Sporten na klaplong (wel heel snel gezond verklaard)?

  • #1

    Hallo allemaal,

    Ik heb op vakantie in Mexico (ongeveer 7 weken geleden) een klaplong opgelopen. De eerste dag deed het wel pijn en was ik benauwd, maar dat benauwde trok toch wel weer weg op een gegeven moment en het voelde dus meer als een soort veredelde spierpijn waarbij ik niet te lang kon lopen of rennen. Zo heb ik er een week mee rondgelopen (en ben er zelfs mee naar huis gevlogen), voordat ik op advies van mijn moeder, of all people, toch maar besloot naar de huisarts te gaan. Die stuurde me direct door naar de eerste hulp en zo lag ik dus in eens in het ziekenhuis. Nadat er een drain is ingebracht heb ik er 8 dagen gelegen voordat ik naar huis ben gestuurd. Dat is nu ongeveer 5 weken geleden.

    Vorige week woensdag had ik een afspraak voor een foto en consult (ongeveer 4 weken na de operatie dus) en werd ik tot mijn eigen verbazing door de dokter voor volledig genezen verklaard. Ik mocht dan wel de komende 2 maanden nog niet vliegen, en niet meer duiken, maar voor de rest mocht ik weer alles, zelfs sporten. Dit terwijl ik toch op internet had gelezen dat je na de operatie 6 weken rust moet nemen. Ik ben nu wel weer begonnen met andere dingen die ik niet mocht (tillen, stofzuigen, fietsen) en voel me eigenlijk beter dan toen ik die dingen allemaal niet deed, maar ik ben nog steeds een beetje huiverig om te gaan sporten (terwijl ik het echt heel graag wil). Ik hoopte dan ook dat iemand mij misschien advies zou kunnen geven. Kan ik weer gaan sporten (zoals de dokter zegt)? Of is het verstandiger om nog een week te wachten (en de 6 weken herstel vol te maken)? Ik heb nu helemaal geen pijn of last meer van de klaplong dus ik zou zelf zeggen dat het kan, maar ik ben toch in mijn achterhoofd bang voor recidive.

    Het enige andere klaplong geval wat ik ken is van Siem de Jong (voetballer van Ajax) en die stond na 4 weken al weer vrolijk in de eredivisie te voetballen, dus 6 weken lijkt dan toch meer een algemeen advies dan iets wat absoluut aangehouden moet worden? ... Dilemma's, dilemma's ... Help?

    MVG,
    Paul

    Reageer
    #2

    Aanvullende informatie: Ik rook niet (nooit gedaan) en de klaplong heb ik spontaan opgelopen (tijdens het de zee in lopen).

    Reageer
    #3

    In principe zou je inderdaad weer RUSTIG aan met sporten kunnen beginnen. Wel op geleide van pijn en klachten. Hou het dus wel in de gaten. Je weet nu wat de eerste symptomen zijn.

    Reageer
    #4

    Bedankt voor het advies. Ik heb nog niet gesport, maar kijk er wel erg naar uit. Ik zal me rustig proberen te houden.

    Reageer
    #5

    Proberen is net niet goed genoeg. gewoon doen! 🙂

    Reageer
    #6

    Hallo, als het op klaplongen aankomt ben ik denk ik de CEO. Ik heb het aan beide kanten gehad, eerst rechts (eerst drain toen VATS). Daarna links (eerst drain toen VATS). Dat was in 2017 (ik was 18 jaar). Nog lang veel last van gehad, vaak terug naar de huisarts om te laten luisteren. Heb 1,5 intensief gesport na de operaties en nooit echt last gehad, juist niet tijdens het sporten zelf meestal juist last als ik op een stoel zit of in bed lig. Ik dacht als ik nou veel sport en wat aankom dan maak ik de kans kleiner dat het terug komt. Ik woog in 2017 52kg en na die sport “transformatie” 65kg. Ik was enorm trots totdat ik vorige maand ineens weer de welbekende klaplong pijn kreeg (scherpe pijn bij ademen, druk op borst, druk op hart en rug, en “vocht” achter de rug spier dat “kraakt” als je bukt). Na een foto bleek dat mijn linker long deels was ingezakt. 36mm aan de bovenkant, ik werd naar huis gestuurd en ben 1,5 week op bed gaan liggen. Het had zich vanzelf weer genezen. Maar omdat het zomer was en net 1,5 week op bed had gelegen ben ik iets te snel weer dingen gaan doen (lachen, rugzak tillen, rustig drijven in het water) waardoor hij was opnieuw inzakten. Ik heb me lesje geleerd en ben daarna 8 weken in “handicap” modus beland. Ik tilde helemaal niks meer, zelfs mijn bord niet. Ik lees op internet dat je 2 maanden niet mag sporten, ik hou mij er netjes aan maar ben nog steeds doodsbang als ik straks weer ga sporten. Ik hou jullie op de hoogte als ik straks over een week of 2 weer ga sporten, of ik last heb of het weer gewoon gaat!

    Reageer
Reageer op: Sporten na klaplong (wel heel snel gezond verklaard)?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief