Zwaardvormig aanhangsel of tumor?

  • #1

    Ik ben een man van 30 en heb nu ongeveer een jaar geleden een bobbel ontdekt onder mijn borstbeen. Het is een harde bobbel, maar het voelt alsof het is afgerond en het is circa 2cm lang. Als ik zoek op bulten onder borstbeen, of in het Engels, kom ik steeds op het zwaardvormig aanhangsel, maar op afbeeldingen lijkt het zwaardvormig aanhangsel kleiner dan wat ik voel, en dat aanhangsel zou dan op dezelfde hoogte moeten zitten als de rest van het borstbeen.. echter ligt die bult van mij er net onder en moet je best even drukken op het zachte gedeelte onder het borstbeen om het te kunnen voelen. Ik vraag me daarom ook af of het wel een zwaardvormig aanhangsel is. Als ik zit of voorover buig heb ik een soort trekkend gevoel op die plek en een wat benauwd gevoel. Soms moet ik ook hoesten.
    De huisarts had er een tijdje geleden even snel aan gevoeld maar ik vraag mij af of hij wel goed voelde want ik voelde zijn vingers bijna niet bij aanraking en zelfs moet ik ook wel iets harder duwen dan even losjes de vinger er op leggen zoals bij de rest van het borstbeen. Ik heb ook veel last van maagzuur, maag pijn en mijn borstbeen en ribben doen ook vaak zeer.

    Ik heb al bloedonderzoeken gehad, was allemaal in orde. Ik heb een gastroscopie in Juli 2015 wat ook goed was.. ik neem aan dat als er een gezwel zou hebben gezeten in de organen of slokdarm ofzo dat het dan gezien moet zijn..dus de bult ligt er sowieso buiten. Ik heb wel een keer een röntgenfoto laten maken van mijn borstkas, maar ik vraag mij dus af of dat gedeelte van mijn borstbeen/zwaardvormig aanhangsel daar ook op zou staan of niet.. enig idee?

    Zou ik om een echo kunnen vragen, kan een echo doorgaans zonder afspraak in het ziekenhuis gemaakt worden? Is een Röntgenfoto een beter idee om een beeld ervan te krijgen? Of denken jullie dat het toch het zwaardvormig aanhangsel zal zijn?

    Vriendelijk bedankt voor het meedenken

    Reageer
    #2

    Het klinkt in ieder geval als het zwaardvormig aanhangsel. Zowel de plaats die je aangeeft en zoals je beschrijft wat je voelt.

    Reageer
    #3

    Bedankt voor de reactie! Is het zwaardvormig aanhangsel van een ander soort 'materiaal' gemaakt dan de rest van het borstbeen? Een ietwat zachter spul? Want het voelt niet als dezelfde hardheid als het borstbeen. Stel dat het dus inderdaad wel het zwaardvormig aanhangsel is..zou er iets mis mee zijn? Het zou toch niet zulke problemen moeten geven..misschien steekt het in de maag ofzo..? Misschien toch goed nader onderzoek te laten doen? Ik heb het soms echt te benauwd voor woorden, soms straalt het ook door naar mijn ruggenwerven (bovenin).

    Reageer
    #4

    Dat is correct. Het zwaardvormig aanhangsel is als het ware de punt van het borstbeen en bestaat uit kraakbeen. Ik denk niet dat je klachten door het aanhangsel worden veroorzaakt. Ik denk dat je een maagprobleem hebt. Teveel maagzuur.
    Doe ook eens de test op:
    http://www.dokter.nl/index.php?option=com_hyperventilatietest

    Reageer
    #5

    hoi,

    Om afwijkingen aan het bot echt duidelijk te zien is er een CT scan van de thoracalen nodig. Dit kan met en zonder vloeistof. Met gallium kunnen ze eventuele ontstekingen zien. Weet je inmiddels de oorzaak al?

    Reageer
    #6

    Hallo,

    Ik heb dezelfde klachten als jij omschrijft. Ik ben een tijd geleden naar de huisarts geweest omdat ik ineens ademhalingsproblemen kreeg en ongeveer een maand last had van benauwdheid. De huisarts gaf toen aan dat het aan hyperventilatie zou liggen. Hier was ik het zelf niet mee eens omdat de benauwdheid de gehele dag lang aanhield en dan voor een duur van ca. een maand. Sinds een aantal maanden heb ik ook een vervelend gevoel bij mijn zwaardvorming aanhangsel. Het is zelfs zo dat ik sinds kort mijn borstbeen kan kraken wanneer ik mijn schouders naar achteren zet en op mijn zwaardvormig aanhangsel druk. De last die ik heb gaat ook vaak gepaard met benauwdheid. Als ik echt veel gegeten heb worden de klachten erger.

    Heb je zelf al uitsluitsel hierover gekregen? Ik ben erg benieuwd naar de uitslag.

    Reageer
    #7

    Hoi.

    Ik herken jullie verhaal ook.

    Hebben jullie al een diagnose?

     

     

     

    Reageer
    #8

    Ik heb iets gelezen over een ziektebeeld dat hierop lijkt: Tietze.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Is er toevallig iemand die al meer weet over bovengenoemde klachten? Ikzelf kamp met dezelfde klachten en zou hier veel aan hebben.

    Reageer
    #10

    Een tijdje geleden ben ik met dergelijke klachten bij de huisarts geweest. Die trok de conclusie dat het het syndroom van Tietze is. Dat is een niet ernstige aandoening die wel lastig, soms pijnlijk maar ook weer ineens verdwenen kan zijn.

    Reageer
    #11

    Bekend verhaal, ik heb echt precies hetzelfde. Wel ongeveer drie centimeter groot. Ook vaak benauwd. Enig idee al?

    Reageer
    #12

    Ik heb nu ongeveer ook hetzelfde. Zijn jullie inmiddels al van het probleem af?

    Reageer
    #13

    Op het maagzuur na lijkt het erg op Xyfodynie. Misschien is het dat wel? Kan makkelijk behandeld of verwijderd worden.

    https://www.ziekenhuisamstelland.nl/nl/patienten/klachten-aandoeningen/xifodynie/

    Reageer
    #14

    Ik heb sinds half juni 2021 last van het zwaardvormig aanhangsel. Ik had daar een gevoelige plek en ben daar toen op gaan voelen, drukken. (helemaal niet handig) sinds die tijd veel last. Naar prikkerig gevoel en ook vaak steken ter hoogte van het maagkuiltje. Als die plek getriggerd wordt ook veel boeren. Ik ben bij een chirurg geweest en hij vertelde mij dat dit 4 tot 6 maanden kan duren. Ik kreeg diclofenac mee. Helaas doet dit niets. Ik word erg beperkt in mijn doen en laten. (werken, huishouden, zwemmen, tillen, bukken en ook zitten) Als ik op mijn rug ligt dan worden de klachten uiteindelijk minder. Op mijn zij liggen geeft ook vaak klachten. Kleding ter hoogte van het maagkuiltje kan ik ook niet verdragen, geeft een benauwd, opgeblazen gevoel. Ik heb het idee dat dit niet zelf meer overgaat. Ik heb in juli een echo gehad en bloed laten prikken. Echo was helemaal goed, bezinking was iets aan de hoge kant. Vorig jaar een gastroscopie gehad, middenrifscheurtje maar verder goed. De chirurg zei dat ze ervan op terug gekomen zijn om dit te opereren maar ik lees dat in Amstelveen dit (nog) wel gedaan wordt. Zijn hier goede ervaringen mee? Ik hoop dat ik van de klachten af kan komen, ik heb fibromyalgie daar kan ik mee omgaan maar deze klachten beperken mij heel erg. Alvast bedankt voor eventuele reactie(s)

    Reageer
    #15

    Ook ik heb een bobbel midden onder mn ribben. Echter ook 1 op mijn ruggegraat tussen mijn schouderbladen waarvan mijn dokter denkt dat het een spierknoop is. Echter als ik voor onder mijn ribben druk gaat de pijn precies naar de bult op mn ruggegraat. Iemand een idee?

    Reageer
Reageer op: Zwaardvormig aanhangsel of tumor?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief