verschuiving strotenhoofd

 • #1

  Al ruim 7 jaar gebeurt het een aantal keren per jaar dat mijn strottenhoofd opzij schiet. Ik kan dan niet slikken en doet enorm pijn. Deze kan ik dan zelf weer goed drukken, geen probleem.

  Gister was dit weer het geval, nu kon ik het wel goed schuiven,  maar de enorme pijn met slikken bleef... En het voelde niet goed in mijn hals. Naar CHD , huisarts was niet zeker en toch op de SEH na laten kijken.  Na 2 uur zakte de pijn en was het slikken weer dragelijk.  Nu nog pijn, maar dragelijk.

   

  De beide artsen en verpleegkundigen hadden dit nog nooit gehoord. Ben benieuwd of er mensen zijn die dit wel herkennen en er meer over weten. Tot nu toch nog geen info op internet kunnen vinden.

  Wie o Wie??

   

   

  Reactie
  #2

  Heb je ook problemen met kauwen van voedsel, of stem- of spraakproblemen? Heb je hypermobiliteit van gewrichten?

  Reactie
  #3

  Geen problemen met kauwen, praten. net als normaal.  Nee niet hypermobiel zoals ik weet. Mijn vader heeft ook dat zijn strottenhoofd kan verschuiven. Ook hij is er nog nooit mee bij dokter geweest.

  Ze raden me aan om me te laten onderzoeken bij KNO arts. Maar dat duurt wel weer een paar weken voordat ik daar terecht kwam. Ben nu gewoon benieuwd of er iemand wat meer van weet. 😉

  Reactie
  #4

  Het lijkt op een luxatie van het strottenhoofd. Dat zou kunnen als ofwel iets met spieren in de hals is of met de gewrichtsbandjes die strottenhoofd bij elkaar houden. Maar dat gaat doorgaans altijd gepaard met stemproblemen. De stembanden worden hier dan ook door vervormd.  Een heel vreemd verschijnsel als er verder dus geen klachten zijn. En inderdaad iets voor een KNO-arts. Ik heb er nog niet eerder van gehoord, althans niet zonder andere klachten/problemen.

  Reactie
  #5

  De arts assistente dacht dat de schuine halsspier verkrampt bleef na het verschuiven. Tijdens de verschuiving is praten wel lastig hoor. En dat bleef het tijdens de pijn ook wel. Gelukkig is dat nu helemaal weer goed.

  Mag ik vragen wat jouw achtergrond is?

  Reactie
  #6

  Ik ben een zorgprofessional.

  Ik zal je vraag eens voorleggen aan een KNO-arts als je dat goed vindt. Misschien kan die daar zijn licht eens op laten schijnen....

  Hoeveel cm schat je dat je strottenhoofd zich verplaatst?

  Reactie
  #7

  Dank je voor de info!

  Jazeker is dat goed. Heel fijn zelfs! Dank je!

  Ik vind het lastig te zeggen hoeveel cm. laten we zeggen 1 / 1,5 cm zoiets.

  Kleine samenvatting van de situatie 😉

  Er is een gedeelte van mijn strottenhoofd opzij geschoven, op dat moment niet kunnen praten en moeizaam slikken. Na het terug duwen bleef dit keer de pijn en vooral bij slikken. ( voorgaande keren was het dan weer goed) De pijn is te omschrijven alsof er iets je tong vasthoud /tegenhoud aan de achterkant zodat slikken niet kan. Beide artsen ( huisarts / arts assistent) dachten aan verkramping van de schuine halsspier door de verschuiving van het strottenhoofd. De rechterkant waar het strottenhoofd heen geschoven was voelde niet als anders en er miste iets. Mijn ingeving was de spier die aan mijn tong zit, maar dit kon niet werd gezegd. Na 2 uur begon de pijn af te nemen en werd slikken en praten wat makkelijker. In de tussentijd veel gekoeld met coldpack en geprobeerd alles weer op zijn plek te duwen. Nu is de rechterkant van mijn hals nog gevoelig en pijnlijk. Dit gebeurde gisteravond tegen half 8.

   

  Reactie
  #8

  Ik zal de KNO-arts een mailtje sturen. Als ik antwoord heb, zal ik het hier weer plaatsen.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Aan de hand van de klachten denkt de KNO-arts het volgende:

  Een duidelijk antwoord heb ik helaas niet.
  Ik vermoed dat er sprake is van wat slappe verbindingen tussen het tongbeen en het schildkraakbeen. Daardoor zou er wellicht op enig moment een soort subluxatie tussen deze twee structuren kunnen ontstaan die de klachten mogelijk verklaren. Overigens is het normaal dat het strottenhoofd bewogen kan worden, alleen is het kennelijk in dit geval meer dan gebruikelijk. In ieder geval is het niet iets om zorgen over te maken.

  Reactie
  #10

  hey Jtm,

  Ik heb daarnet heel me verhaal geschreven en alles is weggevallen. En dan moet een mens olympisch kalm blijven eh, lol. Ik herken me in jouw verhaal. Het zou fijn zijn moest ik je erover kunnen spreken, of je al iets meer weet. Het wordt alleen maar erger, de pijn is niet te schatten. Ben naar specialist geweest en die heeft me doorgestuurd naar professor in gent, vorige week woensdag gegaan en hij heeft dit ook nog nooit gezien. Ik ben aan het wachten op een telefoon omdat hij dit eerst in de boeken eens wilt opzoeken. Ik hoop dat je dit bericht zal ontvangen. groetjes cynthia

  Reactie
  #11

  Hoi JTM86,

  ja ik heb exact hetzelfde als jij beschrijft! Ook al een aantal jaren een aantal keer per jaar. Meestal komt het als ik op mijn zij lig steunend op mijn elleboog met mijn hand onder mijn hoofd (dus met gebogen nek omhoog). Ineens schiet het verkeerd en is slikken enorm pijnlijk (zoniet onmogelijk). Ook het bewegen van mijn hals/nek is heel pijnlijk. De eerste paar keren gaf het paniek en kreeg ik het niet opgelost, maar inmiddels weet ik dat ik even mijn strottenhoofd met mn vingers op en neer moet schuiven en dan is het plots weer weg. Een beetje napijn heb ik soms maar dit trekt met een uurtje ook weg. Dat het zolang aanhoudt zoals jij beschrijft heb ik overigens niet.

   

  Ook ik heb gezocht op internet maar niks kunnen vinden wat hierop lijkt. Behalve jouw beschrijving. Heb je al kunnen achterhalen wat het is?

  Groetjes

  Reactie
  #12

  Hallo JTM,

  Ik herken jou verhaal. Alhoewel mijn probleem nog iets meer lijkt op dat van Marlies. Ook bij mij schiet mijn strottehoofd naar de zijkant en is slikken onmogelijk. Ik heb dit al bijna 28 jaar soms regelmaat soms een langere tijd niet. Maar op onverklaarbare wijze komt het ineens weer terug en nu heb ik het in korte tijd alweer 3 keer gehad. Hij schiet eruit zonder enige rare beweging. Soms als ik op mijn zijkant lig andere keer omdat ik gaap. De enige oplossing die ik mezelf heb aangeleerd is door goed te voelen waar hij zit en heel hard terug te drukken. Op een zachte manier en door te wrijven werkt niet. Het zijn benauwde moment en ik zeg altijd tegen mezelf rustig blijven, je kan nog ademen. En daarna druk ik hem hardhandig terug. Een oplossing heb ik nog steeds niet. Ik zelf denk dat ik het heb gekregen doordat ik vroeger een stang op mijn hoofd heb gekregen, op dat moment kreeg ik het voor het eerst. Waarschijnlijk heeft het iets met de spieren te maken, die het strottenhoofd op de plek houd. Ik ben zelf wel hypermobiel. Ik ben vandaag bij de dokter geweest en hij had er nog nooit van gehoord en gaat raad vragen bij de KNO arts. Zelf ben ik bang dat mijn spieren steeds flexibeler worden waardoor het steeds vaker gebeurd. Ik hoop dat hij met een oplossing komt.

  Reactie
  #13

  Ik herken mij ook volledig in het verhaal van Marlies. Ook bij mij schiet mijn strottenhoofd naar de zijkant en is slikken zeer pijnlijk. Dan blijf ik kalm en probeer niet te slikken. Vervolgens beweeg ik mijn strottenhoofd een tijdje en meestal na een minuut of 5/10 is het verholpen. Daarna brandt het nog wel na. Het gebeurt enkele keren per jaar, maar de afgelopen twee maanden gebeurde het toch drie keer. Ik ga er binnenkort door mijn huisarts naar laten kijken. Het zou fijn zijn als iedereen zijn/haar ervaringen en oplossingen op dit forum deelt, dan kunnen we er misschien samen wat aan hebben. Dank en succes.

  Reactie
  #14

  beste tandor ,

  Ik heb ook al 6 weken problemen met mijn hals/strottenhoofd ,

  ik heb eerst 4 weken een brok in de keel gehad , nu is deze Zo goed als weg en kan nu als ik naar links kijk moeilijk slikken ,

  eten praten etc gaat gewoon goed ,

  wel ben ik 7 weken geleden naar de fysio geweest en heb nu wel problemen met mijn nek en rug , kan dit er mee te maken hebben ?

  Miachien dat mijn lichaam weer  een andere houding aan moet gaan leren ofzo ??

  Ik weet het even niet meer

  Reactie
  #15

  Dat is een vraag die ik zo zonder enig onderzoek helaas ook niet kan beantwoorden.

  Reactie
Reageer op: verschuiving strotenhoofd
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief