Een paar keer puin geveegd zonder mondkapje + asbestgevaar?

  • #1

    Goedemiddag iedereen,

    ik heb een vraag over iets waar ik sinds kort me een beetje zorgen ben gaan maken.

    * Halverwege 2003 ben ik gaan werken in een boekhandel in Hilversum, die daar net nieuw kwam. Daar was een kelder, die diende als magazijn. Daar lag veel troep op de vloer, volgens mij voornamelijk gruis dat van de grijze muren was afgebrokkeld (ik heb het vermoeden dat het een kalkmuur was).

    Nu heb ik daar in die kelder misschien een keer of 2 a 3 een paar uur geveegd en opgeruimd (zeg dus maximaal een uur of 8 a 9), waarbij het dan heel stoffig werd. Ik ben die keren zo stom geweest nooit iets voor mijn mond te doen, uit onwetendheid en jeugdige overmoed denk ik 🙁

    Nu las ik ergens iets over de gevaren van fijnstof, ook bij puinruimen van bijvoorbeeld steengruis.

    Mijn vragen zijn daarom dit:

    - geldt dit gevaar vooral voor mensen die dit voor hun werk doen (dag in dag uit, jaar in jaar uit) en heb ik een te verwaarlozen risico opgelopen?
    - is het bijvoorbeeld te vergelijken met het 9 uur lang roken van sigaretten?
    - kan je resten afgebrokkeld kalkmuur ook zien als steengruis?

    * Bovendien nog een tweede vraag: er lagen ook een twee- a drietal houten board platen. M'n baas vroeg of ik die even in stukken kon trappen en snijden en opruimen. Nu hoorde ik onlangs ook van het bestaan van zgn. asbestboard. Behalve dus angst voor de gevolgen van bovengenoemde steengruis ben ik dus ook bang wellicht asbestvezels in die periode ingeademd te hebben.

    - is de kans aanwezig dat dit asbestboard was of is die kans uitermate klein omdat iedere vorm van asbest wel waargenomen en verwijderd zou zijn bij de inspectie en oplevering van huurpand door de makelaar voordat wij als boekhandel erin kwamen.
    - en stel dat het asbest was, geldt ook hier het risico vooral voor mensen die er beroepsmatig jaar in jaar uit mee werken. Ik las op internet namelijk opmerkingen als:

    "Ook een incidentele blootstelling aan een grote hoeveelheid asbest vergroot de kans op het krijgen van kanker nauwelijks"

    "Het risico is vergelijkbaar met het risico dat mensen lopen wanneer ze in een ruimte zijn waar sigaretten worden gerookt"

    "Wie een keer een plaatje asbest doormidden heeft gebroken, heeft weinig te vrezen"

    NB ik moet hierbij opmerken dat ik daar halverwege 2006 ben gestopt met werken doordat bij mij toen de ziekte van Hodgkin werd geconstateerd, iets waarvan ik gelukkig alweer bijna 8 jaar schoon ben. In verband met de behandeling ben ik destijds door allerlei mogelijke scans geweest (CT, Pet) en wordt er elk jaar een long- of zogenaamde Thorax-foto gemaakt (die gelukkig altijd er prima uitziet). Ze hebben daarbij nooit iets gezegd over deeltjes in m'n longen, is dat een goed teken of zijn die deeltjes toch niet waarneembaar?

    Ik wil iedereen alvast bedanken voor de reactie en hoop dat jullie me een beetje een reëel beeld kunnen geven van de risico's die ik gelopen heb, ik heb -ook door de ziekte die ik gehad heb- een beetje hypochondrische neigingen waarbij ik vaak, zo zeggen m'n ouders die vinden dat ik de boel enorm opblaas in dit geval, moeite heb om dingen in verhouding te kunnen zien of te relativeren.

    Reageer
    #2

    Ik denk niet dat je je over die enkele keren puinruimen zorgen moet maken. Ook niet als de board platen asbest zouden hebben bevat. Dit valt toch echt onder de incidentele blootstellingen. Die leveren verder geen problemen op zoals je zelf al hebt kunnen lezen.

    Reageer
    #3

    Bedankt voor de geruststelling, Tandor.

    Ik ben, mede doordat ik Hodgkin gehad heb, ook nogal een hypochonder geworden en daardoor soms nogal de realiteit kwijt.

    Dat het asbest debat ook nogal gepolariseerd is helpt daar ook niet echt aan bij.

    Wat gelukkig in mijn voordeel spreekt is dat ik m'n hele leven niet gerookt heb, hoogstens een meeroker.

    Reageer
Reageer op: Een paar keer puin geveegd zonder mondkapje + asbestgevaar?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief