hoest

 • #1

  Hallo,

  ik ben 24 jaartjes, rook niet en heb last van hevige hoest. Ik heb het nu al twee maanden. Het was de eerste paar weken echt droge hoest, maar snachts werd het heel hevig. Ik ben 2 weken terug naar de dokter gegaan en kreeg medicijn. Mijn longen waren toen 'gezond'zei de dokter. Ik heb het een week genomen, maar de hoest houdt niet op! Wordt niet eens minder. Soms voel ik alsof ik bloed in mn keel heb. Net alsof ik zo hard aan het hoesten ben dat ik mn keel beschadig. wat kan dit zijn?

  Reactie
  #2

  Gelukkig lijkt het dus allemaal onschuldig te zijn. Er is volgens de huisarts geen reden te denken aan een ernstige oorzaak.
  Toch blijf je hoesten en lijkt je keel zich niet te herstellen. dat is erg vervelend, temeer daar je nu zegt dat je denkt dat er bloed in je keel zit.
  Dat zou best kunnen, telkens met grote kracht ucht door je keel persen, kan kleine schaafwondjes veroorzaken die op hun beurt weer kunnen gaan kriebelen waardoor je langdurig in de vicieuze circel kunt komen.
  Je kunt vragen of de huisarts codeïne-tabletten wil voorschrijven. Deze tabletten verodven je keel een beetje waardoor het hoesten een beetje onderdrukt wordt. De hoestprikkel wordt dus gedempd. Omdat je er ook een beetje suf van wordt zou ik ze alleen `s nachts gebruiken als je gaat slapen, je kunt dan rustiger slapen en je keel kan dan `s achts herstellen.

  Reactie
  #3

  Koud drinken of een waterijsje willen de pijn wel eens verzachten. Ook zuigen op een dropje kan de pijn verlichten. Speciale zuigtabletten zijn niet nodig. Drop werkt net zo goed.
  Gorgelen met kamillethee of zout water smaakt niet zo lekker, maar sommige mensen vinden er wel baat bij. U krijgt een juiste zoutoplossing als u in een glas warm water één theelepeltje zout oplost. Gorgeldranken uit de winkel werken niet beter, maar sommige mensen vinden ze minder vies smaken.
  Gun uzelf rust als u voelt dat u dat nodig heeft. Zeker als u koorts heeft en u zich niet lekker voelt. U doet er goed aan om vooral uw stem rust te geven. Dat wil zeggen: praat zo min mogelijk.
  Als de pijn erg hinderlijk is, kan een pijnstiller helpen. Voorbeelden van pijnstillers zijn: paracetamol, ibuprofen, diclofenac of naproxen.

  Tekst is afkomstig van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) over 'hoesten'

  http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R1698831043187532

  en

  http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R1877411038666273

  Reactie
  #4

  Er dreigt geen longontsteking, er is geen indicatie voor ernstige tumoren, eigenlijk heb je gewoon pech en is geduld en goede zelfzorg het beste dat je kunt doen.

  Reactie
  #5

  Nou ik ben er weer en hoest dus nog steeds. Maar nu heb ik iets erbij gekregen super donkere en zeer droge lippen. Ik smeer savonds een boel vaseline op mn lippen, maar dat heplt niet. Ik masseer ze af en toe met vaseline en een tandeborstel en dat helpt ook niet. Het hoesten is super irritant, want ik voel me ook niet goed en zie er ziek uit. Ik eet ook best gezond. zoveel fruit op een dag en allerlei groenten maar het houdt niet op.

  Reactie
  #6

  Sandra, ik zou terug naar de huisarts gaan en een verwijzing vragen.
  het lijkt me nodig om eens achter de oorzaak te komen.
  een verwijzing longarts of misschien cardioloog, gewoon even bespreken, niet blijven doorlopen.
  Sterkte, Brenda

  Reactie
  #7

  Vreemd. Droge lippen in de winter is vaak een gevolg van in te droge ruimten verblijven. heleboel mensen vinden het in de winter zonde om te luchten, omdat dat ten koste gaat van de verwarming. Er is een groot nadeel van weinig luchten, namelijk dat de lucht erg droog wordt. En inderdaad, als de lucht droog is, worden je lippen ook droog, maar dan zul je met een droge keel ook eerder gaan hoesten. Logisch, dus dan moet je echt vaker de deur uitgaan en meer luchten in huis.

  Reactie
Reageer op: hoest
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief