Medicijncheck voor ouderen verplicht

 • #1

  Er moeten richtlijnen komen om medicijngebruik onder ouderen verplicht te controleren. Dat zegt Martin Woltermann, voorzitter van apothekers-organisatie KNMP-West-Brabant. Hij reageert daarmee op de bevindingen van een promotie-onderzoek waarvan het UMC St. Radboud Nijmegen in de jongste Radbode melding maakt. Vaak klopt het totaalpakket aan medicijnen van ouderen niet, zo heeft promovenda Wilma Denneboom geconstateerd. Er zitten soms bijvoorbeeld overbodige middelen bij of middelen waar alternatieven voor bestaan die beter geschikt zijn voor oudere mensen. Daarnaast lukt het tweederde van de thuiswonende 75-plussers niet oogdruppels in het oog krijgen, pilletjes door te breken of een inhaler goed gebruiken. Een kwart van hen krijgt daardoor gezondheidsproblemen.
  Het is bekend dat ouderen grootgebruikers van medicijnen zijn en dat zij veel problemen hebben, zegt Woltermann, die apotheker in Breda is. Wij zijn daar al een tijdje extra alert op. Op eigen initiatief, want richtlijnen bestaan er helaas nog niet voor. De alertheid van de apothekers bestaat onder meer uit regelmatige 'multi-medicatie-checks', zegt Woltermann. Bij mensen die vijf of meer verschillende medicijnen gebruiken, is het van belang elk jaar - of nog vaker - te controleren of die middelen goed op elkaar afgestemd zijn. Er moet onder meer gelet worden op bijwerkingen in relatie tot de leeftijd van mensen, zoals verwardheid bijvoorbeeld. Naar aanleiding van medicijnenanalyses worden ouderen uitgenodigd voor een gesprek en daar komt vaak 'veel uit', is Woltermanns ervaring. Je kunt mensen dan bijvoorbeeld ook wijzen op hulpmiddelen die er bestaan voor het breken van een pilletje of het aanbrengen van oogdruppels.

  Reageer
  #2

  Tja ik kan me daar helemaal in vinden in het verhaal. Ik zorg voor mijn moeder van 80 jaar en doe haar medicijnen elke week in een weekdoosje. Als je bekijkt wat ze allemaal moet slikken pfffffff daar kun je volgens mij een olifant dood mee krijgen, maar ze is ook steeds naar en ellendig, waarop ik samen met haar naar de ha ben gestapt en heb gevraagd wat er af kan!!! Nou niets dus.....maar moeders is en blijft misselijk, pijn (maag), houdt vocht vast (longen vooral nu), dus weer medicatie erbij. Uiteindelijk heeft een geriater samen met de apotheker bekeken wat er echt nodig is en daar kwam uit, dat alleen haar antidepressiva er af kon. Nou dat viel ook nog niet mee voor d'r, maar goed die is er nu af, dus 1 bijverschijnsel minder. Heel geweldig dat er medicatie bestaat, maar idd voor ouderen is het een wirwar van pillen in soms allemaal dezelfde kleur en soortgelijke doosjes. Ik pleit dan ook voor een betere begeleiding. Ook help ik inmiddels een tante en oom van ouder dan 80 met hun medicatie. Pffff bijna geen beginnen aan, die mensen snappen het echt niet en doen maar wat. Ik heb er nu een beetje lijn in met de doosjes en laat het dan later (als ze er aan gewend zijn) door de apotheek uitzetten, schijnt erg makkelijk te zijn. Ik ben benieuwd. En o ja artsen van ons landje: schrijf toch niet zo snel en veel voor, soms is een opbeurend woord al genoeg. He lekker even mijn verhaal kwijt.
  Groet Puck

  Reageer
Reageer op: Medicijncheck voor ouderen verplicht
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief