Basaalcelcarcinoom

  • #1

    Een paar jaar geleden kreeg ik op mijn neusvleugel een bultje wat redelijk snel groter groeide , op gegeven moment ben ik naar de dokter gestapt met de vraag wat het was en of het te verwijderen was , de dokter vertelde dat het niets bijzonders was en dat de ingreep dan onder cosmetische ingreep viel , dus niet vergoed door ziekenfonds ..
    Ok , ik wilde er zowiezo van af dus ik naar de plastisch chirurg om het te bespreken , en die keek er even naar en gaf het bultje gelijk diagnose huidkanker ,maar het is niet kwaadaardig en goed te behandelen .
    ik ben nog nooit zo overstuur geweest als toen ik het ziekenhuis uitliep en dacht SHIT IK HEB KANKER , help!
    Een week later was het zover op de polykliniek werd het bultje "uitgelepeld" gehecht en klaar .
    ee week later hechting verwijderen en uitslag van de patholoog anatoom , negatief ,er waren nog kankercellen in de rand van het weefsel gevonden dus de operatie moest nog een keer .
    week later weer onder het mes en weer meer weefsel weggehaald ondertussen een halve neusvleugel weggehaald
    mijn neusgat is de helft kleiner dan de andere , maar goed ik heb het er voor over dat ik die verschrikkelijke ziekte kwijt ben .

    IK WIL HIERBIJ IEDEREEN DIE EEN RAAR BULTJE OF PLEKJE OP HET GEZICHT, HANDEN NEK OREN OF WAAR OOK HEEFT , GA NAAR DE DOKTER EN LAAT JE NIET AFSCHEPEN MET " NIKS AAN DE HAND" VRAAG VERWIJZING NAAR EEN DERMATOLOOG ALS JE HET NIET VERTROUWD , BLIJF ER NIET MEE LOPEN

    GOOGLE OP HUIDKANKER EN KIJK HOE HET ERUIT ZIET

    Het basaalcelcarcinoom heeft meestal de vorm van een huidkleurig bultje. Soms ziet het er wat glazig-glanzend uit en zijn er kleine bloedvaatjes op te zien. Het kan echter ook kapot gaan en de vorm van een zweertje aannemen. Ook zijn er varianten waarbij het vlak blijft, maar toch te herkennen valt aan kleurveranderingen, roodheid of schilfering.

    Het basaalcelcarcinoom wordt beschouwd als een vorm van huidkanker, maar onderscheidt zich van de andere vormen van huidkanker omdat het in vrijwel alle gevallen (bijna 100%) goed te genezen is. Dat komt omdat het basaalcelcarcinoom alleen lokaal ingroeit, heel langzaam groeit, en niet uitzaait (zich niet verder in het lichaam verspreid via bloedvaten en lymfbanen).

    De behandeling bestaat uit het wegsnijden of op andere manier verwijderen (bevriezen, bestralen, verbranden (elektrocoagulatie), laserchirurgie, photodynamische therapie) van het basaalcelcarcinoom en een kleine veiligheidszone daaromheen.

    Het basaalcelcarcinoom is dus goed te behandelen door het in zijn geheel te verwijderen. Het liefst natuurlijk in een zo vroeg mogelijk stadium, als het nog klein is en met een zo klein mogelijke ingreep kan worden verwijderd. Het groeit wel lokaal door, dus hoe langer men wacht, hoe groter de schade aan het omliggende weefsel en hoe groter het litteken wordt. Daarom is het belangrijk om tijdig de huid door een arts te laten inspecteren als er nieuwe bultjes of plekjes ontstaan. Bedenk daarbij dat het basaalcelcarcinoom langzaam groeit en dus al jaren aanwezig kan zijn.

    Het basaalcelcarcinoom komt veel voor. Jaarlijks worden er circa 25.000 nieuwe gevallen van huidkanker ontdekt in Nederland, en circa 80% daarvan is een basaalcelcarcinoom. Het komt vooral voor op oudere leeftijd en er is een duidelijke relatie met blootstelling aan zonlicht. Het wordt dan ook vaker gezien op plaatsen die veel blootgesteld zijn geweest aan zonlicht, zoals het gelaat. Vooral een teveel aan zon, en met name zonverbrandingen zijn een risicofactor voor het ontstaan van deze en andere vormen van huidkanker. Mensen met een lichte huidskleur die snel verbranden hebben daarom meer kans op het krijgen van huidkanker. Het aantal gevallen van basaalcelcarcinoom neemt toe de laatste decennia door de vergrijzing, en door toename van het zontoerisme vanaf circa 1960.

    http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/basaalcelcarcinoom.htm

    Reageer
    #2

    Heb een basaalcelcarcinoom weg laten halen op het puntje van mijn neus

    nu heb ik een deuk en een verkleuring  ter grote van een kwartje .

    ik vind het verschrikkelijk .  Ben een vrouw.  Wat te doen

     

    Bijlagen:
    Reageer
    #3

    Hallo,

    Vervelende plek...niet leuk.

    Littekens rijpen nog uit. 1 tot zelfs 2 jaar na de operatie. Het kan dus alleen maar mooier worden. Dat als eerste.

    Ben je al naar een huidtherapeut geweest? Zo niet...aanrader:-)  Even googelen op huid/oedeemtherapeuten in je woonplaats.

    Zij kunnen namelijk o.a. littekens behandelen. Bijvoorbeeld met een LPG apparaat.

    Een tip voor je kan ook zijn om te smeren met calendulan. Gewoon te koop bij de drogist.

    Daarnaast heb ik zelf goede ervaringen met siliconenpleisters. Ook te verkrijgen in gelvorm. (Smeerbaar)

    De huidtherapeut kan je ook hierover voorlichten, adviseren.

    Succes:-)

    Groetjes Thea

     

     

     

    Reageer
Reageer op: Basaalcelcarcinoom


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief