Vaak problemen met zinnen formuleren en op woorden komen.

 • #1

  Hallo, ik zit hier al erg lang mee. (20V) En ik ervaar hier veel last van, ik werk in een winkel dus veel mensen komen met vragen en voor advies.
  Ik heb regelmatig dat ik mij verspreek of zinnen verkeerd formuleer. Ik merk ook soms raar aangekeken te worden en ik merk gewoon dat ik daar anders in ben.
  Ik probeer altijd zo langzaam mogelijk te praten en zo rustig mogelijk te blijven, maar het lijkt niet te helpen. Als mij bv. om advies word gevraagd weet ik wel wat ik moet zeggen, maar niet goed hoe ik het zeg maar moet formuleren. Dus dan krijg je bv. IPV: Er word aangeraden 10 tot 20 microgram van dit supplement te gebruiken in het dagelijks leven. Dit: er word ongeveer 10 tot 20 microgram van dit supplement uhm, aangeraden in aanvulling van dagelijks. Meteen erna denk ik dan wel van, wat zeg ik nou die zin klinkt nergens naar. Ik merk ook vaak in het midden van de zin dat het al fout gaat en dan verbreek ik oogcontact en probeer ik zo goed mogelijk de zin af te maken maar dat lukt dan niet altijd. Hiernaast ervaar ik ook dat ik over sommige woorden struikel/hakkel en ze soms moet herhalen. Ik heb soms een idee alsof het een chaos van woorden is in mijn hoofd en dat ik steeds maar de goede eruit moet vissen voor sommige zinnen.

  Ik heb verder geen ADHD of Dyslexie, en ben een redelijk rustig en meer introverted persoon.
  Wel waren er kenmerken van autisme bij mij gediagnostiseerd. Ik heb ook geleden aan sociale angststoornis, dit is nu een heel stuk beter en ik weet dat het daar niet aan zou kunnen liggen omdat ik dit ook heb als ik gewoon bij mijn ouders of vriend ben en ik op mijn gemak ben.

  Ik heb al geprobeerd wat te vinden op internet hierover, maar ik kan niets vinden. Apraxie, stotteren en brodellen vind ik hier niet op lijken.. Moet ik hiervoor naar de huisarts, psycholoog of logopedist?
  Het beinvloed mijn zelfvertrouwen ENORM. Laatst had ik een etentje met mijn schoonfamilie en ik probeer mijn zinnen altijd zo kort mogelijk te houden om genante situaties te voorkomen, maar dat lukt mij nooit helemaal..

  Reageer
  #2

  Ik heb dit trouwens niet continu. Soms komen zinnen er wel vloeiend uit, het is een beetje 50/50 denk ik.

  Reageer
  #3

  De sociale angststoornis zou toch een rol kunnen spelen. En stress of spanningen en onzekerheid

  Reageer
  #4

  En ik ervaar dit voornamelijk met lange zinnen die je zeg maar zelf snel moet formuleren, daar gaat het eigenlijk altijd wel fout.

  Reageer
  #5

  Oke, dankuwel voor u reactie. Ik twijfelde daarover omdat het dus ook gebeurde bij vertrouwde situaties..

  Reageer
  #6

  Het is interessant wat je zegt en ik herken het ook.

  Het wordt bij mij erger bij vermoeidheid, sederende medicatie of overbelasting. Er is ook een neurotransmittor of hormoon (weet even niet direct welke) die bij een tekort voor wat meer 'brainfog' zorgt, en dan dit kan veroorzaken.
  Daar kun je wel wat aan doen.

  Ik zie het zelf als een cognitief wat zwakke plek waar ik rekening mee houdt door in sommige situaties zinnen paraat te hebben. En in andere situaties maak ik er meer een grapje van. Ik zorg in ieder geval op belangrijke momenten zo fit mogelijk te zijn en neem dan soms ook een dextro energy.

  Reageer
  #7

  Als het iets is wat je niet altijd hebt gehad, kan het te maken hebben met de biochemie van je lichaam. Denk aan voedingspatroon en tekorten aan voedingsstoffen. Verder kan het zijn dat je niet goed geaard bent. Zelf kort geleden een bepaalde behandeling voor mijn wervelkolom gehad, geestelijke oprichting genaamd, die ook helpt om beter te aarden. Zijn wel meer alternatieve methoden die kunnen helpen bij allerlei klachten. Kan ook zijn dat de indrukken in zo'n winkel teveel binnen komen. Zijn wel manieren/middelen om er minder last van te hebben. Zelf je gevoel volgen. Dan kom je eerder uit bij de juiste dingen.

  Reageer
Reageer op: Vaak problemen met zinnen formuleren en op woorden komen.
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief