Lymfeklieren in hals blijvend verhard?

 • #1

  Ik vroeg me af of lymfeklieren soms blijvend vergroot / verhard kunnen zijn? Ongeveer 1,5-2 jaar geleden merkte ik wel beweegbare knobbels op diverse plekken in mijn hals, zowel kleine als wat grotere. Ik heb toen eens een echo laten maken en daar werd niets geks gezien.
  Echter de knobbels zijn niet meer weggegaan, niet groter geworden, maar gelijk gebleven of wat kleiner. Twee ervan zijn denk ik rond 1 cm.
  Ik maak me er geen grote zorgen maar lees dat ze vaak weer wegtrekken na een paar weken of maanden, maar dat is bij mij dus niet het geval . Kan ik ervan uitgaan dat ze soms niet helemaal wegtrekken, maar dat het - zoals op de echo ook werd aangetoond - gewoon prima is? Of is het beter om over een tijdje weer eens naar de HA ermee te gaan?

  Reageer
  #2

  Is overigens lastig meten hoe groot de twee grootste klieren  echt zijn. Ik vermoed rond de 1 cm maar kan ook net iets meer zijn of minder

  Reageer
  #3

  Het kunnen z.g.n. reactieve klieren zijn en die kunnen nog lang aanwezig blijven. Zit je er vaak aan?

  Reageer
  #4

  Bedankt voor het antwoord. Nee, ik zit er eigenlijk niet heel vaak aan. Heel af en toe voel ik er aan maar niet vaker dan eens per maand ofzo.

  Reageer
  #5

  Hoe lang hebben we het dan over bijvoorbeeld?

  Reageer
  #6

  Dat wel maanden duren

  Reageer
  #7

  Oke, de klieren zitten er dus al 1,5-2 jaar, maar er is ooit een echo op geweest en dat was alemaal oke. Ze zijn iig niet groter geworden dus waarschijnlijk inderdaad reactief.
  Is het dus het beste om er maar niet meer aan te komen, en mochten ze er over een tijd nog zijn (bv half jaar), nog eens naar de huisarts te gaan? Of kunnen ze blijvend vergroot zijn?
  Dank in ieder geval voor alle antwoorden, wordt gewaardeerd!

  Reageer
  #8

  In ieder geval zoveel mogelijk vanaf blijven en als ze er over een half jaar nog steeds zijn, dan even naar de huisarts

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Bedankt! Ik vroeg me wel nog een ander ding af: naast de knobbels die ik beschreef, zitten aan beide kanten in mijn hals ( onder de kaak) twee grote ‘ ballen ‘, die hebben er altijd gezeten dus ik ging ervan uit dat het geen lymfeklieren waren, maar toen ik laatst corona had leken ze nog wat dikker. Ze zijn heel groot en ook hard, dus toen ik net nog wat Google onderzoek deed maakte ik me toch wat zorgen. Zie foto voor de plek, al is het met het blote oog niet zichtbaar. Kunnen dit ook lymfeklieren zijn? Of is dit iets anders wat iedereen standaard heeft ?

  Reageer
  #10

  Ik dacht eerst dat dit de speekselklieren konden zijn, maar die schijnen niet zo groot te zijn

  Reageer
  #11

  dat kunnen lymfeklieren zijn. En dat ze nog aanwezig zijn, kan nog een gevolg van corona zijn. Maar dat is toch een onschuldig verschijnsel

  Reageer
  #12

  Oke dank. Ik maakte me zorgen omdat normale lymfeklieren kennelijk maar max 1cm groot zijn en daarboven eventueel reden voor iets ernstigers, en deze zijn vele centimeters groot en verder hard en moeilijk te bewegen. En dit ook al voor corona zo was. Maar ik hoef me dus geen zorgen te maken? ( zal t iig de komende tijd in de gaten houden)

  Reageer
  #13

  Er is een echo gemaakt en zijn daarna niet veranderd. als je er ongerust over bent/blijft, ga je gewoon naar de huisarts en laat ernaar kijken

  Reageer
Reageer op: Lymfeklieren in hals blijvend verhard?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief