Adem blokkeert tijdens hoesten

 • #1

  Ik heb al 3 weken een ‘griepje.’ Begon als verkoudheid, daarna 2 weken hoesten, vooral s’nachts. Even leek het beter te gaan, maar sinds 3 dagen verandert deze hoest in verslikken/ademnood.
  Ik hoest uit, en op het moment dat ik wil inademen lijkt het alsof mijn luchtpijp blokkeert en komt er geen adem binnen. Daarna lukt het inademen alleen met een hard gierend geluid. En dan hoest ik opnieuw, en daarna klinkt opnieuw het gierende geluid bij de inademing enz.

  Ik heb opnamen geluisterd en qua geluid klinkt het precies als kinkhoest. De dokter heeft me overdag gezien, maar overdag heb ik vrijwel geen hoestaanvallen en kan ik prima in-en uitademen, en zo zei hij “ dat ik ee gewoon gezond uit ziet en dat het vast een verkoudheidje is.”

  Maar ik sta doodsangsten uit tijdens die hoestbuien. Ik heb het gevoel dat ik stik, en misschien flauw val of dood ga. En voel me dus totaal niet gehoord. Ik ben 43 jaar en heb genoeg ‘hoestjes’ meegemaakt om te weten dat dit géén normale hoest of verkoudheid is. Iemand tips of een idee? Ik ben echt bang…

  Reageer
  #2

  "De dokter heeft me overdag gezien, maar overdag heb ik vrijwel geen hoestaanvallen :" Dan lijkt het toch geen kinkhoest te zijn, want die gaat doorgaans de hele dag door. Er waart een virus rond dat vervelende hoestklachten veroorzaakt. Je kunt aan de huisarts een verwijzing vragen voor de longarts als je er bezorgd over bent

  Reageer
  #3

  Ik lees op veel medische websites juist dat het bij het beeld past, dat het hoesten toeneemt in de avond/nacht, en overdag minder is.

  U lijkt ook de doodsangst, het stikken en het blokkeren van mijn luchtpijp te negeren. Zou u mij alstublieft kunnen vertellen wat dat is, als het geen kinkhoest is? De lucht-blokkade is vaak 30 seconden. Ik loop dan blauw aan. Daarna begint de gierende ademhaling in de hoestbui en voelt het nog steeds alsof ik amper kan ademen.

  Reageer
  #4

  Dat antwoord staat al on het bericht van John: een virus wat vervelende hoestklachten veroorzaakt.
  Heb er zelf ook last gehad de afgelopen twee weken

  Reageer
  #5

  Ik negeer helemaal niks, maar je begrijpt blijkbaar niet dat ik via internet geen enkel onderzoek kan doen. Dan is het moeilijk om daar iets over te zeggen. Je zult dan terug moeten gaan naar de huisarts en eventueel een verwijzing voor de longarts vragen. Maar dat had ik al geschreven

  Reageer
  #6

  Vannacht ben ik door de ambulance opgehaald, nadat ik mijn bewustzijn was verloren door zo’n stik-aanval. In het ziekenhuis is kinkhoest vastgesteld, waar ik een heftige vorm van schijn te hebben.

  Advies voor mensen die dit lezen en hetzelfde meemaken: Luister altijd naar je gevoel. Laat je niet wegsturen met “dit is een virusje” of “iedereen hoest wel eens.” Vraag een second opinion aan als je het gevoel hebt dat de dokter je niet serieus neemt. Ook gevaccineerde volwassenen kunnen schijnbaar erg ziek worden van kinkhoest.

  Reageer
  #7

  Ik heb precies hetzelfde als u Anonie.
  Huisarts liet wel gelijk bloedprikken op kinkhoest. Morgen de uitslag.
  Maar je kunt er niets aan doen? Heeft u tips?

  Reageer
  #8

  Ik heb antibiotica mee gekregen, maar wel met de boodschap dat het waarschijnlijk al te laat was voor antibiotica. (Het werkt alleen in het begin, voordat de klachten echt naar worden.) Bij mij heeft de antibiotica daarom niet zoveel gedaan. Ik heb nog steeds stikaanvallen, maar kan er inmiddels wel beter mee omgaan. Soms loop ik nog blauw aan en ga ik bijna over mijn nek, maar ik probeer er op te vertrouwen dat de adem op den duur wel weer op gang komt. Dat is tot nu toe ook gebeurd.

  De dokter zei dat het vooral een kwestie is van uitzitten. “100 dagen,” zei ze. Dus het zal nog wel even duren.

  Mijn tip is om te proberen niet angstig te worden tijdens de stikaanvallen. Het klinkt raar, omdat het doodeng is, maar de angst kan het erger maken. En vertel het ook aan je omgeving. Ik ben het stadium van besmetting voorbij en ben dus onder de mensen. Maar mensen schrikken heel erg wanneer ik zo’n aanval krijg en weten niet of ze een ambulance moeten bellen oid, dus is het beter om het van te voren even te melden dat het wel weer goed komt als je daar in schiet.

  Ik heb helaas geen tips om het herstel te versnellen. Ik wens je heel veel beterschap!

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Bedankt voor u reactie Anonie.
  Uitslag van de test was inderdaad kinkhoest.
  Wát een heftig gebeuren! Er mag wel meer bekendheid komen over kinkhoest bij volwassenen!
  Ik zit er een beetje doorheen... Ben al weken niet fit, en nu die stikaanvallen, slecht slapen. Alles doet pijn, benauwd. En na een hoestaanval lichamelijk uitgeput. Ben volwasssen en gevaccineerd, had dit niet verwacht.
  Hoop niet dat dit 100 dagen gaat duren....:-(. Probeer bij de dag te leven.
  Zoonlief blijkt ook kinkhoest te hebben. Maar die heeft gewoon al weken een enorme hoest. Meer niet.
  Hier geen antibiotica omdat dit alleen in het begin blijkt te helpen.
  Sterkte en beterschap ook voor u.

  Reageer
  #10

  Vind ik ook. Er moet meer informatie komen over kinkhoest bij volwassenen, en hoe heftig het kan zijn. Ik heb het ook via mijn zoon, die inmiddels al 2 maanden hoest. Hij heeft geen stikaanvallen en het ziektebeeld is milder bij hem. Volgens de dokter is dit omdat de vaccinaties minder lang geleden gegeven zijn bij hem.

  Dag bij dag leven is het beste. Het zal op den duur vanzelf over gaan. De stikaanvallen zijn inmiddels wel milder bij mij. Waar een aanval eerder 3 minuten duurde, duurt het nu 30 seconden. Misschien geeft dat wat hoop. Beterschap!

  Reageer
  #11

  Hoe gaat het nu?
  Kunt u ook gewoon werken of niet?
  Ik ben begonnen met paardenmelk (google maar eens op paardenmelk en kinkhoest) en de stikaanvallen waren met 2 dagen verdwenen.
  Maar geen idee of dat anders ook zo was...
  Nog wel erge hoofdpijn, nare lange hoestbuien, slecht slapen enzo. Maar blij dat die heftige, lange stikaanvallen over lijken te zijn.

  Reageer
  #12

  Het gaat steeds wat beter. Overdag ben ik over het algemeen functioneel. De stikaanvallen zijn steeds korter, maar kunnen nog wel op een random moment ontstaan. Nu nog 1-3x per dag. Ik heb momenteel het meest last van mijn strottenhoofd waarop een pijnlijke zwelling is ontstaan. Waarschijnlijk door de stikaanvallen en de ongewone positie waarin het strottenhoofd daardoor geduwd wordt. Ga er mee terug naar de huisarts.

  Fijn dat het beter gaat danzij de paardenmelk. Ga er zeker naar op zoek. Zou fijn zijn als dit achter de rug is. Bedankt voor de tip!

  Reageer
  #13

  Helaas zijn de stikaanvallen bij mij erg herkenbaar. Heel naar en was totaal in paniek. Heeft 1,5 week aangehouden 1x per dag. Het is niet waar dat je met kinkhoest heel de dag aan het hoesten ben. Dat hangt af van de fase en bij iedereen weer iets anders.
  Onbegrijpelijk dat de huisartsen hier niet mee bekend zijn. Ze zat mij aan te kijken van wat doe je hier.
  Ik zat daar met al mijn wanhoop en wist wel dat er weinig aan te doen was maar wellicht tips of iets voor die aanvallen. Huisarts zei, ja dat kan ik vanaf hier niet beoordelen. Ik had het moeten filmen. Voelde me totaal niet gehoord.
  Het stond nu op nos.nl over zoveel uitbraken. Dit cijfer zal waarschijnlijk velen malen hoger zijn. Bij mij vonden ze testen nl niet nodig omdat er toch niets tegen te doen is. En zo lopen er veel mensen mee rond.

  Reageer
  #14

  Hoe herkenbaar allemaal.
  Een maand geleden begonnen, het verloopt in verschillende fases.
  Eerst een paar dagen grieperig, daarna beginnen hoesten, in week 2 begon het echte hoesten, nachtenlang onophoudelijke hoestbuien, een piepende ademhaling.
  Vanaf Week 3 was het de hel, de stikaanvallen en extreme vermoeidheid.
  Middenin je diepe slaap, wakker schrikken omdat je aan het stikken bent.
  Daarna totale vermoeidheid, tranende ogen, totale uitputting.
  Alsof al je energie in 1 minuut volledig terug onder 0 staat.
  Ook 17 dagen stem volledig kwijt. Nu nog steeds heel vermoeiend om te spreken, alsof je je ganse lichaam nodig hebt om iets te kunnen zeggen.
  Stemtoon klinkt totaal anders, is zwak en bepaalde woorden vallen totaal weg tijdens het spreken.
  Zit nu in week 6, de moed zou je in de schoenen zakken.
  Je hebt ook het gevoel dat dit niet onmiddellijk opgelost gaat zijn en vraagt je zelf af, of je eigenlijk nog ooit de oude gaat worden?
  Ik moet een inspanning leveren om mijn ogen open de houden. Zo een erge druk op ogen en voorhoofd.
  Werken gaat totaal niet, als je op internet leest dat dit (bij volwassenen ) een gewone verkoudheid is, dan kan ook ik beamen dat dit totaal onjuist is. Kinkhoest is lange tijd weg geweest, vermoedelijk hebben de artsen nog niet de ervaring wat het precies inhoudt.
  Kinkhoest is slopend, uitputtend…..
  Veel sterkte iedereen !

  Reageer
  #15

  Beste,
  Wat je beschrijft is laryngospasme, ofwel strottenhoofdkramp. Het was ook bij mij het eerste teken van kinkhoest. Helaas herkennen veel doktoren dit niet of begrijpen niet dat het een daadwerkelijk op slot gaan van het strottenhoofd is, geen 'gevoel'. Je kunt flauwvallen bij te weinig zuurstof en dan ontspant de gladde spier zich weer. Het verschijnsel lost zichzelf daarmee op, maar is intens stikken op de momenten dat het gebeurt. Wat een beetje helpt is je hoofd wat omlaag geknikt houden. Wat bij mij ook helpt is in een nat doekje (microvezel) ademen zodat het strottenhoofd niet teveel geprikkeld wordt door de droge lucht die ingeademd wordt. En ieder uur de wekker zetten om uit jezelf je longen leeg te hoesten. Het is ten slotte een prikkeling vanuit de longen in reactie op slijm.
  Veel sterkte! Ik had gemiddels 50 spasmen in de nacht voor een week. Het duurde bij elkaar drie weken en de laatste twee weken zakte het van tien naar twee per nacht. Ik heb wel antibiotica geslikt in de tweede week van de kinkhoest.

  Veel sterkte! Het stikken is toch het aller naaste van deze infectie!

  groeten, Marieke

  Reageer
Reageer op: Adem blokkeert tijdens hoesten


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief