Huidkanker

  • #1

    hoi

    iemand die weet wat de oorzaken zijn van huidkanker ( melanoom ) en of besmettelijk zijn ? Alvast bedankt

    Reageer
    #2

    Hoi Jak.

    Mijn zus heeft meerdere keren een melanoom gehad. Wat ik ervan weet is dat als je huid vaak verbrand is (met name in de jeugd )de kans groter is dat je er ooit een krijgt. Je huid schijnt zich maar x aantal keer te kunnen herstelden. Als je huid zich te vaak hersteld kan er een foutje komen in je DNA en kan er een melanoom ontstaan. Ook als het in de familie zit kan de kans groter zijn. En nee het is niet besmettelijk. Het is belangrijk om je altijd goed in te smeren en er niet te laks mee om te gaan. Je huid is je grootste orgaan. Als je meer wilt weten kun je op deze website kijken waar je op moet letten en bij twijfel kun je altijd even naar de dokter gaan.

    https://www.kanker.nl/kankersoorten/melanoom/wat-is/hoe-herken-je-een-melanoom

    Ik hoop dat je er wat aan hebt 🙂 en als iemand verbeteringen heeft hoor ik het ook graag. Dit is wat ik en van weet !

    Reageer
    #3

    Besmettelijk is het in ieder geval niet.
    Maar over de oorzaken kan ik zo niets zeggen

    Reageer
    #4

    Niet besmettelijk idd.

    Oorzaken.

    Een melanoom ontwikkelt zich uit pigmentcellen. Risicofactoren: overmatige blootstelling uv licht, verbranding (voor 3e levensjaar 1 keer verbranding betekent bv risico verhoogd met 75%), veel zonlicht op huid als kind, solarium, hoogtezon, zonnebank (elk bezoek verhoogt het risico en voor je 35e af en toe een  zonnebank pakken betekent 75% meer kans op melanoom) licht huidtype (en veel mensen van Nederlandse afkomst hébben een lichte huid), rood haar, sproeten, aanleg, genetisch, wanneer het in de familie voorkomt, meer dan 100 moedervlekken hebben, meer dan 5 atypische moedervlekken hebben.  Ook is bekend dat hormoonschommelingen moedervlekken kunnen activeren. En veel pech. Volgens mij heb ik zo de meeste oorzaken gehad:-) Ik heb zelf een melanoom gehad. Tot dan niet kunnen denken dat zo'n klein(!) rotvlekje, sproet al zo zo erg mis kan zijn.  Voor meer info de bovengenoemde site kanker.nl  en ook bij de site van Stichting Melanoom kun je veel informatie vinden.

    Gr, Thea

    Reageer
    #5

    Nog 1 kleine aanvulling: melanomen kunnen overal op het lichaam voorkomen. Dus niet alleen op huid wat het meeste zonlicht heeft gehad ofzo.  Oogmelanoom bestaat ook en zelfs inwendig komen melanomen voor. Check jezelf letterlijk van kruin tot voetzolen.

    Gr, Thea

    Reageer
Reageer op: Huidkanker


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief