Groeistuipen

 • #1

  Mijn nichtje klaagt over pijn aan haar been van de heup via de knie naar de voet. Weet iemand wat dat kan zijn want het is niet rood of gevoelig bij aanraken? Ik denk zelf aan groestuipen...

  Reageer
  #2

  Let op! het kan de ziekte van Pertes zijn, en daar moet je razend goed bijzijn.

  De ziekte van Perthes is een probleem van de heupkop. De eigenlijke oorzaak is niet bekend. Vrijwel zeker is het een verminderde bloedtoevoer van de heupkop. De ziekte van Perthes komt voor bij kinderen tussen de 2 en 13 jaar, 80% is tussen de 4 en 9 jaar. De ziekte duurt gemiddeld 2 tot 3 jaar.

  De eerste klachten zijn vaak mank lopen en pijn in de heup, het bovenbeen of de knie. Bij lichamelijk onderzoek ziet men een bewegingsbeperking. Om de diagnose te stellen wordt er lichamelijk onderzoek verricht en wordt er een röntgenfoto van de heup(en) gemaakt.

  Als de diagnose duidelijk is volgt een indeling naar duur van de aandoening en mate van aantasting van de heupkop. De indeling van Catterall is een voorbeeld van een indeling van de mate van aantasting van de heupkop, er zijn ook andere in gebruik. Deze indelingen zijn van belang voor de prognose en in te stellen therapie, die kan variëren van rust tot beenontlastende hulpmiddelen of operatief ingrijpen.

  Het uiteindelijke gevolg van de ziekte is afhankelijk van de mate waarin de heupkop en heupkom in elkaar passen. Hoe jonger het kind des te groter de kans op volledig herstel.

  Reageer
Reageer op: Groeistuipen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief