Zo herken je huidkanker!

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder blanke mensen. Jaarlijks krijgen ruim 100.000 Nederlanders de diagnose huidkanker te horen. Een aantal dat blijft stijgen.

Soorten huidkanker

De meest voorkomende vorm is het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcarcinoom. Deze vallen onder de groep ‘niet- melanoom’. Meestal ontstaat deze vorm uit pimentcellen in de opperhuid op wat oudere leeftijd op plaatsen waar het zonlicht vaak mee in aanraking is geweest zoals het gezicht. Deze ‘niet-melanomen’ zijn de minst gevaarlijke vorm van huidkanker.

De andere groep zijn de melanomen. Deze kunnen ontstaan uit moedervlekken, of spontaan in de gewone huid. Deze vorm uit zich als een kwaadaardige tumor die niet alleen in de huid groeit, maar zich ook kan uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Dit is de gevaarlijkste vorm van huidkanker.

Bij tijdig ingrijpen is huidkanker in de meeste gevallen zeer goed te genezen. Dan is het natuurlijk noodzakelijk dat je tijdig huidkanker als zodanig herkent.

Zo herken je huidkanker:

Gebruik de ABCDE-methode om te bepalen of dat het een gewone moedervlek is of dat het een onrustige moedervlek is:

A – Asymmetrie: wanneer de moedervlek niet aan beide kanten dezelfde vorm heeft, dus wanneer de ene helft er anders uitziet als de andere kant.
B – Borders: wanneer de randen van de moedervlek grillig zijn en niet meer regelmatig rond maar misschien wel met een vage soms aflopende rand.
C – Color: wanneer de kleur van de moedervlek verandert. De verschillende kleuren zijn dan; bruin, rood, zwart, blauw of wit.
D – Diameter: wanneer de moedervlek vele malen groter is dan de overige moedervlekken (de regel is groter dan 6 millimeter)
E – Elevation: wanneer de moedervlek in een korte tijd van uiterlijk verandert (onder andere dikker, bobbelig of met kuiltjes)

Wanneer je aan de hand van deze methode iets denkt te herkennen raadpleeg dan je huisarts. Deze kan je helpen met een officiële diagnose.

Daarnaast moet attent zijn op jeukende, bloedende of stekende moedervlekken.

Oorzaken van huidkanker

Wanneer er melanomen in de familie voorkomen, dan loop je meer kans op het zelf ook krijgen van een melanoom. Maar ook Uv-straling kan melanomen veroorzaken, wat de reden is dat men er zo op hamert dat je je goed en regelmatig moet insmeren en niet te lang in de felle zon moet zijn (tussen 11:00 en 15:00 uur).

Behandeling van huidkanker

De meest voorkomende behandelingen van huidkanker zijn: operatie, bevriezing (met vloeibaar stikstof), bestraling en fotodynamische therapie (een soort lichttherapie).

 • Bij een plaveiselcarcinoom wordt meestal gekozen voor een operatie of bestraling.
 • Bij een basaalcelcarcinoom wordt meestal gekozen voor een operatie, bevriezing, wegbranden, bestraling of fotodynamische therapie. Bij een melanoom wordt altijd in eerste instantie de gehele verdachte plek operatief verwijderd. Bij geen uitzaaiingen is er geen vervolgbehandeling nodig. Maar wanneer er wel uitzaaiingen zijn dan een vervolgtherapie bestaan uit bestraling of chemotherapie.

Op de Nationale Huidkankerdag is het mogelijk om je huid te laten controleren op verdachte plekjes in tal van ziekenhuizen, klinieken en zelfstandige behandelcentra in heel Nederland. Naast een huidcheck krijg je dan ook informatie over hoe je je huid het beste kunt beschermen én zelf kunnen controleren. Echter, wanneer je je zorgen maakt ga dan naar je huisarts voor een controle.

 

Bronnen: Kanker.nl, KWF

Delen:  
14 reacties op “Zo herken je huidkanker!
 1. Is dit een gratis nieuw brief?

  Geschreven door Jannie op
  • Bij mij is enige dagen geleden een stikstofbehandeling toegepast. Nu heb ik blaartjes gekregen, die opengegaan zijn. Hoe kan ik dit het best behandelen om smetten te voorkomen?
   A. van Dam, 78 jr.

   Geschreven door mariakaakjes op
 2. De nieuwsbrieven zijn gratis.

  Geschreven door John Leppink op
 3. van hoelaat tot hoelaat is het en is het 30 mei ook bij je eigen huisarts?

  Geschreven door coraline op
 4. ik heb gele sperma help!!!!!!!!!!!!!

  Geschreven door sven op
 5. Sperma kleurt in de regel geel door urineresten die in de urinebuis achterblijven. Zorg dat je telens goed uitplast

  Geschreven door Tandor op
 6. Fijn om eind juli te lezen over de natiomale huidkankerdag. Kan dus niet meer terecht omdat deze al in mei plaatsvond.

  Geschreven door Jetje op
 7. ja ook ik zou graag eerder op de hoogte gebracht willen worden dat er een mogelijkheid was,is, om bepaalde vlekken te laten controleren. Dan toch maar naar de huisarts hiervoor?
  corriegoossens

  Geschreven door corriegoossens op
 8. Prima informatie. Als mensen er goed gebruik van maken kan er heel veel leed worden voorkomen. Bedankt!

  Geschreven door Frans op
 9. Er lijkt alleen aandacht te worden gewekt voor moedervlekken, maar het kunnen ook snel bloedende wratjes of bultjes zijn. Ik had een roze vlekje en dat blek ook een basaalcarcinoom. Foute bultjes herken je aan een kratertje in het midden. Informatie hier vind ik niet volledig.

  Geschreven door Gerard op
  • IK HEB HULP NODIG MIJ MOEDERVLEK IS NIET AAN ALLEBEI DE KANTEN GELIJK. IK RAAKTE IN PANIEK WANT MEN OUDERS ZIJN BEIDE DOOD AAN KANKER GEGAAN DUS HEB IK MIJN MOEDERVLEK MET HAAST AFGESNEDEN. NU DOET HET PIJN EN IS HET EROMHEEN ROOD. HEB GEHOORD ALS EEN KWAL JE STEEKT MOET JE ER OVER HEEN PLASSEN DUS HEB IK DAT MAAR GEDAAN.

   Geschreven door HULP NODIG op
 10. Een van mijn werknemers lijd aan een jeukende lippen, en geslachtsschimmel wat kunnen wij hieraan doen om de lippen weer gauw aan het werk te krijgen. Tijd is geld 😀

  Geschreven door Bevredigingshuis, De elastische katers op
  • Een schimmelkuurtje en het leed is geleden,ook probiòtica helpen

   Het wordt meestal veroorzaakt door antibiotica

   Geschreven door Geraldine op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief