E-sigaret/dampen en water vóór een gastroscopie?

 • #1

  Hoi allemaal,

  Ik moet woensdag een gastroscopie/maagonderzoek ondergaan. Ik heb de papieren van het ziekenhuis doorgelezen.  In de folder staat dit stukje:

  Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden
  als uw slokdarm en maag leeg zijn. Als het
  onderzoek voor 13:00 is ingepland mag u vanaf
  12.00 uur 's nachts niets meer eten, drinken of
  roken.

  Als het onderzoek na 13:00 is ingepland mag u tot
  8.00 uur ’s ochtends ontbijten met een beschuitje of
  cracker, en tot 9.00 uur ’s ochtends mag u nog iets
  drinken.

  <hr />

  Nu betwijfel ik nog mag dampen/e-sigaret (wel met nicotine) tot 8.00 of 9.00? Hier staat niets over. Ik heb het onderzoek in de middag, dus dan ZOU je denken het mag tot 8.00 of 9.00 maar er staat niets van bij. Ik heb wat gegoogled bij andere ziekenhuizen. De meeste die roken specifiek benoemen raden aan als je het onderzoek in de middag hebt ná 8.00 niets meer eten,drinken en roken. Sommige noemen het anders, die zeggen 6 uur vóór het onderzoek niets meer eten en drinken en roken. En ik lees soms ook dat je wel heldere dranken mag drinken.

  Wie weet hier meer over? En ik weet zelf ook wel dat roken anders is dan dampen, maar ik trek het gemakshalve dit keer op één lijn omdat ik vermoed dat het het ziekenhuis om de nicotine gaat. Over het water staat niets in mijn folder van het ziekenhuis. Als het écht moet kan ik heus wel die ochtend niet dampen, maar liever wel als het niets uitmaakt. Je hebt toch al niks, zo lang niets eten/drinken/dampen.

  Dank alvast.

   

  Reactie
  #2

  Ik zou het niet doen. Het gaat niet alleen om de nicotine, maar ook om het feit dat je keel sneller geïrriteerd kan raken bij het onderzoek door roken/dampen

  Reactie
  #3

  Dank voor je reactie! Je bedoelt dat jij het gewoon zou houden op voor het laatst 0.00 zoals ze in die eerste alinea zeggen? Ja ik weet niet, ik merk zelf nooit echt dat ik last van mijn keel krijg door het dampen, tenzij ik heel veel damp in korte tijd en dan geen water o.i.d drink.

  Reactie
  #4

  Dat bedoelde ik inderdaad

  Reactie
  #5

  Bedankt voor je reactie. Dat is ongetwijfeld het beste, hoewel ik mij wel afvraag of het zo erg is als ik 7 uur voor het onderzoek uiterlijk nog wat damp, maar ik snap je redenatie. Ik denk dat ik dat vast hou voor de zekerheid. Maandag belt de specialist mij om te laten weten of er nog kwam uit de ontlastingstest. (als de allemaal goed ZOU zijn, hoeft de gastroscopie waarschijnlijk niet) En dan kan ik het meteen aan hem even vragen en ook over dat water.

  Misschien denk ik teveel in droombeelden, maar hoe fijn zou het zijn als er één site/regeling was die richtlijnen opstelt voor bepaalde onderzoeken etc. Nu kom je tevaak bij diverse ziekenhuizen wisselende tijden/info tegen. Tenzij de onderzoeken per ziekenhuis minimaal verschillen, dan zou dat het verschil kunnen verklaren.

  Reactie
  #6

  Heel goed nieuws daarnet te horen gekregen! De MDL arts van het ziekenhuis belde, de calprotectine waarde was nu 90 (eerst 6000) dus hij vond het nu goed! Ik hoef dus godzij dank geen onderzoeken meer te doen. Jullie weten niet half hoe blij ik ben. Hij vroeg ook of ik nu last had. Ik zo ja vandaag en gisteren, maar dat wijt ik eerder aan de stress hoe ik alles moet doen en uberhaubt op zien tegen de onderzoeken. Daarvoor ging het al geruime tijd prima

  Reactie
Reageer op: E-sigaret/dampen en water vóór een gastroscopie?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief