Tamoxifen

 • #1

  Hallo lezers. Ik ben een vrouw van 51 jaar en heb borstkanker. Ik ben inmiddels geopereerd, heb 6 chemo's achter de rug en ben nu bezig met 25 bestralingen. Daarnaast heb ik het medicijn Tamoxifen gekregen. Dit is een middel dat de oestrogenen "plat" legt zeg maar. Mijn tumor was hormoon gevoelig en om de hormonen stil te leggen krijg ik dus dit middel een antihormoon dus.

  Wie heeft er ervaring met dit middel. Welke bijwerkingen worden er ervaren.

  Als ik de bijsluiter lees, word ik niet vrolijk en ik moet dit middel 5 jaar lang slikken.
  Wie wil en kan dit met mij delen ??

  Vriendelijke groet PUCK

  Reactie
  #2

  Veel vrouwen met borstkanker die een hormonale behandeling krijgen, gebruiken het medicijn tamoxifen. U kunt last krijgen van de volgende bijwerkingen: opvliegers, misselijkheid, vooral aan het begin van de behandeling, onregelmatige menstruaties,(tijdelijk) wegblijven van de menstruaties, verhoogde kans op ontstaan van baarmoederkanker bij gebruik van tamoxifen gedurende een aantal jaren. De kans op een gunstige reactie op tamoxifen is echter veel groter dan het risico om baarmoederkanker te krijgen. Een iets verhoogd risico op bloedpropjes in de bloedvaten. Als u in de overgang bent, vermindert tamoxifen het risico op botontkalking en op hart- en vaatziekten.

  Sommige vrouwen klagen over een gebrek aan eetlust (al dan niet gepaard gaande met misselijkheid en/of braken), maar gewichtstoename is een frequentere bijwerking.
  Omdat hormoontherapie de werking van oestrogeen blokkeert, kunnen er menopauzeachtige symptomen optreden.
  Hieronder vallen bijvoorbeeld opvliegers en wijzigingen in de menstruatiecycli (bij sommige vrouwen voor de menopauze kan de menstruatie door Tamoxifen onderdrukt worden). Ook al betreft het hier menopauzeachtige symtomen, de eigenlijke menopauze treedt niet in onder invloed van de therapie.

  Reactie
  #3

  Het gegeven dat er bij gemetastaseerde ziekte geen curatie mogelijk is brengt veel angst en onzekerheid met zich mee. Daarnaast kunnen deze patiënten een scala van symptomen als pijn en kortademigheid hebben die op zichzelf angst kunnen geven. Meestal is een patiënte al eerder met de diagnose borstkanker geconfronteerd en betekent dit in feite nog slechter nieuws.
  Fysiotherapie in de palliatieve fase kan leiden tot het herwinnen van activiteiten bij patiënten in deze fase.

  Informatie van Oncoline:

  http://www.oncoline.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=27511&richtlijn_id=593

  Reactie
  #4

  Lieve Erna en Aniek dank jullie wel voor je reactie. Maar....zijn er ook vrouwen die dit middel momenteel gebruiken en hun ervaringen met mij willen delen. Ik vind het zo moeilijk om er aan te beginnen vanwege de bijwerkingen. Ik heb even dat steuntje nodig in de rug om wat ervaringen te lezen, al of geen goede ervaringen, alles is welkom. Ik besef dat ieder lichaam anders reageert, maar zou erg blij zijn om iets te horen.
  Dank alvast !!!
  Lieve groetjes PUCK

  Reactie
  #5

  Hallo Puck,

  Ik slik sinds oktober 2008 tamoxifen. Ik moet zeggen de bijwerkingen vallen mee. In het begin had ik last van opvliegers maar nu niet meer. Ook met mijn gewicht valt het mee. Alleen de gewrichten van mijn handen daar heb ik soms last van. Wens je veel sterkte met alles.

  Groetjes, Lydia

  Reactie
  #6

  Hallo Lydia dank voor je reactie. Ik ben inmiddels vanaf 22 januari aan het slikken en de klachten vallen mee !!! Ik heb ook erg last van mijn gewrichten in handen, pols, nek en rug. Verder voel ik me onwijs moe, maar dat kan ook van alle comotie zijn, chemo, bestralingen en het verwerken van alles. Ik vind het wel fijn om te lezen, dat bij jou ook de bijverschijnselen meevallen. Ik denk dat ik me tevoren helemaal gek heb laten maken, zoals men bij een bevalling ook kan doen en dat ik daarom zo angstig werd. Het gaat gelukkig goed met me en ga ervoor om volledig te herstellen.
  Ik wens een ieder dan ook een volledig herstel toe en sterkte.
  Dank voor jullie reacties
  Liefs Puck

  Reactie
  #7

  Goed om dit te lezen.
  Ik schrok ook van de bijsluiter van Tamoxifen. De oncoloog verzekerde me echter dat de bijwerkingen meevallen meer op het niveau van de pil en dat hij slecht bij een enkele patient de medicatie heeft moeten veranderen.
  En als je dan ziet wat het middel doet, moeten we het gewoon als een hele grote vriend zien.
  Als tip tegen de misselijkheid wordt gegeven tamoxifen tijdens de maaltijd in te nemen.

  Reactie
  #8

  Hallo lieve meiden, wat fijn te lezen, dat jullie ook deze ervaringen hebben. En...mij is inmiddels ook verzekerd dat er slechts een heeel heel klein aantal vrouwen moet stoppen met dit middel, omdat zij er echt niet tegen kunnen. Zoals ik al schreef zijn mijn klachten ook redelijk te handelen. Spierpijn, gewrichtspijn en ik merk dat ik nu wat ga aankomen. Ik zal regelmatig kijken op deze topic of jullie nog iets nieuws te vertellen hebben en ik zal jullie ook op de hoogte houden als er bij mij iets veranderd of zo.
  Dank nogmaals en sterkte allemaal !!!!
  Liefs Puck

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Beste Puck,

  Om je echt wijzer te maken had ik Tamoxifen eigen langer moeten slikken, maar ik wil je toch mijn eerste ervaringen niet onthouden. Sinds 11 dagen slik ik Tamoxifen. Ik ben 50 jaar en in november vorig jaar ben ik geopereerd - er is een tumor van 2,5 cm uit mijn borst verwijderd. Gelukkig had ik geen uitzaaiingen. De artsen vonden het raadzaam om mij bestraling te geven en 6 chemo's te laten ondergaan. Ik ben daarin meegegaan. De Taxoxifen is het sluistuk van de behandeling.

  De laatste chemo was eind juni, en ik ben er niet zeker van welke bijverschijnselen ik nog aan de chemo dank en welke aan de Tamoxifen. Ik houd (nog)veel vocht vast, o.a. in mijn gezicht, en heb behoorlijk last van spierpijn. Zo erg, dat ik mij soms een oude vrouw voel, terwijl ik van huis uit een sportief mens ben. Ik heb besloten deze pil drie maanden te slikken en de bijwerkingen tot die tijd voor lief te nemen. Als de bijwerkingen daarna aanhouden, zou de conclusie wel eens kunnen zijn dat ik ermee stop. Vijf jaar van mijn leven opgeblazen en stram door het leven gaan vanwege de spierpijn vind ik een hoge prijs, die ik misschien niet wil betalen! Houd me er niet aan, mogelijk zeg ik over drie maanden iets anders :). De angst voor opnieuw kanker krijgen maakt me ook voorzichtig.

  Sterkte, Els

  Reactie
  #10

  ik ben sinds een week of 3 met hormoon therapie bezig (tamoxifen)
  en sinds die tijd heb ik last van een zware opgezetten linkerborst (borstkankerkant)
  zijn er nog meer vrouwen/mannen die daar last van hebben of last van hebben gehad?
  Is het normaal ja/nee en gaat het weer weg.
  mvg van marjan.

  Reactie
  #11

  Lieve lezers ik heb borstkanker en ben inmiddels al een eind op weg met de behandelingen. Mijn tumor was hormoongevoelig en daarom moet ik 5 jaar lang Tamoxifen gaan gebruiken. Dit is een middel dat ervoor zorgt, dat de oestrogenen in je lijf niet meer worden aangemaakt ofwel door het middel worden gedood en geen nieuwe tumorcellen meer aan kunnem laten maken. Ik ben erg huiverig om het te gaan slikken omdat het erg veel bijwerkingen heeft. Wie heeft ervaring met dit middel. Wie wil dit met mij delen? Ik ga denk ik deze week wel beginnen, want het zal wel moeten. De oncoloog zegt dat het net zo belangrijk is als de chemo dus...ik heb geen keus, maar wil zo graag weten of iemand er iets van weet uit eigen ervaring.
  Alvast bedankt
  Groetjes Puck

  Tamoxifen en borstkanker:
  http://www.dokter.nl/forum/Borsten/192736-Borstkanker-en-Tamoxifen.html

  Reactie
  #12

  Beste allemaal,
  Sedert een week aan de Tamoxifen, sedert 2 weken na mijn operatie. Hiervoor chemo gehad en nu nog iedere 3 weken aan de herceptin. Ben verschrikkelijk moe en heb heel erg veel pijn aan mijn kaak. Morgen naar de tandarts, maar je denkt gelijk aan het ergste
  Wow wat een rotziekte!!
  Groet
  Corinne

  Reactie
  #13

  Sinds 2 maanden slik ik ook Tamoxifen ivm hormoongevoelige borstkanker. De bijwerkingen die jullie noemen, herken ik wel. Opvliegers, vooral 's avonds en 's nachts. Daardoor echt waardeloos slapen. Hoe heerlijk een warme zomer ook is; nu maar even niet want je kunt je extra lichaamswarmte gewoon niet kwijt. En daarnaast gewrichtspijn in nek, handen, heupen. Ik begin de dag dan tegenwoordig ook met een aantal oefeningen om mijn gewrichten wat soepeler te maken. Daarnaast probeer ik iedere dag een paar wandelingen te maken. Of ik dat volhou als ik weer ga werken, valt nog te bezien, maar ik ga het proberen. Ook ben ik begonnen met 3 x daags Glucosamine; dit is een voedingssuplement voor soepele gewrichten. Je haalt dit bij de drogist. Al met al hoop ik de ergste bijwerkingen op die manier wat onder controle te houden; leuk is anders!

  Reactie
  #14

  Poe poe dames ik had al een tijdje niet meer op deze topic gekeken, maar bleee ik haat ook de Tamoxifen. Ik heb 3 weken geleden laten testen of ik al of niet al helemaal in de overgang ben en of ik evt op een ander middel over mag gaan, want bij mij groeit mijn endometrium (baarmoederslijmvlies) heel hard en moet ik elke 3 maanden naar de gynaecoloog om dit te controleren. Ook omdat ik daar al afwijkingen heb pfffff. Maar conclusie van de oncoloog is toch.....liever ongeveer 2 jaar Tamoxifen en dan een ander middel. De bijwerkingen die Ellen beschrijft heb ik ook hoor, maar soms kun je er de ene keer beter mee omgaan dan een andere keer. Het rottige is, dat wij dus nu geen middelen mogen nemen om die overgang wat te "verzachten". Ook ik heb veel oedeemvorming, ook bij het litteken van de weggenomen borst en moet twee keer per week naar de oedeemtherapeut. Kortom dames (misschien een enkele heer) ik dacht, "o borstkanker, nou borst eraf, chemo, bestraling, pilletjes KLAAR!!!!!" Nou mooi niet dus... ik zit nog steeds in die malle molen die maar doordraait en word het superzat. En dan te bedenken, dat ik zelf in de zorg werk (te) en altijd mensen geruststelde en aanmoedigde om het leven weer op te pakken en/of kop op doorgaan. Uit ervaring weet ik nu dat het heel lief is als mensen zo doen, maar zij weten niet wat wij meemaken. Ik wens iedereen weer heel veel sterkte toe en kracht om dit door te komen !!!
  Liefs Puck

  Reactie
  #15

  Hormoontherapie nadelig op de lange termijn

  Hormoongevoelige borstkanker (HR+) wordt behandeld met medicijnen die het vrouwelijk hormoon oestrogeen blokkeren. Tamoxifen is een vaak gebruikt middel bij hormoontherapie. Uit onderzoek is nu gebleken dat langdurig gebruik van tamoxifen ook nadelen met zich mee brengt.

  Het zou namelijk het risico op een tweede tumor in de andere borst verhogen, en deze tumor is dan van een ander type, namelijk HR-, en deze is slechter te behandelen.

  bron: http://www.borstkanker.nl/index.php?p=1625&page=0&iid=4485

  Reactie
Reageer op: Tamoxifen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief