Schouder Luxatie

 • #1

  Hallo,
  Een aantal weken geleden heb ik een luxatie in mijn schouder gehad i.v.b met een scooter aanrijding. Mijn schouder ging er waarschijnlijk in de achterkant uit, maar ging er ook direct weer in. Een week later dacht ik dus dat mijn schouder weer hersteld was. Ik had er ook geen pijn meer aan. Later had ik gegymd en gaf mijn schouder een aantal waarschuwingen. Bijvoorbeeld had ik een raar scheurend geluid. Ik was dom en luisterde er niet naar. Ik ben daarna gewoon doorgegaan met gymmen en uiteindelijk ging hij dus uit de kom. Het was erg pijnlijk, vooral in de bovenarm. De dokter had hem er erg gemakkelijk in de schouder gekregen en ik kreeg een mitella om voor een week. Nu heb ik hem een week om en moet hij er morgen uit, maar nu heb ik een aantal vragen: Mijn bovenarm doet erg veel pijn, deze is ook erg dik. Zou het kunnen dat er een scheur in mijn bovenarm zit, of dat er een bloeding is?
  Ook wou ik vragen of ik later veel kans kan maken op luxaties. Dit vraag ik omdat ik niet veel met sport doe, dus dat ik misschien mijn arm minder snel uit de kom krijg.

  Als laatste wou ik vragen of het later uitmaakt of ik mijn arm omhoog (rustig) of opzij doe. Of veroorzaakt dit mijn arm weer uit de kom?

  Ik hoop dat jullie mij meer zekerheid kunnen geven, want ik ben erg onzeker over dit.
  O ja, bijna vergeten. Ik ben 15 jaar, als jullie dit zouden willen weten.

  Groetjes Kjell

  Reactie
  #2

  Er bestaat een groot verschil tussen een anterieure luxatie en een posterieure luxatie.

  Na repositie wordt de arm tijdelijk geïmmobiliseerd in een mitella of sling. Men moet zien te voorkomen dat de arm te sterke endorotatiebewegingen maakt. De prognose voor een direct gereponeerde achterste luxatie is in het algemeen goed.

  Na acute posterieure schouderluxaties kunnen we als ‘complicatie’ een recidiefinstabiliteit verwachten. Deze instabiliteit kan zich presenteren als recidiverende (sub)luxaties in dezelfde richting als de primaire luxatie.

  Als een acute posterieure schouderluxatie tijdig wordt herkend en behandeld, is de prognose zeer goed. Het is dus belangrijk dat de diagnose in een zo vroeg mogelijk stadium wordt gesteld, zodat gerichte therapie kan worden gegeven.

  Bij langer dan twee tot zes weken bestaande APPS zal gesloten repositie vaak niet mogelijk zijn en is men aangewezen op operatieve methoden.

  Operatieve behandeling van een chronische posterieure schouderluxatie kan achterwege blijven bij geringe pijnklachten en bij inactieve patiënten.

  Bij een operatieve interventie tracht men
  door middel van open repositie de humeruskop weer in de normale positie ten opzichte van het glenoïd te plaatsen. Meestal moet de ‘verkorte’ m. subscapularis worden losgemaakt uit het omringende weefsel. Bij humeruskopdefecten tussen 20 en 40% plaatst men de subscapularispees met het tuberculum minus in dit impressiedefect.

  Bij humeruskopdefecten van meer dan 40% is een of andere vorm van reconstructieve chirurgie (zoals plaatsing van een prothese of opvullen kopdefect) geïndiceerd. De prognose na een operatief behandelde chronische posterieure schouderluxatie is in het algemeen duidelijk slechter dan wanneer de schouder onmiddellijk wordt gereponeerd. Vaak zal na de operatie de functie beperkt blijven.

  Reactie
  #3

  Schouder uit de kom:

  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/131391-schouder-uit-de-kom.html

  Reactie
  #4

  Meer berichten over schouderoperatie:
  http://www.dokter.nl/search_gcse/?q=FORID%3A11&cx=partner-pub-8575168267605921%3Aeak94u-kmbq&ie=UTF-8&q=schouder+operatie&sa=Zoeken#1531

  Reactie
  #5

  Lees ook:

  Schouder uit de kom
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/131391-schouder-uit-de-kom.html

  Schouder uit de kom, tweede keer
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/131942-schouder-uit-de-kom-voor-de-tweede-keer.html

  Schouder uit de kom, mitella?
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/131451-SCHOUDER-UIT-DE-KOM.html

  Schouder uit de kom en schouderspier en/of pees gescheurd
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/134805-Schouder-uit-de-kom-en-schouderspier-en/of-pees-gescheurd.html

  Elleboog / arm uit de kom / zondagsarmpje
  http://www.dokter.nl/forum/Kinderen/163872-armpje-uit-de-kom.html

  Schouder luxaties na 2 operaties!
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/225880-schouderluxaties-na-2-operaties.html

  Schouder uit de kom (sub- luxatie)
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/134040-schouder-uit-de-kom-sub-luxatie.html

  Reactie
Reageer op: Schouder Luxatie
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief