Prikkel op stembanden, keelpijn en verstopte neus n.a.v. zang

 • #1

  Hallo daar,

  Het feit dat ik mezelf snel zorgen maak is niets nieuws, maar toch, het voelt beter om het even te delen met de wereld. Ik zing met enige regelmaat en ik zit dan ook in een bandje, maar ik zing ook veel rocknummers, waarbij ik mijn valse stembanden vaak gebruik bij het zingen. Om hogere noten te halen ben ik ook nog weleens geneigd om veel druk te zetten op mijn stembanden. Het dagelijks herhalen van dit geforceerd stemgebruik kan gevaarlijk zijn, maar daar had ik niet bij stilgestaan.

  Ik heb de afgelopen twee dagen nauwelijks tot niet gezongen, maar toch heb ik ineens een apart gevoel in mijn keel en ik denk eigenlijk specifiek bij mijn stembanden. Bij het uitademen heb ik soms nogal een prikkelend gevoel alsof ik moet hoesten, maar hoesten lijkt me niet al te goed voor je stem. Daarom drink ik vaak water, begin ik zachtjes te neuriën of drink ik thee met honing. Na het drinken van thee met honing gaat het ook vaak even prima.

  Als ik nu zing, begint mijn keel ook te prikkelen. Daarom heb ik mezelf voorgenomen even niet te zingen, goed door me neus te ademen, hoewel die ook al een tijdje verstopt zit, en vooral veel warme dranken met honing of water te drinken.

  Ik ben dus bang dat ik mijn stembanden heb beschadigd, dat ik poliepen heb of dat ik gewoon echt toevallig een infectie heb opgelopen.

  Kenmerken zijn dus: kriebel bij het diep ademen, kriebel bij hard zingen, soms bij het praten en ook een verstopte neus al een hele tijd en af en toe krijg ik er keelpijn van.

  Naast het stoppen met zingen en het drinken van water en thee, heeft iemand nog een advies voor mij en wat zou het kunnen zijn ondanks het beperkt aantal genoemde kenmerken?

  Heel erg bedankt en met vriendelijke groeten,

  T. anno

  Reageer
  #2

  Het zou een virusinfectie kunnen zijn, maar ook een overbelasting van je stembanden. Ga naar de huisarts met de klachten

  Reageer
Reageer op: Prikkel op stembanden, keelpijn en verstopte neus n.a.v. zang
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief