Diepe hersenstimulatie DBS

 • #1

  Voor een schoolopdracht ben ik mij momenteel aan het verdiepen in de ziekte van Parkinson. Ik bekijk momenteel de behandelmethoden en ben daarbij bijzonder gefascineerd door de diepe hersenstimulatie. Nu bij deze behandeling wordt door de elektroden het gebied van de Nucleus subthalamicus geprikkeld. De medicatie werk meer op de dopamine producerende cellen in de zwarte kernen. Bestaan er geen medicijnen die rechtstreeks op het gebied van de Nucleus subthalamicus inwerken? En ben ik correct als ik zeg dat DBS eigenlijk onrechtstreeks de taak van de dopamine producerende cellen in de zwarte kernen overneemt? Of moet ik dit eerder zien als een ondersteuning in het proces? Alvast bedankt voor jullie uitleg.

  Reactie
  #2

  Ben meer voorstander van kijken naar oorzaken, zoals belasting door gifstoffen en tekorten aan voedingsstoffen. Je lichaam kan zelf allerlei stofjes als dopamine aanmaken, als je zorgt voor de juiste bouwstoffen. De werking van de neurotransmitters kan ontregeld zijn, mede door een tekort aan DPP-IV en een overmaat aan exorfinen.

  Reactie
  #3

  Catootje, parkinson heeft toch niks te maken met een tekort aan voedingsstoffen???

  Reactie
  #4

  Ze leest niet altijd alles en alles even goed.

  Reactie
  #5

  Dat er geen eensgezindheid is over de oorzaken van de zvP begrijp ik heel goed. Er spelen zoveel factoren mee. Ik heb begrepen dat er volgens de meest recente studies iets misgaat met het afvoeren van de afvalstoffen in de dopamine producerende cellen. Hierdoor zou een een bepaald eiwit neerslaan wat dan weer zorgt voor het uiteindelijke afsterven van de cel. Voeding zal ook vast wel een rol spelen in het geheel, maar ik zou het niet als enige factor aanwijzen. Blijkbaar hebben rokers tot 50% minder kans op Parkinson. Dat weegt nog steeds niet op tegen de gezondheidsschade die je oploopt tijdens het roken, maar is toch ook weer opvallend. Om maar te zeggen dat er heel wat dingen zijn die invloed hebben. Hoe dan ook... Merci Catootje voor je bijdrage.

  Dat gezegd zijnde kom ik terug op mijn vraag... Waarom wordt bij DBS gekozen voor het stimuleren van een ander gebied dan datgene waar de Levodopa op in werkt en hoe verhouden de dopamine producerende cellen in de zwarte kernen zich tot het gebied wat met DBS gestimuleerd wordt? Wat is de relatie tussen deze 2?

  Reactie
  #6

  Dat is een vraag waarop je hier geen antwoord zult gaan krijgen. Dat zou je dan toch moeten vragen aan een neuroloog/neurochirurg. Of wellicht aan Prof. Dr. Erik Scherder

  Reactie
Reageer op: Diepe hersenstimulatie DBS
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief