Wijzigen huisarts?

 • #1

  Geachte lezers,

  Is het mogelijk om van huisarts te wisselen?

  Ik vind mijn huisarts geen fijne man. Hij kijkt je eng aan, en is weinig ondernemend en begrijpend.
  Op deze manier ga ik gewoon niet naar de dokter toe, ook al zou ik dat moeten doen.

  Is het mogelijk om je over te laten schrijven naar een andere huisarts? Of is er zo'n groot tekort aan huisartsen, dat dit niet mag?

  Ik heb gewoon geen vertrouwensband met mijn arts, terwijl ik vind dat je dat wel zou moeten hebben, omdat je toch af en toe best wel belangrijke zaken met hem of haar moet bespreken.

  Reageer
  #2

  ja, dit kan en dit mag.
  Soms doen ze weleens moeilijk maar je hebt recht op een huisarts die je vertrouwd.

  1. bel je verzekering en vraag welke artsen er nog in de buurt zijn die je mag benaderen.
  2. kijk of er plaats is in de praktijk van je keuze en schrijf je dan in.
  3. ga naar de praktijk van de oude huisarts en vertel naar welke nieuwe huisarts jouw
  gestuurd moet worden.

  succes! Brenda

  Reageer
  #3

  "Soms doen ze weleens moeilijk maar...".

  Zeg maar gewoon dat ze altijd moeilijk doen. Maar ze hebben het recht niet. Een (nieuwe) huisarts mag je alleen weigeren als de praktijk vol is. Dat is ook zo beschreven op de website van het Ministerie van VWS. In de praktijk weigert een huisarts eigenlijk altijd een patient die van een andere huisarts vandaan komt onder het mom "vol".

  Maar het is zeker het proberen waard. Zeker als er een nieuwe praktijk is, dan kan die nog niet "vol" zijn!

  Reageer
  #4

  ik werk zelf in een huisartsenpraktijk. Bij ons is het inderdaad zo dat wij een patientenstop hebben, omdat wij al het grootste patientenbestand uit onze plaast hebben. Meer kunnen er gewoon niet bij. Nu is het wel zo geregeld dat als er patienten binnen deze woonplaats niet tevereden zijn over hun huisarts zij zich bij een andere huisarts kunnen inschrijven. Dit gaat dan via een roulatiesysteem. Want het is inderdaad heel belangrijk dat je je op je gemak voelt bij je huisarts en er een vertrouwensband mee op kunt bouwen. Misschien heb je een partner met een andere huisarts en kun je je daar in de praktijk in laten schrijven. Dan is het vaak geen probleem.

  Succes.

  Reageer
  #5

  Mag je ook een huisarts buiten je woonplaats kiezen?

  Ik woon nl nogal ver van mijn werk en ben van plan in de toekomst naar mijn werkplaats te verhuizen.

  Huidige huisarts heeft 's ochtends inloopspreekuur, want inhoudt dat je er om 7 uur gaat zitten en om kwart over 8 aan de beurt bent (eerder regel dan uitzondering, ook begrepen van medepatiënten)! 's Middags kun je vanaf half 2 op consult komen, maar ja met een fulltime baan betekent dat een halve dag vrij nemen.

  In het dorp hier zitten alle andere praktijken vol.

  Reageer
  #6

  Hoe kies ik een andere huisarts?

  In een digitale brochure - opgesteld door de patiëntenkoepel NPCF en huisartsenvereniging LHV - staat nu helder beschreven wanneer en hoe men kan kiezen voor een andere huisarts en wat te doen als het niet lukt. De folder is geschreven voor patiënt én huisarts en is elektronisch beschikbaar op de websites van de betrokken organisaties.

  Uitgangspunt van de brochure is dat de patiënt zich in principe bij de huisarts van keuze moet kunnen inschrijven. Er zijn echter drie situaties waarin huisarts en patiënt gezamenlijk kunnen besluiten om van inschrijving af te zien. Bijvoorbeeld als de praktijk vol is. Of als er een te grote afstand is tussen het woonadres van de patiënt en de huisartspraktijk. Ten slotte kunnen huisarts en patiënt principiële verschillen hebben in visie over de zorgverlening (denk aan euthanasie, alternatieve geneeswijzen). Van belang is dat huisarts en patiënt uiteindelijk gezamenlijk besluiten of de patiënt zich inschrijft bij de huisarts.

  De brochure is te raadplegen via de websites van de NPCF: http://www.NPCF.nl en http://www.ConsumentendeZorg.nl en via de website van de Landelijke Huisartsen Vereniging LHV: http://www.lhv.nl

  Reageer
  #7
  Reageer
Reageer op: Wijzigen huisarts?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief