Ademnood na verslikking.

 • #1

  Hallo,

  Na een heftige emotionele periode heb ik 3 weken geleden goed de griep te pakken gehad; spierpijn, zere keel, koorts en zwaar verkouden. Dit heeft 2 weken aangehouden.

  Na die griep is het hoesten gebleven en is heftiger geworden. Als ik ga liggen (meestal als ik in bed lig) dan heb ik in eerste instantie hoestbuien waarvoor ik echt rechtop moet gaan zitten. In de ochtend zijn de hoestbuien zo diep dat ik ervan moet kokhalzen met overgeef neigingen. De tranen lopen dan over mijn wangen. Er komen ook brokken slijm mee met doorsnede van een euro. (kleur doorzichtig/wittig/gelig en soms beetje geel/groenig) De ene dag is het erger dan de andere dag. Ups en downs zullen we maar zeggen. Sommige dagen heb ik ook een nare smaak in mijn mond, geen idee of dit verband houdt met de overige klachten.

  Gister zat ik in de auto en had een keelsnoepje in mijn mond en wat er precies gebeurde weet ik niet maar het was alsof ik me verslikte en ik moest hoesten. Ik kon geen adem meer halen, het was alsof mijn longen leeg waren of mijn luchtpijp verstopt. Gelukkig kreeg ik nog net de auto aan de kant. Ik hapte naar adem maar die kreeg ik niet, het werd steeds erger en benauwder. Ik raakte in paniek en ben uit de auto gesprongen in de berm. Ik dacht echt dat ik stikte. Gelukkig kreeg ik ineens langzaam weer een beetje lucht maar mijn ademhaling bleef zo’n 15 minuten heel zwaar. Het was alsof mijn longen zich heel langzaam weer vol konden pompen met zuurstof.

  Ik heb me wel eens vaker verslikt maar dit heb ik nog nooit meegemaakt, het was erg angstig.

  Vandaag gaat het redelijk, ik heb alleen vanmorgen nog 2x zo’n diepe hoest/kokhalzen gehad. Verder wel kriebel in mijn keel en lichte hoestbuien/kuchjes. Vooral als ik moet praten komt dat naar boven. De hele dag heb ik wel een beetje druk op mijn borst waarvan ik denk dat het spierpijn is van gisteren die ademnood in de auto. Halverwege de middag heb ik ook een beetje een licht gevoel in mijn hoofd gekregen met beetje stijve nek en een vermoeidheidsvlaag.

  Ik wil niet gelijk naar een dokter rennen dus misschien heeft iemand hier ervaring mee of weet wat dit kan zijn?

  Reactie
  #2

  Wat een schrik! En wat een geluk dat je het er zo nog vanaf hebt gebracht. Wat er al niet had kunnen gebeuren in de auto...

  Ik denk doordat je een flinke bacteriële (groen!) keelontsteking hebt gehad, waardoor de slijmvliezen van de keel gezwollen kunnen zijn, en het gevoel in de keel heel anders is dan normaal, dat het snoepje is blijven hangen in de verdikte keel, en dat je dat niet direct gevoeld hebt waardoor de normale hoestreflex even uitbleef. Hierdoor kon het snoepje waarschijnlijk nog vervelender gaan zitten waardoor het erg lastig werd het eruit te hoesten. Bij een verslikking kunnen etenswaren vanuit de keel zich vergissen in de weg naar beneden, en gaan dan in plaats van via de slokdarm naar de maag, naar de longen via de grote luchtpijp.

  Ik denk dat het voor nu met een sisser is afgelopen maar dat je nog wel even geduld moet hebben voordat je weer helemaal beter bent, en je weer 'gewoon' kunt verslikken met een normale hoestreflex (lees: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoest)

  Als je onzeker bent, bel dan even met de assistente.

  In ieder geval van harte beterschap.

  Reactie
  #3

  Hoi Chantalle,

  Bedankt voor je reactie.

  Ik had me niet verslikt in het snoepje zelf, die had ik nog in mijn mond. Het was denk ik mijn eigen speeksel waarin ik me verslikte.

  Hopelijk is het gewoon nog een nasleep van die griep die ik gehad heb. Ik zit nu aan de Nisyleen druppels,kamille en brandnetel thee misschien dat dat gaat helpen.

  Ik wacht het nog even af en anders toch even naar de dokter.

  Reactie
  #4

  Doe nou voorlopig echt even rustig aan, dan is de kans dat er complicaties optreden het kleinst. Je bent ziek en daarvoor moet je de tijd nemen om goed te genezen. Als je haast maakt gaat het herstel alleen maar langzamer en duurt het allemaal nog langer.

  Reactie
  #5

  Maar wat moet je doen als je alleen bent?

  Reactie
  #6

  Als je alleen bent kan de Heimlich methode niet worden toegepast. probeer zo snel mogelijk hulp te alarmeren.
  Wat je zelf kunt doen:
  Ga voor een muur staan met je rug naar de muurzijde. Neem een kleine stap voorwaarts. Buig de knieën licht en kruis de armen voor de borst. Buig je hoofd naar voren en laat je met volle kracht met gebogen rug tegen de muur vallen.

  Reactie
  #7

  Nu al de 4e keer gestikt 1e keer toen ik in water viel en boven water kwam super banauwing kreeg moeilijk lucht 2e keer was veel erger verslikte mij in wat rijst het vreemde was dat er niets mmer in mijn luchtwegen aanwezig was maar kreeg met heel zwaar naar lucht happen iets wat lucht binnen uit paniek maar toch proberen rustig te blijven snakte ik even kleinere hapjes lucht naar binnen .toch ondanks dit als ik weer normaal probeerde te ademen ging dit heel zwaar geen hoest maar de lucht inademen echt vanuit mijn tenen echter ben ik bang gezien dit nu vaker gebeurt het een keer net te veel wordt.

  Reactie
  #8

  Stikken kun je maar 1 x.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Oke hehe bijna gestikt dan

  Reactie
  #10

  Als je je regelmatig verslikt, kan dat aan het slikken liggen. Er gaat dan iets niet helemaal goed.. je zou daarvoor naar een logopediste kunnen gaan

  Reactie
Reageer op: Ademnood na verslikking.
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief