Roken na longkanker en klaplong

  • #1

    Hoi beste mensen,
    Mijn moeder is 64 en heeft 4 jaar geleden de diagnose kleincellige longkanker gekregen. Na 2 jaar chemo, bestraling & immuuntherapie is ze schoon.
    Ze rookt al 30 jaar, en is hier ook tijdens en na de behandeling niet mee gestopt.
    Nu heeft ze onlangs een klaplong gekregen na een val, waarna ze in het ziekenhuis 2 weken niet heeft kunnen roken. 3 weken na de drain is ze dan toch weer begonnen. Ze rook niet heel veel, ongeveer 4-6 sigaretten per dag.
    Hoe gevaarlijk is dit?

    Ik heb haar al heel mijn leven geprobeerd te laten stoppen, ellenlange discussies gehad, maar ze wil het gewoon niet. Ze raakt dan helemaal overstuur. Ik kan haar ook niet dwingen natuurlijk. Heeft iemand tips?

    Reageer
    #2

    Als ze niet naar jou en haar artsen wil luisteren, houdt het vrees ik op......
    Ze is volwassen en verantwoordelijk voor haar eigen acties.
    Je zou haar er op kunnen wijzen dat ze niet alleen haar eigen gezondheid kapot maakt,maar ook haar naasten verdriet doet door haar gezondheid weer in gevaar te brengen.
    Dan is het aan haar wat ze daar mee doet

    Reageer
    #3

    Hoi hannah
    Kan me heel goed voorstellen dat je je zorgen maakt. Ken ook veel mensen die na een long diagnose doorroken. Het is voor sommige mensen nog t laatste stukje rust de sigaret. Ik ben zelf ook een roker en heb een paniekstoornis. Van de ene kant krijg ik paniek van het roken en als ik niet rook raak ik ook in de stress enz. Zo blijf je in een cirkel. Het is een verschrikkelijke verslaving. Wat me vaak machteloos en verdrietig maakt. Ik heb op vakantie een fikse verkoudheid en bronchitis enz gekregen ben meteen gestopt omdat t roken gewoon niet ging. Ben nu een week gestopt. Nu ik me slecht voel vind ik het niet heel moeilijk om te stoppen af en toe behoefte. Ben wel bang als ik dalijk weer beter ben hoe het dan gaat om te blijven stoppen. Mijn kinderen zeggen ook vaak dat ik moet stoppen en zeggen er iets van als ik rookte. Ik kan alleen voor mezelf spreken maar voor mij werkre dat averechts en gaf me nog meer druk en spanning dat ik dacht bekijk t allemaal maar ik steek er nog eentje op. Waar je uiteindelijk alleen jezelf mee hebt.
    Het is een verschrikkelijke verslaving. En hoop dat t goed blijft gaan.
    Wens je veel sterkte met je moeder.

    Reageer
Reageer op: Roken na longkanker en klaplong


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief