droge mond en lippen

 • #1

  Ik heb al meer dan 8 jaar last van een droge mond en vooral droge lippen.Mijn huisarts kon niks bijzonder ontdekken , en adviseerde mij om zure soepjes te proberen, maar dat hielp niet. Mijn speeksel of er daar sprake van is,bestaat uit wit schuim.Ik moet wel erg veel drinken , maar blijf een droge mond houden vooral na het hardlopen. Een bloedonderzoek heeft niks opgeleverd. wie weet er een oplossing?Als ik op straat word aangekeken,knijpen mensen hun lippen opelkaar is me opgevallen.

  Reageer
  #2

  Xerostomie of hyposalivatie is het verschijnsel waarbij er te weinig speeksel gevormd wordt en er zo een droge mond ontstaat.
  Wanneer er te weinig speeksel geproduceerd wordt dan spreekt men van drogemondsyndroom of xerostomie, wat heel wat ongemakken kan betekenen voor de mens die hieraan lijdt.

  De oorzaken zijn zeer divers:
  Door atrofie van de speekselklieren ten gevolge van een verminderde kauwfunctie. Door speekselsteen (verstopping van de speeksel afvoerbuis). Door bepaalde medicamenten (zoals antidepressiva, slaapmiddelen, anti-cholinergica, anti-epileptica), anti-emetica, anti-hypertensiva, diuretica, antihistaminica, cytostatica, theophylline, mucolitica. Door verouderingsverschijnselen (soms door degeneratieve verschijnselen, maar vooral door de inname van medicamenten). Door goedaardige en kwaadaardig gezwellen. Bij uitdroging (=dehydratie) door braken, diarree of door het nemen van diuretica.
  Door ziektes: Syndroom van Sjögren of Siccasyndroom (ontsteking van traan- en speekselklieren), suikerziekte, bij ziekte van Crohn, e.a. Na wegnemen van een speekselklier. Na bestraling van hoofd en halsgebied door speekselklieratrofie. Ook psychogene oorzaken, zoals bij stress, angst en depressies. Aantasting van de speekselklieren door een auto-immuunziekte.

  De behandeling van het drogemond syndroom bestaat in het bepalen van de oorzaak van droge mond en indien mogelijk de oorzaak opheffen. Indien niet kan verholpen worden is de patiënt meestal aangewezen op kunstspeeksel dat via de apotheek te verkrijgen is. Ook het kauwen van kauwgom of zuurtjes kunnen de speekselproductie stimuleren. Ook kan pilocarpine voorgeschreven worden, vooral wanneer de droge mond het gevolg is van het syndroom van Sjögren of na bestraling van hoofd en halsgebied. Verder kunnen voor het voorkomen van cariësgevoeligheid aangepaste fluorbehandelingen ondergaan worden met Elmex, een speciale gel op basis van fluoride.

  Reageer
  #3

  Probeer eens de goede oude Gember Wortel, zet van een stukje thee, dus gekookt water op een stukje gember, wacht een minuut of tien en drinken maar! Of kauw op een stukje of wees creatief maar gebruik gember een probaat middel tegen allerlei kwalen!

  Reageer
  #5

  Adem je misschien met open mond? Dan kun je een droge mond hebben zonder dat je daadwerkelijk te weinig speeksel aanmaakt.

  Er zijn centra waar onderzoek naar droge mond gevoel (xerostomie)
  en/of objectiveerbare verlaagde speekselvloed (hyposalivatie) onderzocht kan worden.

  zie:
  http://www.speekselcentrum.nl

  Reageer
Reageer op: droge mond en lippen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief