zweten bij een kind

 • #1

  Hallo allemaal,
  Ik heb een zoontje van 7 die alleen als hij slaapt heel erg zweet, en dan ook zo erg dat het hele bed doorweekt is en de kussens en het beddengoed uiteraard ook.
  Ik leg hem al op een handdoek maar dat helpt niet echt.
  Vraag me dus toch af of iemand tips heeft of weet waardoor het zou kunnen komen.

  Groetjes Ikke.

  Reactie
  #2

  Hoi "Ikke", omdat mijn zoontje hier ook last van heeft ben ik eens gaan speuren op het internet. Er is weinig over te vinden maar.....Dokter de Ridder schreef het volgende op de site "ouders online". Misschien heb je hier iets aan:

  Citaat:

  Overmatig zweten tijdens de nacht kan allerlei oorzaken hebben. Meestal is het verschijnsel echter fysiologisch, oftewel niet afwijkend.

  Als het zweten niet fysiologisch is, dan kunnen er – onder andere – de volgende dingen aan de hand zijn:

  een infectie, met name tuberculose;
  endocrinologische problemen (hormonaal, bijvoorbeeld schildklierproblematiek);
  zweten als bijwerking van medicatie;
  bij koorts in het algemeen.
  Bij niet fysiologisch nachtzweten moet er naast het zweten sprake zijn van andere – bijkomende – klachten. Bijvoorbeeld:

  gewichtsverlies;
  pijn;
  medicijngebruik;
  hyperactief gedrag;
  slechte eetlust.
  Als er sprake is van een of meer van de bovengenoemde klachten, is het nodig een arts te consulteren. Anders niet.

  Ik neem aan dat er in uw geval geen sprake is van andere klachten – anders had u dat wel erbij verteld – dus dat er sprake is van fysiologisch nachtzweten. In zo'n geval is het voldoende om ervoor te zorgen dat het kind 's nachts niet te warm is ingepakt, zoals u al doet. Verder hoeven er geen maatregelen genomen te worden.

  Reguliere medicatie tegen nachtelijk zweten is er niet, maar is ook niet nodig. Over homeopathische middelen kan ik niets zeggen; daar weet ik te weinig van.

  Lissy de Ridder
  kinderarts AMC

  Reactie
  #3

  Kan het zijn dat uw zoontje door een erg spannende fase gaat, en overdag erg veel meemaakt dat hij 's nachts nog niet helemaal goed kan verwerken? Kinderen die onrustig slapen hebben overdag sterke behoefte aan rust, reinheid en regelmaat.
  Aangezien u geen andere onrustbarende symptomen beschrijft aan uw zoon, zou ik het in deze hoek zoeken.
  Succes.

  Reactie
  #4

  Heb je dit al gelezen?

  http://www.dokter.nl/forum/Kinderen/164805-zweetlucht-dochtertje-8-jaar.html

  en

  http://www.dokter.nl/forum/Kinderen/180277-moe-en-overmatig-zweten/Page-2.html

  Reactie
  #5

  Ons dochtertje van 3 jaar is de laatste 4 weken plots overdag vaak moe (ligt af en toe met haar ogen dicht in de zetel). Ook zweet ze 's nachts en tijdens haar middagdutje heel erg. Haar haren zijn dan helemaal nat, net alsof ze pas uit de douche komt. Overdag zweet ze ook meer dan een normaal kind en is vaak bezweet.
  Ik ben me nu pas vragen te stellen omdat deze symptomen niet gepaard gaan met koorts. Ze heeft in die periode wel eens 2 dagen hoge koorts gehad, maar er werd geen behandeling gestart door de dokter (waarschijnlijk virale infectie). Buiten haar vermoeidheid is ze wel 'gezond'.
  Ik maak me plots zorgen omdat iemand me zei dat ik haar verder moet laten onderzoeken, omdat die symptomen kunnen wijzen op ernstige problemen (hartproblemen, suikerziekte) of ook te maken kunnen hebben met ADHD (ze is wel een heel druk kind). Ik ben nu helemaal wakker geschud, maar ik wil tegelijk geen onnodige onderzoeken laten uitvoeren en nodeloos paniek zaaien.

  Kan iemand mij helpen?

  Reactie
  #6

  neem geen risico en ga naar de huisarts, hij kan bepalen of je naar een kinderspecialist moet. hier zou ik echt aandacht aan besteden!
  het beste, Brenda

  Reactie
  #7

  Direct naar de huisarts.

  Reactie
  #8

  Ik maak me plots zorgen omdat iemand me zei dat ik haar verder moet laten onderzoeken, omdat die symptomen kunnen wijzen op ernstige problemen (hartproblemen, suikerziekte)

  Terecht, een kind met deze symptomen moet naar de huisarts. Beter te veel dan te laat en die onderzoeken?

  Ik zou het er graag voor over hebben.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Sofie,
  Mijn kleindochter van twee jaar heeft precies de zelfde symptomen, hevig zweten gedurende haar slaap. Het begon ook na hoge koorts en veertien dagen hospitalisatie.
  De dokters zeggen ons niet (nog niet) ongerust te maken. Ongerust zijn we toch! daarom had ik graag geweten hoe het bij jullie geëvolueerd is.
  het beste gewenst.

  Reactie
  #10

  mijn dochter van 11 jaar heeft ook 14 dagen in het ziekenhuis gelegen,omdat zij ook heel moe was en vaak last heeft vanhoofdpijn en ze had soms uitlaatverschijnselen,krachtverlies in haar handen.
  Veel onderzoeken gehad,maar niks kunnen vinden.
  Momenteel wachten wij op de uitslag van haar beenmerg.

  Nadat ze ontslagen is uit het ziekenhuis begon ook het nachtzweten bij haar.
  Je ziet gewoon druppels zweet op haar borst en haar haarlijn is ook heel nat.

  Ik ben ook benieuwd wat dit kan beteken...ik durf eerlijk gezegd niet meer de haar kinderarts te bellen omdat ze zo veel onderzoeken gehad hebt dat naar niks uitwees.

  Reactie
  #11

  Mijn dochter van 3 jaar zweet ook heel veel tijdens haar middagdutje en 's nachts (haar kussen is elke dag drijfnat). Overdag zweet ze ook veel en vooral als ze moe is, is haar haar drijfnat alsof ze net onder de douche vandaan komt. Hiernaast slaapt ze overdag nog steeds 3 tot 4 uur en 's nachts ook zo'n 12 uur.
  Aangezien ik het idee heb dat het steeds erger wordt, heb ik een afspraak gemaakt bij de huisarts voor a.s. dinsdag. Zodra ik iets meer weet zal ik het je laten weten.

  Reactie
  #12

  Overmatig zweten is in de meeste gevallen onschuldig.

  Toch zijn er enkele situaties dat u wel een arts dient te raadplegen:

  Ten eerste als kinderen bij activiteiten veel zweten, kortademig en moe zijn, zodat ze moeten stoppen met de activiteit en als ze een blauwe kleur krijgen.

  En ten tweede als er sprake is van puberteitskenmerken die niet bij de leeftijd passen.

  Laat je de diagnose hier weten? Dank je.

  Reactie
  #13

  Misschien een beetje een rare vraag,maar mijn dochtertje van 8 jaar begint nu al vreselijk te ruiken onder haar oksels.Transpireren doen we allemaal maar dat er bij zo'n jong kind al zo een geur vanaf komt.
  Graag hoor ik of iemand hier ook ervaring mee heeft ,want om nu al met de deo te gaan beginnen is wel heel vroeg (denk ik).

  Reactie
  #14

  gebruik Therme, kost 15€ en je bent zeker 5 dagen af van een zweetgeur!

  Reactie
  #15

  Stinkend zweetlucht komt door oud zweet.
  Worden haar oksels wel dagelijks gewassen ?

  Reactie
Reageer op: zweten bij een kind
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief