Kuil boven sleutelbeen?

 • #1

  Ik heb al ruim een half jaar last van m'n linker arm / schouder / borst / hals / nek.. dit begon allemaal een dag nadat ik mee had geholpen met t tillen van een wasmachine. Nu is het allemaal een stuk erger geweest, maar ik blijf er last van houden. De ene dag is het erger dan de andere. Als het echt erg wordt, word ik ook erg licht in m'n hoofd en begin ik flink te zweten. Ik heb dan ook al een heel traject van doktoren, maseusses, etc. achter de rug. Nu viel me net iets op in de spiegel: als ik m'n schouders naar voren steek, zit er een vrij diepe kuil boven m'n sleutelbeen. Rechts zit er ook wel een kuiltje, maar lang niet zo groot. Ook is dit gebied erg gevoelig, maar niet direct pijnlijk. Nu had ik de afgelopen weken wat minder last ervan, maar ik ging onlangs weer bijna onderuit omdat 't ineens weer terug kwam.. dus ik ga sowieso nog een keer naar m'n huisarts, maar ik hoor graag nog wat suggesties wat er nou aan de hand zou kunnen zijn..

  De foto:

  Reactie
  #2

  En om vast het eea uit te sluiten:
  Foto's pols: niks te zien (alhoewel m'n osteopaat gisteren me toch echt wist te vertellen dat dat niet echt lekker zat.. iets wat ik allang wist/voelde, maargoed.. dokters zijn ook maar mensen)
  Foto's thorax: niks te zien
  Foto's nek: niks te zien
  Bloeddruk: 120/80
  Hartfilmpjes: niks te zien
  Longen klinken goed
  Spieren links in m'n rug zijn zeer gespannen
  Nu viel al dit gedoe samen met een burnout, dus ik heb (te) vaak gehoord dat t stress is. Het scheelt wel als ik me ontspannender voel. Maar het gaat dus niet weg.

  Reactie
  #3

  Gelukkig is er uit het onderzoek niets zorgwekkends gekomen. Maar hebben de artsen je niets verteld over de oorzaak van het kuiltje?

  Is het niet logisch de verklaring te volgen die je zelf al geeft? Blijkbaar is een overmatig spiespanning de oorzaak van het intrekken van de huid op de gegeven locatie.

  Als dit inderdaad de oorzaak is, dan kan verdere ontspanning en dus een rustiger leven op den duur een verdere ontspanning van deze spieren geven.

  Een burn-out is niet iets dat op korte termijn 'geneest'. Voor een goede therapie en juist coping-gedrag ga je uitzoeken wat je al die jaren zo vermoeid heeft en zorg je dat je bij de kern van de zaak uitkomt. Blijkbaar geeft dit leven je zoveel spanning en zorg dat je er voordat het einde in zicht komt, al opgebrand bent. En ja, vind je het vreemd dat je lichaam dan ook onder hoogspanning komt te staan...!

  Reactie
  #4

  Was er maar iets uit de onderzoeken gekomen, dan zou ik weten waar ik nou precies last van heb.. het is ook zo'n diffuus beeld, en om nu naar een neuroloog te gaan lijkt mij niet helemaal de juiste stap?..

  Maargoed, Lodeweijk, wat je nu naar mijn idee dus zegt is 't zit tussen je oren'? Want dat is dus precies iets waar ik niks aan heb.. sorry.. met m'n burnout gaat t op zich wel. Ik kan wel weer wat werk verzetten op een dag zonder me beroerd te voelen. Ik heb er zelfs best wel weer plezier in. Maar last van mn arm/schouder blijf ik houden.. en nu dat ik ook echt iets fysieks afwijkends zie, vind ik t toch raar om t dan mentaal te gaan zoeken..

  Dus wederom.. Herkent iemand dit? Is het normaal dat er zo'n gat zit waar naar mijn idee spieren zou moeten zitten? Ik weet dat de schouder een complex geheel is, dus voor een leek als ik valt het ook niet mee om er veel zinnigs over te vinden. Ik kan pas komende week bij mn huisarts terecht.. mits dit iets is waarvoor ik uberhaupt voor naar mn huisarts moet gaan??

  Het zou zo fijn zijn als ik nu eindelijk eens zou weten wat 't probleem nou -precies- is, zodat ik er ook naar kan gaan handelen.. (fysio, massage, of een operatie desnoods) want naar mijn idee is dit meer dan alleen iets psychisch.

  Reactie
  #5

  Ik denk dat het advies van Lodeweik goed bedoeld is. En ik vind het idee niet eens zo vreemd.
  Maar heeft er wel eens een ortopeed naar je schouder/arm/pols gekeken?

  Reactie
  #6

  Met andere woorden, kan iemand me vertellen waarom daar zo'n kuil zit vergeleken met rechts, en of er wellicht een verband is tussen het bijna flauwvallen, soms.. (dr zitten daar wel een aantal belangrijke aderen, als ik 't goed heb begrepen.. dat zou ook een hoop kunnen verklaren, naar mijn idee??)

  Reactie
  #7

  Ik bedoelde het dan ook niet vervelend. Maar kkan er verder niet zo veel mee. Ik ben op zoek naar dingen waar ik nog geen weet van heb. Zoals een orthopeed. Daar had ik dan ook nog nooit eerder van gehoord. Dus wellicht is dat nog een idee. Tnx

  Reactie
  #8

  Ik weet niet of je onderhand er al aan bent geholpen, maar ik vind het kuiltje op zich niet eens zo vreemd.
  Haal je schouder maar eens op, dan ontstaat dat kuiltje net zo. Vooral als je je schouder nog iets naar voren brengt.
  Als dit zo is, terwijl je ontspannen bent, geeft het mij eerder het idee dat verkeerde houding tijdens werkzaamheden en hypertonie de oorzaak zijn.
  Hypertonie wilt zeker verhoogde tonus. En tonus is spanning. Er is een verhoogde spanning in de spieren. Welke? De spieren die zorgen voor een opgetrokken schouder Ên de spieren die zorgen dat jij je schouder naar voren kan bewegen.
  Als jij maar lang genoeg in de verkeerde houding zit, dan neemt je lichaam dit aan als de "normale" houding. Je spieren gaan feitelijk anders aan je lichaam trekken en laten de lichaamsdelen in die verkeerde houding staan.
  Dit kan pijn doen, omdat het niet de natuurlijke houding is. Met ontspannen is het uiteraard minder pijnlijk, omdat je spieren dan minder aan je lichaamsdelen trekken.
  Stress is enkel een factor die herstel in de weg zit. Het zorgt voor een hogere spanning in je lichaam, dus in je spieren. Je raadt het waarschijnlijk al, je spieren blijven dan in overmate aan die lichaamsdelen trekken in de verkeerde houding.
  Over die kuil hoef je dus feitelijk geen zorgen te maken. En die plek daar, is altijd wel gevoelig. Als je daar iemand beetpakt, heb je die persoon er al snel onder, omdat het pijn doet.
  Ik raad je aan om -als je dat nog niet gedaan hebt- een fysiotherapeut te raadplegen. Deze kan je in houding adviseren en oefeningen meegeven om je schouder weer in de juiste houding te krijgen.
  Hopelijk heb je hier nog wat aan.
  mvg

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  het bezoek van een fysio maar liever een manueel therapeut is idd zeer aan te raden. De kans dat er sprake is van spierscheuring of beklemming vanuit de nek is zeer aanwezig. Met name het feit dat je duizelig kan zijn en het bijna flauwvallen duidt dat er meer in de nek aan de hand is.

  Haast is geboden 😀

  Taksen de Nijs
  Fysiotherapeut en Echografist
  Instituut D&C

  Reactie
  #10

  Grappig.. ben ik wat aan 't zoeken betreft zwellingen bij slijmbeursontsteking, kom ik m'n eigen foto tegen, haha!

  Om daar dan even op terug te komen: Ik ben jaren geleden naar orthopeed en neuroloog geweest. Er is wel degelijk een spier gescheurd van m'n sleutelbeen, met zenuwschade. En daar kunnen/willen ze niets aan doen. Klachten betreft tintelingen en ongemakkelijk gevoel komen terug als ik gestressed of moe ben. Licht in m'n hoofd worden en het gevoel flauw te vallen heb ik gelukkig geen last meer van.

  Maargoed, nu hele andere klachten dus.. Vorige week opgestaan met scherpe pijn in m'n schouder. Meer op het sleutelbeen en naar de bovenkant en uiteinde van m'n schouder.. volgens de dokter een slijmbeursontsteking. Beetje jammer dat de diclofenac niet echt veel helpt, behalve dat ik er diarree van krijg.. slapen gaat slecht, wat m'n algemene gezondheid ook niet ten goede komt.. 8 dagen voorbij.. nog X weken te gaan.. 🙁

  Reactie
  #11

  Hoi. Ik heb dezelfde klachten als jij. Inmiddels al ruim 1 jaar. Al veel fysio 's-Hertogenbosch, mensenwerk, manueel therapeuten en osteopathie verder. Allemaal roepen ze wat anders. Zit nu in een revalidatietraject waar ze bindweefsel en triggerpoint therapie geven. Ben jij inmiddels al wat wijzer?

  Reactie
Reageer op: Kuil boven sleutelbeen?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief