opgezwollen amandel

  • #1

    hallo,
    sinds een paar maanden is mijn rechter keel amandel behoorlijk opgezwollen. Je kunt hem duidelijk zien, maar doet geen pijn. De structuur is een beetje raar (maar misschien hoort dit ook wel), kuiltjes en hier en daar een klein wit plekje.
    Hoe kan het dat deze zo opgezwollen is?? moet ik me zorgen maken??
    ik bel wel regelmatig verkouden, en soms zitten er wel dikke witte bultjes op en doet het behoorlijk pijn. Maar dat laatste heb ik niet zo heel vaak.
    Weet iemand wat dit is en of ik er iets mee moet doen?

    Groetjes,
    Anouk

    Reageer
    #2
    Reageer
    #3

    Asymmetrisch vergrote amandelen is meestal het gevolg van infectie en in principe niets bijzonders.

    Toch moet er ook gedacht worden aan de kans op een lymfoom, kanker van de lymfeklieren. De symptomen van lymfoom variëren van patiënt tot patiënt. Sommige patiënten hebben vergrote lymfeklieren (hals, oksels, lies, enzovoort), anderen hebben symptomen zoals koorts, rillingen, malaise (algemeen gevoel van ziek zijn), verlies van eetlust, nachtzweten en spierpijn.

    Het ontbreken van 'koorts' symptomen maakt de kans op een lymfoom veel kleiner, maar moet toch nog door een arts beoordeeld worden om het definitief uit te sluiten.

    Als je ouder was geweest, is een andere voor de hand liggende diagnose nog het plaveiselcarcinoom.

    Mijn advies zou dus zijn naar de huisarts te gaan voor een goede dagnose om je echt gerust te kunnen stellen. Ervan uitgaan dat het een onschuldige infectie is, is aannemelijk maar toch zou je het beter zeker willen weten.

    Reageer
    #4

    Hallo,

    Ik heb al ongeveer 3 tot 4 dagen last van opgezwollen amandelen. Ze zijn rood, met een hoop kuiltjes en bultjes met witte stippen. Ze doen geen pijn, ik had eerst wel een beetje keelpijn maar nu niet meer. Ik heb nu alleen het gevoel dat me keel zacht dichtgeknepen wordt. Ik kan pas maandag naar de huisarts.

    Als iemand hier wat meer over weet hoor ik het graag. Ben best een beetje bezorgd.

    Reageer
    #5

    Dit is niets om je bijzonder zorgen over te maken. Het lijkt een eenvoudige tonsillitis te zijn. In principe gaat het vanzelf weer over.

    Reageer
    #6

    Tonsillitis is een ontsteking van de keelamandel (tonsillen). Tonsillitis wordt meestal veroorzaakt door een virus, maar streptococcen kunnen ook de veroorzakers zijn. Bij tonsillitis zijn de keelamandelen opgezwollen en rood, waarbij soms witte stippen en pus zichtbaar worden. Ook de lymfeklieren in de hals kunnen pijnlijk en opgezwollen zijn.

    Behandeling van tonsillitis bestaat, omdat het meestal veroorzaakt wordt door een virus, voornamelijk uit een afwachtend beleid. Bij een bacteriële infectie is de behandeling het oraal toedienen van penicilline gedurende een week. In geval van zich telkens herhalende tonsillitis kunnen de amandelen operatief verwijderd worden (tonsillectomie).

    Reageer
    #7

    weet je al wat het geweest is die amandel?

    Reageer
    #8

    Ik heb al dik 4 jaar een opgezwollen amandel... heb er nooit last van. Soms doet ie even pijn.

    Moet ik naar de dokter gaan?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik heb ook asymmetrisch amandel, lichte keelpijn en knijp gevoel daarvoor ben ik bij de KNO-arts geweest. Hij heeft naar mijn keel en stembanden gekeken en zei vervolgens dat het een chronisch amandelontsteking is. Floris als ik jou was zou ik het toch even laten zien werkt geruststellend.

    Reageer
    #10

    Ik heb öok heel raar aan 1 zijde opgezwollen amandel ben 33jaar ben zo bang om naar de arts te gaan omwille dat die zou zeggen dat ik ernst ziekte is

    Reageer
    #11

    Hebben meer mensen last van een opgezwollen amandel aan maar één kant voor lange tijd? Zonder last te hebben?

    Reageer
    #12

    Hi,

     

    heb dezelfde klacht. Ben je er toevallig al voor naar de arts gegaan? Ik wil namelijk een KNO-arts bezoeken maar maakt me een beetje bezorgd.

    Reageer
    #13

    Ik heb al ruim 10 jaar een gezwollen amandel aan een kant. Ooit laten zien aan arts, niets aan de hand en het zit er nog steeds.

    Reageer
    #14

    Dan is het goed om toch eens een verwijzing te vragen voor de KNO arts

    Reageer
    #15

    @bloem. Was het een KNO arts die de diagnose heeft gesteld? Ik heb namelijk te horen gekregen dat het een kleine kans is op lymfeklierkanker. Moet de amandel weghalen

    Reageer
Reageer op: opgezwollen amandel


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief