean 😉

    Reageer
    #2

    Over het algemeen veroorzaakt een landkaarttong geen klachten. Heb je toevallig last van psoriasis, of van plekken die nu worden gediagnosticeerd als eczeem? Het is trouwens geen ernsitige aandoening maar alleen maar wat vervelend als je het niet goed verzorgd en niet de juiste voporzorgsmaatregelen neemt.

    Er is in principe geen behandeling maar je kunt het wel proberen te voorkomen door zuren zoals citrusvruchten te vermijden en is het beter scherpe, pittige gerechten en dranken niet meer te gebruiken, en niet te roken of alcohol te drinken.

    Maak de tong regelmatig schoon met een handtandenborstel of met een speciale tongschraper die je gewoon kunt kopen bij het Kruidvat. Hiermee verwijder je de plaquelaag op de tong en ziet de tong er weer frisser uit.

    Reageer
    #3

    Hey Jean,

    Ik heb ook de diagnose 'landkaartentong' gekregen, een aantal maanden terug. Ik dacht zelf aan vitaminegebrek en ben begonnen met het slikken van centrum, je weet wel van a tot zink. Ik moet zeggen, het is een stuk opgeknapt! Mijn tong is veel minder gevoelig en ook dat de 'landkaartlijnen' zijn praktisch verdwenen. Hoop dat je er wat aan hebt.

    Reageer
    #4

    Dag TS en al de anderen,

    ik heb ook sinds enkele jaren last van deze aandoening en heb ook de beste resultaten bereikt met een goede mondhygiene uiteraard en een vitaminesupplement; neem nu op dit moment revitalose, dit helpt ook met ups en downs, soms is het zo goed als weg, maar soms is het dan toch weer daar...

    Reageer
    #5

    Bedankt voor de tips

    Reageer
    #6

    Hoi! Ik heb ook al jaren last van een landkaarttong (ik ben nu 18). Ik heb heel lang niet geweten wat het was, mijn dokter en tandarts wisten er niks over. Tot ik voor een tijd in Finland woonde en de tandarts daar het na één blik al wist. Dit is me altijd blijven verbazen.
    Ik weet nu pas sinds een jaar wat het is en dat er eigenlijk niks aan te doen is. Ik ben vandaag naar de dokter gegaan (die gelukkig wist wat het was) en door middel van bloekprikken hopen we meer te weten te komen. Door de berichten hier over meer vitaminen innemen hoop ik dat dat bij mij ook gaat werken!

    Dat het er niet uitziet neem ik maar voor lief, want mijn tong doet echt ontzettend veel pijn. Ik heb er heel veel last van en de laatste tijd kan ik bijna niks meer eten zonder een onwijs brandende tong te krijgen. Hierdoor krijg ik al helemaal minder vitaminen binnen, omdat mijn tong vooral extreem erg reageert op vele soorten fruit en ik deze hierdoor niet meer eet.

    Ik heb echter gehoord dat bijna niemand er pijn aan ondervinden.

    Reageer
    #7

    Mijn vrouw heeft jaren met een landkaarttong rondgelopen. We probeerden vanalles. Met wisselend succes. Soms leek het weer weg met extra vitamines en mondspoelingen maar het kwam steeds terug. Als we alles op een rij zetten kwamen we telkens weer bij het feit van een tandwortelkanaalvulling. Bij de tandarts wordt een tand ontzenuwt en het wortelkanaal opgevuld. Dit is een tijdrovende bezigheid. Soms blijven er toch nog ontstekingshaarden achter niettegenstaande het goede schraapwerk en vulwerk van de tandarts. Deze infecties zouden de tandwortelontsteking en bij uitbreiding de landkaarttong kunnen verklaren. Ondanks het feit dat de tandarts en andere stomatologen het verband tussen tandwortelkanaalontstekingen en landkaarttong ontkennen zette mijn vrouw door en liet de tand trekken door een stomatoloog die bij extractie kon vaststellen dat er nog wortelkanalen achtergebleven waren die niet waren opgevuld. Nadat alle vakkundig werd verwijderd is de landkaarttong nooit meer teruggekomen!!! Jammer genoeg werd bij mijn echtgenote borstkanker vastgesteld dit jaar en als je geloof kan hechten aan bepaalde sites (tooth root canal and cancer) kan zulke sluimerende infectie je immuunsysteem onderuithalen. Opletten dus ! Laat alle mogelijke ontstekingen en schijnbaar gezonde tanden maar eens kritisch onderzoeken...

    Reageer
    #8

    Als kind had ik al last van een landkaarttong. Wel heb ik geweten hoe dat het genoemd werd, maar is me nooit verteld waardoor het komt.
    Ik merk nu steeds vaker dat het lijkt op een soort van verbranden van het oppervlak. Het voelt ook zo. Mijn tong kan dan dik worden en verschrikkelijk veel pijn doen. Slikken en praten is dan al erg gevoelig. Soms krijg ik het bij eten dat net iets te gekruid is. Dat maakt bbq-en en uiteten wel eens lastig. Ook verse ananas (wat zoooo lekker is) is voor mij not done. Dat brandt verschrikkelijk.
    Nog nooit heb ik het kunnen koppelen aan roken. Had er last van voordat ik begon met roken, en nu ik gestopt ben heb ik er nog last van.
    Ook gebruik van vitaminetabletten hebben bij niet mogen baten.

    Ik ben blij dat ik hier nu lees dat er meer mensen zijn zoals ik. In mijn omgeving heb ik nog niemand getroffen die dit ook heeft. Heb me ook jaren geschaamd voor mijn tong. Op een gegeven moment heb ik dat achter me gelaten omdat ik merkte dat eigenlijk niemand er op lette.

    Heb ook een chronische darmonsteking (Colitis Ulcerosa) Hoop niet dat dit met elkaar in verband staat.......

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik heb ook al jaren een landkaarttong en bij mij werkt Meridoltandpasta,gewoon je tanden mee poetsen.
    Als het erg hardnekkig
    is s,avonds voor het slapen een hoeveelheid in je mond doen en niet spoelen,dan is het al stukken minder.

    Reageer
    #10

    Hallo,

    Ik heb nu sinds een jaar last van een landkaarttong.
    Ik ben er een keer mee naar de dokter geweest en die wist niet eens wat het was. Hij heeft toen foto's naar het ziekenhuis gestuurd en het bleek een landkaarttong te zijn.

    Ik kan ook niet tegen bepaalde dingen zoals: noten, appel met schil, verse ananas, kiwi en multivitamine drink. Terwijl ik dat wel erg lekker vind moet je daar elke keer rekening mee houden!

    Mijn tong verschilt ook, de ene keer is hij heel erg rood en zitten er diepe plekker op en ziet hij er niet uit. En de andere keer heb ik niks op mijn tong!

    Verder ben ik gezond alleen hier heb ik last van best raar toch!

    Groeten,
    Mariel

    Reageer
    #11

    Ik hield het over aan mijn zwangerschap.
    Ananas, citrus, rode wijn, chips en noten zijn nefast.
    Hepagalen (homeopatische druppels van Vanocomplexen nr 7) 3 x 10 druppels
    Per dag innemen en spoelen met Kamillosan. Bij mij en mijn zoontje van 4 jaar werkt dat prima.

    Succes
    Cathy

    Reageer
    #12

    Weet sinds een paar weken dat ik een landkaartentong heb.
    De eerste keer dat het mij echt opviel is nadat ik bij het uiteten gaan fruit als toetje nam. Mijn tong begon te branden (net of erin geprikt werd met een mes), dik te worden en er ontstonden rare kringen.
    Ben naar de huisarts geweest die raadde mij aan om geen fruit/noten meer te eten. Ook heb ik een bloedonderzoek gehad om te kijken of ik ergens een allergische reactie op had. Deze test was negatief.

    Etenswaren waar ik last van krijg zijn; verse ananas, cherrytomaten, paprika, meloen, kiwi, (eigenlijk al het fruit wat nog niet rijp is) en walnoten. Ook krijg ik kringen bij het drinken van zure drankjes.

    Maar ben al lang blij dat ik niet de enige ben, en dat het geen schadelijke gevolgen heeft.

    Reageer
    #13

    Ik heb het zelfde probleem en mijn
    huisarts vertelde dat je heel veel bosbessensap
    moeten drinken. Gewoon spoelen in je mond
    en dan doorlslikken.

    Reageer
    #14

    Mijn dochtertje(ze is nu bijna 1 jaar) heeft ook een landkaarttong. het is iets heel raar soms is het een grote vlek, soms is het bijna helemaal weg.
    Ik had er nog nooit van gehoord en maakte mij er ook geen zorgen in, ik was al blij dat ik wist wat het was. Maar nu ik lees dat het waarschijnlijk voor heel haar leven is en dat het soms pijn doet maak ik me wel zorgen.
    Ik ben blij dat ik nu weet dat vooral kiwi, annanas en citrusvruchten pijnlijk zijn (ze kan het nog niet zelf zeggen)
    Alvast bedankt voor de tips.
    Groetjes Petra

    Reageer
    #15

    Mijn meiske van 2 heeft ook al een hele tijd deze aandoening al is de diagnose nu pas gesteld.

    Ben wel gerust dat het geen ernstige aandoening is maar baal ervan dat ze er haar leven lang aan vast zit, met alle gevolgen van dien.

    De artsen zeggen dat ze niet veel hinder van zal ondervinden, maar zoals ik hier lees zal het haar hele leven beinvloeden zowel op gebied van voeding als haar zelfvertrouwen zal ondermeind worden.

    Ik kan goed begrijpen wat jullie ondervinden en hoe jullie je voelen ik heb het niet, maar zij wel en het knaagt aan me, wat als ze dadelijk in de pupertijd komt, kinderen onder elkaar kunnen heeeeeel gemeen zijn, hoe zit het straks met vriendjes ´t ziet er inderdaad niet bepaald aantrekkelijk uit.

    Ik laat het er niet bij zitten, ik ga proberen of ik het probleem met kefir aangepakt krijg, dit is een soort detox op natuurlijke basis en is bekend om zijn goede werking bij aandoeningen voortkomend uit auto-immuunziektes waaronder wratten, psoriases, lichaamelijke kwaaljes urinewegen en nieren, reuma etc. heb de werking hiervan al zelf ondervonden.

    Reageer
Reageer op: Landkaarttong (lingua geographica)


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief