Vooral bij platliggen en na inspanning, longoedeem?

  • #1

    Hallo,

    Sinds een week heb ik last van benauwdheid bij het platliggen en na inspanning. Zodra ik lig krijg ik een brok gevoel en irritatie in mijn keel en begint er slijm te vormen. Dit slijm is helder met wit en bevat bubbels. Ook doet mijn keel licht pijn. Ik heb een extra kussen nodig om meer adem te krijgen en slaap heel onrustig.

    Met deze klachten ben ik twee naar de huisarts geweest. Hij heeft beide keren mijn longen en hart onderzocht en kan niks vinden. Mijn longen zijn schoon, hij neemt geen slijm of vocht waar. Ook heeft hij een longfunctie test gedaan. Deze was wel wat aan de lage kant. Ook de internist heeft naar mijn longen en hart geluisterd en kon ook niks vinden.

    Zelf ben ik bang dat ik last van van een longoedeem/hartfalen. Deze suggestie werd door zowel de internist als de huisarts weggewuifd. Ze zeiden dat hartfalen gezien mijn leeftijd (26 jaar), anamnese en familiegeschiedenis zeer onwaarschijnlijk is. Ze konden geen vocht in de longen horen, mijn hart maakte geen rare geluiden, mijn bloeddruk was niet te hoog en mijn hartslag is in rust gewoon normaal. Ze konden mij beide echter geen antwoorden geven wat het dan wel kon zijn. De huisarts houdt het op hyperventilatie/stress (waarmee ik een geschiedenis heb) en de internist denkt aan een mogelijke middenrifbreuk waarvoor ik volgende week een gastroscopie moet ondergaan.

    Mijn vraag is nu, kan het ook zo zijn dat vocht achter de longen niet te horen valt met een stethoscoop? Ik maak mij namelijk nog steeds grote zorgen. Heeft iemand een idee wat mij mankeert?

    Reageer
    #2

    Beste benauwdheid,
    De klachten die je beschrijft passen niet bij acuut longoedeem door hartfalen. Acuut longoedeem is een direct levensbedreigende aandoening die ongetwijfeld door iedere arts zou zijn herkend. Ze zijn ook te horen met een stethoscoop. Ook de lachten die daarbij horen zijn anders maar ook veel ernstiger.

    Het feit dat de huisarts geen slijmvorming waarneemt en daarom dus de logen schoon acht, wil nog lang niet zeggen dat dat dat ook zo is.

    De link met hyperventilatie zie ik ook niet. In dat geval zouden er nog andere klachten bij moeten zijn-. Je zou die dan zelf kunnen herkennen omdat je een voorgeschiedenis hebt.

    Een middenrif breuk zou kunnen maar lijkt mij eveneens niet erg waarschijnlijk.

    Je huisarts en de internist hebben nu beiden naar je longen geluisterd. (beiden geen long specialist)De huisarts neemt een (beperkte) longfunctie test af die aan de lage kant was.

    Wat ik nu absoluut niet begrijp is, waarom de huisarts je niet doorverwijsd naar de aangewezen specialist. De longarts dus.

    Er zijn nogal wat aandoeningen van longen en luchtwegen die jou klachten kunnen verklaren.
    Een simpele allergie is daar een voorbeeld van.

    Dus, ga terug naar je huisarts en vraag een verwijzing naar de longarts. Alleen daar kan een uitgebreide longfunctietest en allergietest worden gedaan.

    Reageer
    #3

    Ik vermoed dat de huisarts het bij het rechte eind heeft. Als er vocht achter de longen zit is dat met een stethoscoop te horen. Een middenrifbreuk(je) zou kunnen , maar is niet erg specifiek voor de klachten. Wellicht is het een idee de huisarts eens te vragen een longfoto te maken. Als die normaal is is zijn veronderstelling wel erg waarschijnlijk.
    Sterkte en succes.

    Reageer
    #4

    Bedankt voor de antwoorden.


    @Tandor
    , ik heb naar de kortademigheid tevens last van klachten als duizeligheid, tintelingen in de handen en voeten, hartkloppingen en druk op de borst. Deze klachten heb ik bijna dagelijks en komen meestal zonder aanleiding opzetten. Ik denk dus dat het wel (chronische) hyperventilatie zou kunnen zijn. Ik heb echter nog nooit gehoord dat hyperventilatie erger wordt tijdens het platliggen en inspanning. Vandaar dat ik mij zorgen maak of het toch niet iets anders kan zijn.

    Ik moet wel bekennen dat ik sinds mijn eerste hyperventilatie aanval, waarbij ik dacht dat ik een hartaanval had, een hypochonder ben geworden.

    Ik ben in ieder geval door de huisarts nu (na lang aandringen) doorverwezen naar de longarts.

    Reageer
    #5

    Het is juist typisch bij hyperventilatie dat klachten in rust toenemen. Om echter uit te sluiten dat er iets met de longen is, is een longonderzoek bij de longarts dus niet verkeerd.
    In ieder geval blijkt dus zoals ik al eerder schreef dat er bij hyperventilatie ook nog andere klachten zouden moeten zijn. Die zijn er dan dus ook. Ook in je voorgeschiedenis.
    In ieder geval succes.

    Reageer
    #6

    Bedankt. Weet jij toevallig ook of hyperventilatie veroorzaakt door stress een blauwe verkleuring van nagelbedden veroorzaken? Dat is het symptoom waar ik mij het meest zorgen over maak.

    Reageer
    #7

    beste benauwdheid,
    Wanneer nagels een blauwachtige zweem te zien geven, kan dat wijzen op een zuurstoftekort van het lichaam, veroorzaakt door bijvoorbeeld een probleem met de longen. Een heel lichte zweem wijst eerder in de richting van diabetes.
    Van hyperventilatie ken ik het niet. Dus goed dat je dan toch naar de longarts gaat.

    Reageer
    #8

    Ben inmiddels bij de longarts geweest. Heb een longfunctietest gehad en een hyperventilatietest. De longfunctie was goed, geen astma of bronchitus. De hyperventilatietest was positief. Kennelijk komen al deze klachten dus toch van chronische hyperventilatie of zou het nog wat anders kunnen zijn?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Beste Benauwdheid,

    Ik heb inmiddels ook nog eens mijn studieboeken erop nageslagen.
    De verkleuring van je nagels kan dus inderdaad worden veroorzaakt door chronische hyperventilatie.

    Reageer
    #10

    Nogmaals bedankt voor al je antwoorden Tandor.

    Ik heb nog een vraag. De laatste tijd lijk ik totaal niet meer tegen hitte te kunnen. Als ik een warme douche neem of een tijd in de zon lig dan krijg ik last van hartkloppingen, een hele snelle hartslag en word ik licht in het hoofd. Hierdoor maak ik mij nog steeds zorgen of al deze klachten niet veroorzaakt worden door problemen met mijn hart.

    Ben hiermee naar de huisarts geweest (die onderhand gek wordt van mijn vage klachten en het ook niet meer weet) en die gooit het op angst/hyperventilatie en weigert mij te verwijzen naar een cardioloog.

    Kunnen deze klachten echt worden veroorzaakt door angst/paniek en/of hyperventilatie of is het verstandig dat ik een second opinion aanvraag?

    Reageer
    #11

    Beste benauwd,

    Ook deze klachten worden veroorzaakt door de hyperventilatie. Ik ben het wat dat betreft wel met je HA eens.
    Heeft je huisarts nog iets gezegd of er iets aan de hyperventilatie gedaan gaat worden?

    Reageer
    #12

    Ik heb daar zelf op moeten aandringen maar uiteindelijk ben ik doorverwezen. Ik begin deze week met een combinatie van logopedie, psychotherapie en psychosomatische fysiotherapie.

    Ik ben zelf door deze periode het vertrouwen helemaal kwijt in mijn eigen lichaam en ben nogal een hypochonder geworden. Dit schijnt meer voor te komen bij mensen die lijden aan hyperventilatie. Het wordt de hoogste tijd dat ik mijn diagnose ga accepteren. Door te blijven piekeren over wat ik mankeer vererger ik de hyperventilatie alleen maar....

    Nogmaals bedankt voor jouw antwoorden. Ik weet nu wat mij te doen staat.

    Reageer
    #13

    Ik wens je in ieder geval veel succes en beterschap.
    Maar met de therapie gaat dat beslist lukken.

    Reageer
    #14

    Als ik ga slapen word ik vaak na een tijdje kortademig , maar als ik probeer te slapen schiet ik ineens wakker en lijkt het alsof ik niet geademd heb en voel ik me duizelig weet iemand wat dit is ?

    Reageer
    #15

    Al deze klachten passen bij middenrif problemen.
    geen hypervetilatie .
    groed Akbert
    dklachten

    Reageer
Reageer op: Vooral bij platliggen en na inspanning, longoedeem?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief